Viszonylag gyakran előfordul az a jelenség, hogy kedvencünk étvágytalan, vagy nem eszik. Ennek a hátterében számos ok állhat: ilyen például a helytelen etetés, bizonyos környezeti tényezők vagy valamilyen betegség. A cikkből megtudhatod, pontosan mi okozhatja, ha nem eszik a kutya, mire kell figyelned, és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni.

Meddig normális, ha nem eszik a kutya?

 • Az étvágytalan kutya esetében a következő dolgokat kell megfigyelni:
 • Mióta nem eszik a kutya? Teljesen normális, ha a kutya 24 órán keresztül nem fogad el ételt, (már amennyiben nincs semmilyen egyéb tünete). Azonban ha nem eszik a kutya napok óta, akkor már érdemes állatorvos tanácsát kérned
 • Vannak-e egyéb kísérő tünetek? Ha négylábú barátod ugyanolyan vidám és aktív, mint normális esetben, akkor valószínűleg nem betegség, hanem valamilyen környezeti hatás, esetleg helytelen etetés áll a jelenség hátterében. Ugyanakkor ha a kutya bágyadt, elesett, esetleg lázas vagy hány, akkor érdemes azonnal felkeresni az állatorvost!
 • A kutya egyáltalán nem eszik, vagy csak a tápot nem eszi? Kap-e egyéb jutalomfalatot és mennyit? Ha a tápon kívül mást elfogad, akkor a hibás etetés lesz a baj.

Érdemes folyamatosan figyelni a kutya étkezési szokásait és változás esetén jegyzeteket is készíteni. Ez később, egy esetleges állatorvosi konzultáció során nagyon hasznos lehet a diagnózis felállításában.

Helytelen etetés: gyakran ez az oka, ha nem eszik a kutya

A kutya étvágytalanságának hátterében gyakran a helytelen etetési szokások állnak. Ha a kutya csak a saját táplálékát utasítja el, és boldogan eszik bármilyen más falatból, akkor szinte biztos, hogy ez a probléma.

Nem mindegy, mivel eteted a kutyát

Sok helyen olvasni, hogy a helyes etetés alapja, ha mindig nagyjából ugyanabban az időpontban adunk enni a kutyának, és ha nem eszik, 5 perc elteltével elvesszük a tálját. A neki szánt ételen kívül pedig nem adunk neki egész nap semmi egyebet. Másnap az így kiéhezett kutya jó eséllyel felfalja majd az elé tett eledelt.

A fenti elképzelés valóban hasznos, ugyanakkor nem árt megvizsgálni, mit is adunk a kedvencünknek.

Sokszor ugyanis az az oka a kutya étvágytalanságának, hogy számára egyáltalán nem kívánatos ételt kap. Hogy a kutya nem eszi meg a száraztápot, nem csoda. A száraztáp messziről sem hasonlít valódi táplálékra, sőt akár káros hatásai is lehetnek. A konzervek talán egy fokkal jobbak ilyen szempontból. Dehát ezzel tesszük a legjobbat szőrös családtagunknak nem? Hát, valójában sajnos nem.

Petchef Miert Nem Eszik A Kutya 2

A kutyatáp gyártók azzal hirdetik magukat, hogy az általuk gyártott termékek minden összetevőt tartalmaznak, amire a kutyának szüksége van. Azonban a valóság azonban azt mutatja, hogy sokszor silány minőségű alapanyagokkal dolgoznak, és olyan feldolgozási eljárásokat használnak, amely során az ételek tovább veszítenek a tápanyag-tartalmukból. Ha szeretnél a témáról többet megtudni, olvasd el A kutyatápok és a kiábrándító valóság című cikkünket.

A legjobbat azzal teszed a kutyusodnak, ha állatorvosi recept alapján te magad főzöl a számára, vagy frissen főzött kutyaeledelt rendelsz neki. A PetChef frissen főzött kutyaeledelei állatorvosi recept alapján készülnek, és kizárólag emberi fogyasztásra is alkalmas, minőségi összetevőket tartalmaznak. Nem mellesleg pedig ínycsiklandozóan finomak, így a kutyusok imádják: a legtöbb étvágytalan kutya esetében azonnali a változás.

Petchef Unnepi Malac Kutyaeledel 15

Ünnepi malac

megnézem

A PetChef Ünnepi malac szuper prémium kutyaeledel az egyik legnépszerűbb eledelünk.

Még a legválogatósabb kutyusok is megnyalják mind a négy mancsukat utána.

A Petchef Ünnepi malac monoproteines eledele többek között sárgarépa, sütőtök, édesburgonya és hajdina hozzáadásával készül, és természetesen a legfinomabb sovány sertéshús sem maradhat ki belőle.

Mire kell még figyelned?

 • Jutalomfalat, nasi: Gyakori hiba, hogy a családtagok a kutyus könyörgő pillantásainak engedve finom falatokat adnak étkezés közben. Fontos azonban tudnod, és a többi családtaggal is tisztáznod, hogy ez inkább árt, mint használ a kutyusnak. Az emberi táplálék túl zsíros, vagy éppen túl sok szénhidrátot tartalmaz, ami nem felel meg a kutyák táplálkozási igényeinek, a cukros vagy éppen túl fűszeres ételek pedig egyenesen károsak a számára
 • Az étel egész nap elérhető: Az is igen sűrűn előfordul, hogy a gazdik egész napra kint hagyják a kutya tányérját, így ő bármikor kénye-kedve szerint hozzáférhet az ételhez. Ez a megközelítés valóban nem jó: mindig azonos időpntban etesd a kutyát, és étkezés után vedd el a tányért!
 • Ne hagyd, hogy a kutya válogasson: ha rendben van az étel minősége, de így is inkább a család vacsorájára szavazna a kutyus, akkor állj ellen!

Milyen betegségek állhatnak a háttérben, ha nem eszik a kutya?

A kutya étvágytalanságának hátterében sokszor valamilyen egyéb betegség áll. Nézzük, mik a leggyakoribb okai a kutya étvágytalanságának!

Gyomorrontás vagy egyéb bélrendszeri problémák

Szőrös társaink sajátossága, hogy hajlamosak mindent megkóstolni, még azt is, amit nagyon nem kellene. Ha nem eszik a kutya, csak iszik és mellette elkezd legelészni, már gyanakodhatsz is gyomorrontásra. Ezen kívül az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • Hány a kutya, és nem eszik
 • Hasmenés jelentkezik
 • Hasfájás
 • Gyanús bélhangok
 • Levertség

A gyomorrontás okai lehet valamilyen mérgező növény, de bizonyos emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek is kiválthatják. Ilyenek például bizonyos rágcsálnivalók, de a cukoralkohol (pl. Xylitol, eritrit) tartalmú sütemények is, amelyek akár mérgezőek is lehetnek a kutya számára.

Amennyiben gyomorrontásra gyanakszol, mindenképp vizsgáld meg, miből ehetett a kutya, és ha szükséges (például mérgező anyag, vegyszer fogyasztása esetén), fordulj az állatorvoshoz! Pár nap diéta vagy orvosi kezelés után kedvenced újra a régi lesz majd.

Petchef Miert Nem Eszik A Kutya 3

Egyéb bélrendszeri problémák

A gyomorrontáson kívül egyéb bélrendszeri problémák is állhatnak az étvágytalanság hátterében.

Szájüregi betegségek

A kutya étvágytalanságának hátterében állhat valamilyen szájüregi probléma is, például fogínygyulladás, fogkopás. A szájüregi probléma tünete, ha kedvenced nehezen rágja meg az ételt, láthatóan kellemetlen neki az evés.

Rágcsálni szerető kutyusoknál első körben azt kell ellenőrizni, hogy nem fúródott-e valamilyen szálka, vagy szilánk a szájüregbe. Ha nem látsz semmi rendelleneset, akkor mindenképp érdemes állatorvoshoz fordulni, hogy ellenőrizze a fogíny és fogak állapotát.

Összegyűjtöttünk néhány tippet a kutya szájüregi egészségének megőrzése érdekében:

 • Ne hanyagold el a rendszeres fogászati ellenőrzést a kutyusodnál sem! A fogíny gyulladása ugyanis könnyen átterjedhet a gyomorra vagy belekre, súlyos betegségeket okozva
 • Ha a kutyád imád rágni, válassz kifejezetten kutyáknak készült labdát, rágócsontot. Kevesen tudják, de a teniszlabdán található filc borítás fokozottan koptatja a fogakat
 • Idős korban a fogak már kopottabbak, így adj puhább, könnyen rágható falatokat!
 • Fiatal korban pedig a fogzás is okozhat fájdalmat

Egyéb betegségek

A kutya étvágytalanságának a hátterében sajnos még igen sok megbetegedés állhat. A kísérő tüneteket mindig jegyezd fel, és vizsgáld meg a kutya székletét és esetlegesen a hányadékát is.

A kutya étvágytalanságát okozhatja még:

 • Mérgezés
 • Allergia
 • Depresszió
 • Nyelőcső megbetegedés
 • Vese-, vagy májbetegség
 • Autoimmun betegség
 • Daganatos megbetegedés
 • Vírusos fertőzés

Gyógyszeres kezelés vagy oltás

Ha védőoltás után kedvenced bágyadt, levert, étvégytalan és esetleg hasmenése van, az 48 óráig teljesen normális jelenség. Azonban ha a tüneteket még ez után is tapasztalod, forduljatok állatorvoshoz.

Emellett a gyógyszeres kezelés is kiválthat étvágytalanságot. Ugyanakkor az amúgy is beteg kutya esetében semmiképpen sem cél, hogy ne egyen, ezért ilyenkor mindig kérd ki az állatorvos tanácsát!

Petchef Miert Nem Eszik A Kutya 4

Környezeti változások is okozhatják, hogy étvágytalan a kutya

Ha nem tapasztalsz semmilyen kísérő tünetet, és az etetés is rendben van, lehetséges, hogy valamilyen környezeti változás okozza a kutya étvágytalanságát.

Időjárás

Embereknél is előfordul, hogy fülledt, meleg időben nem kívánják az ételt. Nincs ez másképp a kutyáknál sem. Ilyenkor arra figyelj, hogy kedvencednek mindig legyen friss vize, de jéghideg vizet ne adj neki. Ha azonban a kutyus 1-2 nap után sem fogad el ételt, más ok állhat a háttérben.

A kutya életében bekövetkező változások

Az érzékenyebb kutyusok gyakran reagálnak úgy a változásra, hogy elutasítják az ételt. A következő változások kifejezetten nehezen érinthetik őket. Lássuk mit lehet tenni a különböző esetekben!

 • Kölyökkutyáknál az elválasztás az anyukától: ilyenkor tölts a kiskutyával minél több időt, ne hagyd őt hosszú órákig magára. Csak fokozatosan szoktasd az egyedüllétre!
 • A gazdi napokon át tartó távolléte: válassz olyan kutyaszittert, aki biztosan sokat foglalkozik majd a kedvenceddel!
 • Másik kutya kerül a családba: ilyenkor különösen figyelj a kutyusra, menjetek nagy sétákra, játsszatok minél többet
 • Utazás: a sok séta, illetve a megszokott tárgyak (fekhely, etető-, itatótál, játék) sokat segíthetnek

Élethelyzetek

A fentieken kívül bizonyos élethelyzetek is okozhatják a kutya étvágytalanságát. Ha az öreg kutya nem eszik, az leggyakrabban szájüregi problémára utal, de mivel ilyenkor fokozottabb a különböző megbetegedések rizikója, érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni.

Speciális élethelyzet ezenkívül a tüzelés, ami általában évente kétszer, tavasszal és ősszel jelentkezik. Ilyenkor nem csak étvágytalanság, de fokozott étvágy is előfordulhat. Amennyiben nem tenyésztésre vásároltuk a kutyust, érdemes kiivartalaníttatni, hiszen ezzel nem csak a tüzelléssel járó kellemetlenségek, de bizonyos betegségek is megelőzhetők.

Összefoglalva tehát számos oka lehet, hogy miért nem eszik a kutya. Első körben érdemes megfigyelni, hogy tapasztalsz-e bármilyen kísérő tünetet, hiszen ez esetben betegség állhat a háttérben. Amennyiben nincs kísérő tünet, a környezeti változások és az étvágytalanság is okozhatják a kutya étvágytalanságát. Bármi is legyen az ok, minden esetben érdemes megvizsgálni, hogy helyesen eteted-e kedvencedet, és valóban a számára legjobb eledelt kapja-e.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.