Frissen főtt kutyaeledelek a máltaidnak

A máltai egy kedves és okos négy lábon járó fehér szőrpamacs, amely már évezredek óta az ember hűséges barátja. Vidám, jókedvű és ragaszkodó, igazi szórakoztató és hűséges társ. Bár mérete apró, pici testében meglepően sok energia lakozik, éppen ezért boldogan kísér el bárhova vagy játszik veled. Cikkünk alapján nem csak azt döntheted el, hogy vajon neked való-e a máltai selyemkutya, de a gondozásáról, etetéséről is mindent megtudhatsz.

Méret

Kistestű | Toy, 2-4 kg, marmagasság max. 25 cm

Mozgásigény

Közepes

Élettartam

12-16 év

Vérmérséklet

Vidám, ragaszkodó, felfedező

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Mennyei kenguru, Erdei nyúl,

Színek

A máltai selyemkutya külseje

A máltai selyemkutya elegáns, szinte nemesi külsővel rendelkezik. Népszerűségének egyik fő oka éppen pompás külsejét kölcsönző hosszú, selymes szőre, amely egészen a padlóig ér. Bundája aljszőrzet nélküli és minden esetben fehér színű, a fej környékén némi sárgás fénnyel. Mivel alig vedlik, enyhébb kutyaszőr allergia esetén is ideális választás lehet.

A máltai feje kerekded, ovális szemei sötétbarnák és éberek, mindehhez pedig fekete orrocska, nem túl hosszú lógó fülek, rövid lábak és kecses farok társul. Termete apró: marmagassága 22-25 cm között alakul, testsúlya pedig maximum 4 kg lehet a fajtastandard szerint.

A máltai selyemkutya vérmérséklete és jelleme

A maltese törékeny külsejét megcáfolva rengeteg energiával és életerővel rendelkezik. Természete vidám, imád játszani és felfedezni a környezetét, remek társ a kirándulásokon is. Mivel intelligenciája magas és imád örömet okozni a szeretett gazdinak, ezért szívesen tanul: akár bonyolultabb trükköket is könnyen elsajátít. Ugyanakkor nem veti meg a közös lazítást, amelyet legszívesebben simogatás és közös heverészés formájában szeret élvezni. Ébersége miatt kiváló jelzőkutya, ugyanakkor nem ugat túl sokat.

A máltai igazi társasági kutyus: ennek megfelelően pedig nagyon ragaszkodik a gazdihoz és szívesen tartózkodik emberek társaságában. Ezzel együtt azonban rengeteg figyelmet is igényel. Nem szeret egyedül lenni: a hosszú egyedüllét gyakran fejlődik komoly szeparációs szorongássá, ami folytonos ugatásban és destruktív viselkedésben nyilvánulhat meg. Ezen kívül kissé hajlamos a féltékenységre is. Ha szeretett gazdája nem csak vele, hanem netalántán más kutyákkal foglalkozik, felháborodásának ugatással és akár a másik állat csípkedésével ad hangot.

Apró mérete és sérülékenysége miatt kisgyermekes családoknak nem a legjobb választás, inkább nagyobb gyerekek mellé való fajta. Más kutyákkal és cicákkal jól kijön, de természetesen oda kell figyelni a korai szocializálásra.

Petchef Maltai Selyemkutya Vermerseklet

A máltai selyemkutya nevelése

A máltai selyemkutya könnyen tanítható, kezdők számára is remek választás. Ettől függetlenül, mint minden más kutyafajta esetében, nála is fontos a következetesség, és akár érdemes elvégezni az engedelmességi tréninget is.

Íme néhány tipp a máltai selyemkutya neveléséhez:

 • A máltai érzékeny fajta, rosszul viseli a szidalmazást és kiabálást
 • Nagyszerűen lehet motiválni jutalomfalattal, azonban fontos kalóriaszegény rágcsát választani hízékonysága miatt. A jutalomfalatot mindig számold bele a napi étrendbe!
 • Érdemes elsajátítanotok a klikkeres tréninget, ami azon kívül, hogy jelentősen megkönnyíti az új feladatok megtanulását, növeli a kötődést és ráadásul szuper móka is
 • A máltait néha nem könnyű megtanítani a szobatisztaságra – ha ezzel gondotok van, jó megoldás lehet a ketrec tréning alkalmazása, vagy a pelusra szoktatás is

A máltai selyemkutya etetése

Az apró termetű máltai selyemkutya esetében a legnagyobb veszély az elhízás. Erre sajnos eleve hajlamos, ráadásul a kis méretű kutyákat jellemzően eleve hajlamosabbak túletetni a gazdik, akik nincsenek tisztában a megfelelő adagokkal. Érdemes tehát az adagokat előre kiporciózni és beleszámolni a jutalomfalatokkal bevitt kalóriamennyiséget. A napi adagot napi kétszeri etetésre kell szétosztani.

A másik rendkívül fontos tényező a táplálék minősége. Az érzékeny gyomrú és sokszor igencsak válogatós máltai számára nem a legjobb választás a száraztáp. Sajnos a legtöbb száraztáp silány minőségű összetevőkből készül. Olyan összetevőkből, mint a húsliszt vagy az emberi fogyasztásra alkalmatlannak ítélt gabona, amely sokszor ráadásul penészedésből származó toxinokat tartalmaz. A helyzeten pedig tovább ront, hogy a tápot igen magas hőmérsékleten gyártják (extrudálják), így a maradék tápérték is elvész.

Szintén gyakori tévhit, hogy a kutyáknak az extra magas hús- és az ezzel járó fehérjetartalom a megfelelő. Az állatorvosok ugyanis hangsúlyozzák, hogy a túl magas fehérjetartalom hosszú távon vese- és májbetegségek kialakulásához vezethet. Mi tehát a megoldás?

A legjobb, ha friss és értékes összetevőkből készült házikosztot készítesz kedvencednek, amelynek a receptjét állatorvos állította össze. Ha erre nincs lehetőséged, akkor ma már van lehetőség frissen főtt kutyaeledelt is rendelni.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit egy a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket máltai selyemkutyádnak is.

A mi ajánlatunk:

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel 14

Erdei nyúl kutyaeledel

megnézem

A mi ajánlatunk:

 • Erdei nyúl kutyaeledel: nyuszi színhúsból és májból készült menü, amelynek chiamag-tartalma fokozza a teltségérzetet, így kiváló választás falánk kutyusoknak is. További előnye, hogy a benne található sütőtöknek, édesburgonyának, áfonyának köszönhetően magas az antioxidáns tartalma, így hatékonyan védi kedvenced egészségét. Allergiás kutyusoknak is javasolt.
 • Mennyei kenguru kutyaeledel: kenguru színhúsból és májból készült hipoallergén kutyaeledel. A kenguru hús, azon kívül, hogy alacsony zsírtartalommal rendelkezik, bővelkedik omega-3 zsírsavakban is, ezzel védi a szív- és érrendszert. Ideális választás akár az érzékenyebb gyomrú vagy a hízásra hajlamos máltai selyemkutyáknak is.

A máltai selyemkutya betegségei, életmódbeli tanácsok

A máltai selyemkutya gyönyörű szőre egyben érzékeny pontja is, ami folyamatos ápolást igényel. Ennek hiányában bundája ugyanis gyorsan filcesedik, a filces területek alatt a kutyus érzékeny bőre pedig könnyen begombásodhat. Erős napsütésben pedig arra is figyelni kell, hogy a választékoknál ne égjen le a kutyus bőre. Továbbá a máltai fázós fajta, és meghűlésre is hajlamos, ezért hidegben megfelelő öltözék szükséges a számára.

A fentieken kívül természetesen vannak olyan betegségek, amik ennél a fajtánál gyakrabban előfordulnak. Lássuk, mire kell figyelni!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a máltai selyemkutya népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig legtöbbször nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Mindkét szülő esetén be tudja mutatni a szükséges szűrővizsgálatok eredményét
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések között hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A máltai selyemkutya betegségei

A maltese a következő betegségekre hajlamos:

Térdkalácsficam

Ha a térdkalács, azaz patella elmozdul a normális helyzetéből, a kutyus számára igen fájdalmassá válik a láb terhelése. Általában elegendő a sérült térd eredeti pozíciójába történő visszahelyezése, amelyet az állatorvos könnyen el tud végezni. Azonban, ha a probléma krónikussá válik, műtétre is sor kerülhet. A térdkalácsficam kialakulásának esélyét csökkenti, ha a kutyus testsúlya normális, valamint eleget mozog.

Csípődiszplázia

Örökletes mozgásszervi rendellenesség, amelyre ma már szűrés is létezik. A csípődiszpláziában szenvedő kutyust ki kell zárni a tenyésztésből, ezért mindenképpen kérj negatív teszteredményt a tenyésztőtől! A betegség eleinte tünetmentes, később azonban sántítás és fájdalom alakulhat ki. Ilyenkor a megfelelő diéta és tornáztatás segíthet, de teljes gyógyulás sajnos nem várható.

Portoszisztémás sönt

A máj sönt során a vérkeringés rendellenesen, a májat elkerülve áramlik, így a máj képtelen ellátni méregtelenítő funkcióját. A probléma idegrendszeri zavarokat, többek között zavartságot, álmosságot, de akár rohamokat, hirtelen fellépő agresszivitást vagy kómát is okozhat.

Szembetegségek

A máltai selyemkutya hajlamos a PRA-ra, azaz progresszív retina atrófiára, amely a retina károsodásával jár. A kór előrehaladtával a kutyus látása egyre romlik, végül teljesen megvakul. A betegség genetikai szűrővizsgálattal szűrhető.

Ezen kívül a máltainál gyakori a könnycsatorna elzáródása. Esélyét nagy mértékben csökkenti, ha kutyusod szemét minden nap megtisztítod a szőrtől és kifejezetten erre a célra készült ápolószerrel tisztítod.

Hypoglikémia, azaz alacsony vércukorszint

A toy méretű kutyák esetén sajnos gyakori probléma, hogy szervezetük egyszerre csak kevés szénhidrátot képes eltárolni. Ha hirtelen, mondjuk mozgásnál megnövekedik a szervezet szénhidrátigénye, akkor előfordulhat, hogy nem képes elegendő szénhidrát felszabadulni. Ez pedig rosszulléthez vagy akár görcsrohamhoz, súlyos esetben kómához vezethet. A tünetek megjelenése esetén adj a kutyusnak cukrot vagy mézet és mielőbb forduljatok orvoshoz.

GTS azaz általános remegés szindróma

Ez az elsősorban fehér szőrzettel rendelkező kutyáknál megjelenő betegség teljes testre kiterjedő remegéssel, a koordináció hiányával és gyors szemmozgásokkal jár. Az első tünetek 6 hónapos és 3 éves kor között jelentkezhetnek, főleg akkor ha a kutyus nagyon izgatott vagy stresszes. A GTS oka egyelőre nem tisztázott, szükség esetén szteroidos kezelés adható.

Légcsőösszeesés, légcsőszűkület

A légcsőben C-alakú porcgyűrűk találhatóak, amelyek annak tartását biztosítják. Így a légcső megfelelően merev, de egyben rugalmas is lesz. Kistestű kutyáknál azonban előfordul, hogy a porcgyűrűket összfogó membrán meglazul, belelóg a cső üregébe és összetartó erő nélkül pedig a porcgyűrűk ellapulnak. A légzés akadályozottá válik, száraz, kattogó köhögés alakulhat ki, amely terhelés vagy izgalom hatására erősödik. A tünetek gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek, de a betegség sajnos nem gyógyítható teljesen.

Extra tipp: bár a legtöbb a máltai selyemkutya hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Petchef Maltai Kutya Betegsegei

A máltai selyemkutya mozgásigénye, játék

A maltese igazi kalandor, aki imád új helyeken barangolni, de a szokásos helyeken is bármikor körbeszimatol. A rendszeres sétán kívül nagyon fontos számára a gyakori játék és a mentális valamint fizikai terhelés megfelelő egyensúlya. Éppúgy szereti a labdát és a frizbit, mint az intelligencia játékokat. Szívesen megtanul trükköket, de a méretéhez szabott agility vagy a kutyatánc is nagyszerű választás a számára.

Petchef Maltai Selyemkutya Apolas

A máltai selyemkutya ápolása

A máltai selyemkutya tartásában a legnagyobb kihívást talán a rendszeres ápolás jelenti. Ennél a fajtánál ugyanis tényleg nagyon fontos a napi szintű fésülés, amivel eltávolíthatod a kihullott szőrszálakat. Ha ez nem történik meg, a kutyus bundája filcessé válik, amit kibontani már csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem lehet.

Szintén gyakori probléma, hogy a kutyus nyála vagy könnycseppjei elszíneződést okoznak a bundán. Ezt megelőzheted a szemek napi rendszerességű tisztításával és azzal, ha étkezés vagy ivás után áttörlöd kedvenced száját.

Mire kell még figyelned az ápoláskor?

 • Javasolt séta után is átfésülni a máltai bundáját, mert a hosszú szőrzetbe könnyen beleragadhat a sár vagy a kerti hulladék.
 • A fehér hosszú szőrzet könnyen koszolódik, ezért inkább heti, de maximum 2 hetente történő fürdetés szükséges.
 • A kutyakozmetikust majd rendszeresen kell látogatnotok
 • A szemecskéket naponta töröld át erre alkalmas ápolószerrel és távolítsd el a zavaró szőrzetet is!
 • A füleket ellenőrizd hetente! Ha érzékenységet vagy kellemetlen szagot tapasztalsz, akkor mutasd meg a kutyust állatorvosnak!
 • A hallójáratba nőtt szőrt el kell távolítani. Kérd kutyakozmetikus segítségét, vagy kérd meg, hogy mutassa meg, hogyan kell kiszedni otthon a fülbe nőtt szőrt !
 • Kutyusod karmait rendszeresen kell ellenőrizni és szükség szerint levágni. A túl hosszúra nőtt karmok fájdalmat és mozgásszervi problémákat okozhatnak.
 • Hetente legalább kétszer, de akár napi szinten is javasolt megmosni a kutyus fogát, kifejezetten kutyáknak szánt fogkrémmel, így megelőzhető a fogkő és a fogíny betegségei.

Kinek való és kinek nem való a máltai selyemkutya?

Mikor válaszd a máltai selyemkutyát?

 • Ha szeretnél egy igazán ragaszkodó, bújós társat, akit kedvedre simogathatsz
 • Ha szeretsz nagyokat sétálni
 • Ha nem probléma számodra a fésülés, fürdetés, sőt inkább örömödet leled benne
 • Ha sok időt tudsz tölteni a kedvenceddel és beviheted akár a munkahelyedre is

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha sokat hagynád egyedül a kutyust
 • Ha pici gyerekek vannak a családban
 • Ha teher a kutyus ápolása

Petchef Maltai Selyemszoru

És végül egy kis történelem: így alakult ki a máltai selyemkutya fajta

A máltai selyemkutya eredete igencsak homályos, az viszont biztos, hogy egy nagyon régi, több évezredes múltra visszatekintő fajtáról van szó. Már az ókori Egyiptomból és Görögországból is származnak olyan leletek, amelyek hozzá hasonló kistermetű kutyusokat ábrázolnak. Arra is sok bizonyíték van, hogy a máltai már a kereszténység elterjedése előtt igen népszerű volt a mediterrán területeken.

Nevének eredete is tisztázatlan: egyes feltevések szerint a fajta Máltáról vagy egy Mjlet nevű szigetről származik és innen kapta a nevét, más vélekedések szerint a maltese szó a “málat”, azaz kikötő szóból származik.

Az viszont biztos, hogy a maltese már a XV. században belopta magát a francia arisztokraták szívébe, majd Nagy-Britanniában is elterjedt a nemesi, sőt királyi családokban. A XVII-XVIII. században azonban nehéz idők jártak a máltaiakra: a tenyésztők célja egy minél apróbb méretű kutyus kitenyésztése volt, azonban a kisebb mérettel egyre szaporodtak az örökletes betegségek is. Végül újra nagyobb testű fajtákkal keresztezték a hajdani máltaiakat, így a fajta – bár számos átalakuláson ment keresztül – végül megmenekült. Mai külsejét angol tenyésztőknek köszönheti, mára pedig már az egyik legnépszerűbb kistestű kutyafajtává vált.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.