Mi is az a kutyás strand? Van jó kutyás strand a Balaton környékén? És az ország többi részén? Mire figyelj a kutya strandolás során? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz cikkünkből.

Nyáron, amikor kutya meleg van, kedvenc négylábú barátaink is szívesen megmártóznak a hűsítő habokban. A legtöbb strandon azonban tilos a kutyáknak a fürdés, sőt, még a strand területére sem léphetnek be. Ugyanakkor egyre több olyan kutyabarát vagy kimondottan kutyás strand létesül, amit kifejezetten az ő igényeik szerint alakítottak ki.

Mitől kutyás strand egy vízparti fürdőhely?

A strandok működését Magyarországon a 78/2008. (IV. 3.) számú kormányrendelet szabályozza. Ez a jogszabály elég szigorú a kutyák fürdését illetően. Konkrétan azt mondja ki, hogy kijelölt fürdőhely, strand területére kutyát nem szabad bevinni (tehát nem csak a vízbe, a partra sem). Két kivétel van: a vakvezető és az őrkutya.

A rendelet szerint a többi kutya csak olyan helyen strandolhat, ami:

 • nem kijelölt fürdőhely,
 • és/vagy a kutyák fürdése a területen nem tilos.

A kutyás strand, mint olyan tehát Magyarországon jogilag nem létezik. Valójában olyan, fürdésre alkalmas területekről van szó, amelyek hivatalosan mégsem számítanak strandnak.

A kissé visszás jogi helyzet ellenére szerencsére az elmúlt években gomba módra szaporodtak a kutyás strandok. Köztük olyanokat is találunk, amelyeket kifejezetten a négylábú házi kedvenceink speciális igényeire szabva alakítottak ki.

Tippek, tanácsok, ha a kutya strandolni készül

A kutya jelenléte a strandon nagyobb odafigyelést kíván, mintha nélküle élveznéd a fürdőzés örömeit. Egyrészt arra kell figyelni, hogy csak egészséges, jól szocializált kutyát vigyél a strandra, másrészt arra, hogy fokozottan ügyelj az állat egészségére és biztonságára!

Petchef Kutyas Strand Balaton

Néhány hasznos tipp:

 • Csak oltott és féreghajtott kutyát vigyél magaddal a strandra! Az állat oltási könyve is legyen nálad.
 • Tüzelő vagy beteg kutyával ne menj strandolni!
 • Agresszív vagy extrém félős állatot sem érdemes a strandra vinni.
 • Csak akkor engedd szabadon, ha megfelelően tud viselkedni és nem zavar másokat! Ha indokolt, tegyél rá pórázt és szájkosarat!
 • Ha a kutyus bizonytalan úszó, illetve a víz gyorsan mélyül, mindig legyél a közelében fürdés közben, ne hagyd felügyelet nélkül!
 • Ha úgy látod, hogy kakilni készül, vidd kicsit távolabbra, a strand szélére, kevésbé frekventált területre, hogy ott végezze el a dolgát!
 • A kutyaürüléket mindig szedd össze!
 • Nagyon fontos, hogy a kánikulában a kutya bármikor tudjon hűsölni, árnyékba húzódni. Indulás előtt érdemes tájékozódni, hogy a strand szárazföldi részén van-e ehhez elegendő árnyékot adó fa. Ezek hiányában érdemes napernyőt vagy napsátrat vinni.
 • Ügyelj rá, hogy a kutyusod ne szomjazzon! Mindig jusson hozzá friss vízhez, ami nincs túlmelegedve!

Mivel etesd a pancsolás során megéhezett kutyusod?

Az úszás és az önfeledt pancsolás, valamint a vízparti futkározás a kutyának és gazdájának egyaránt kimerítő programot jelentenek. Valójában nehéz bármelyik PetChef kutyaeledelt is kiemelni, hiszen mindegyik tartalmazza az összes szükséges tápanyagot, megfelelő arányban és összetételben, ami egy ilyen fárasztó nap után a négylábúak számára elengedhetetlen. Erre garancia dr. Varga József szakértelme, aki a kutyák táplálkozásával kapcsolatos, több évtizedes tapasztalatait és szakértelmét felhasználva segítette a PetChef receptjeinek kidolgozását.

A megterhelő tevékenység után pedig ne felejtsd el kutyusodat megfelelően megjutalmazni sem. Ehhez pedig szükséged lesz ízletes, de egészséges jutalomfalatokra. Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, és ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot, de lehetőleg glutént sem.

A PetChef kínálatában már elérhetőek az ínycsiklandozóan finom és omlós tőkehal tallérok, amelyek fagyasztva szárított eljárással készülnek friss izlandi tőkehalból. Tökéletes választás kutyusod jutalmazására!

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Kóstoló csomag

megnézem
  Tehát választhatod bármelyik kutyaeledelünket vagy akár a kóstoló csomagot -, biztos lehetsz benne, hogy kedvenced szervezete minden, a regenerálódáshoz szükséges tápanyagot pótolni tud belőle. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy kizárólag prémium, emberi fogyasztásra is alkalmas minőségű, alapanyagokat használunk. Többek közt szuperélelmiszerek is, amelyekben lévő ásványi anyagok, vitaminok, aminosavak, antioxidánsok és rostok pedig a rendkívül kíméletes hőkezelésnek köszönhetően kiemelkedő arányban képesek hasznosulni a kutyák szervezetében.

De arról se feledkezzünk meg, hogy egy fárasztó nap után neked is nagy segítséget jelentenek a PetChef ételek. Hiszen a kiváló minőségű kutyaeledelt kiporciózva szállítjuk – neked csak oda kell adnod az éhes kutyusodnak.

Most pedig nézzük meg, pontosan hová is érdemes menni, ha egy kutyabarát strand a cél!

Balatoni kutyás strandok

A kutyás strandok szerencsére a Balaton környékén egyre kevésbé számít szokatlannak, egyelőre azonban mégsem mondhatjuk, hogy ellepték volna a magyar tenger partját . Lássuk a legnépszerűbbeket!

Balatonföldvári kutyás strand

Néhány éve a nyugati szabadstrand egyik végéből csípték le ezt a 2500 négyzetméteres területet, amiből aztán a Balatonföldvári Kutyabarát Fürdőhelyet kialakították. A part menti főúton (Rákóczi út) keresztül közelíthető meg. Tágas zöldterület és kutyabarát infrastruktúra jellemzi ezt a népszerű kutyás strandot (pl. rámpák, amelyen keresztül az állatok bemehetnek a vízbe).

Fonyódi kutyás strand

Petchef Fonyod Kutyas Strand
Fonyód kutyás strandja az első kutyabarát fürdőhely volt a magyar tenger partján – de nem csak ezért érdemes meglátogatni. Szinte minden megtalálható itt, ami a kutyusok kényelmes fürdéséhez szükséges: például rámpák a vízbe jutáshoz, a parton pedig jókora füves rész az önfeledt futkározáshoz. Külön meg kell jegyezni, hogy ennél a strandnál a gazdikra is gondoltak, tehát minden, amire a strandon szükséged lehet, rendelkezésre áll.

Keszthelyi kutyás strand

A keszthelyi, a fonyódi mellett egy másik olyan kutyás strand a Balaton környékén, amit méltán nevezhetünk a kutyás strandolók Mekkájának. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy korábban szabadstrandként üzemelt a félhektáros terület, amit a tavalyi nyitás előtt, célzott beruházásokkal alakítottak kimondottan kutyabarát stranddá (van pl. agility pálya és kutyás pihenősarok is). De természetesen a gazdikra is gondoltak a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert üzemeltetői. Így nekik sem kell nélkülözni semmit, ami a strandoláshoz általában hozzátartozik, a napágyakat és a VIP lounge-ot is beleértve.

Tihany, kutyastrand

Tihany kutyastrandja a félszigeten, a Belső-tónál található. Ez tehát az egyetlen balatoni kutyás strand, amelyet nem a Balaton partján alakítottak ki. A tópart és a vízfelület nagyobb része a horgászoké. A tó délkeleti sarkánál, a csónakkikötő stég közelében, a táblával jelzett helyen lehet a kutyákat a vízbe engedni – nekik külön rámpákat is kialakítottak.

Ugyanakkor a Belső-tó csak a horgászok és a fürdőző kutyák számára nyitott, a gazdik számára nincs fürdési lehetőség. Csónakázni viszont lehet. A parton pedig csodálatos, festői környezetben piknikezhetsz, amíg kedvenced a pancsolást élvezi. Mivel nem egy “hivatalos”, kiépített strandról beszélünk, itt nyitvatartás és belépőjegy sincs.

További balatoni kutyás strandok

Egyre nagyobb az igény a kutyabarát strandok, kutyás fürdőhelyek iránt – ez a Balatonnál sincs másképp. Emiatt az utóbbi időben évről évre szaporodik a balatoni kutyás strandok száma.

Félmegoldások is léteznek, amikor nem kifejezetten kutyás strandról vagy nem hivatalos fürdőhelyről van szó, mégis van lehetőség kutyával is csobbanni a hűs vízben. Ilyenek például a:

 • Balatonlellei “kutyás strand”: itt az eddigi években a vízibicikli-kölcsönző után, az utolsó két lépcsőnél található vízfelületet használhatták a kutyások.
 • Balatonboglár “kutyás strandja” pedig a tó partján, az Ordacsehi felé vezető leágazásnál található.
 • Balatonfűzfői “kutyás strand”, amely a Fövenyfürdő strand mellett lévő szabadstrand egy részén található. Ez is az eddigiekhez hasonló, “nem hivatalos” kutyastrand.
 • Balatonaligán, a Club Aliga épületétől Balatonakarattya felé, az egykori Kádár-villa magasságában van egy picike sziget fahíddal. A víz itt olyan sekély, hogy simán be lehet gyalogolni a tóba. Hivatalosan, táblával nincs jelölve, de a strand üzemeltetése hallgatólagosan engedélyezi a kutyás fürdést.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy jelenleg (2022. májusában) az említetteken kívül nincsen kijelölt, dedikált kutyastrand a Balatonnál. A helyzet ugyanakkor gyorsan változhat, hiszen például a Balaton fővárosában, Siófokon, 2021-ben már aláírásgyűjtés is indult a leendő helyi kutyás strand kialakítása érdekében.

Ha pedig ennek a posztnak a megjelenése után akár évekkel is szeretnél képbe kerülni az aktuális helyzettel, ide kattintva, a Google térképén naprakészen követheted a kutyabarát strandok balatoni mezőnyét.

Kutyás strandok Magyarország többi részén

Természetesen nem csak a Balatonnál találunk kutyás strandokat, szerencsére országszerte egyre több a dedikáltan kutyák számára kialakított vagy a fürdésüket megengedő vízparti terület.

Petchef Kutya Strand

A Velencei-tó kutyás strandja, a Drótszamár Kemping

A Velencei-tó kutyastrand nélkül? Ugye, hogy elképzelhetetlen? Szerencsére Velence kutyás strandja, a Drótszamár Szabadidőpark és Kemping a kutyák és a gazdik minden igényét kielégíti. A 600 méteres partszakasz egy része dedikáltan a kutyásoké, ahol a gazdik is megmártózhatnak, és vízimentő szolgálat is üzemel a strandon. Emellett számos sportpálya várja az aktív kikapcsolódás híveit a kemping területén. Eső esetén is sokféle program, játszóház, csocsó, pingpong áll rendelkezésre. Ez a kutyás strand a Velencei-tónál túlzás nélkül maga a paradicsom, a négy- és a kétlábúaknak egyaránt.

Gyál kutyás strandja a Fundy tó partján

A gyáli kutyás strand az üzemeltetők szerint a Budapesthez legközelebb található, kimondottan kutyás fürdőhely. A Fundy Fun Park területén több tó is van, ezek közül az egyik dedikáltan kutyastrand. A strand fenntartója természetesen a gazdikról sem feledkezett meg: harapnivalókat és italokat kínáló büfé, napágyak, strandröplabda pálya, de még Teqball-asztalok is vannak a vízparton. Sőt jet ski, SUP, flyboard és banana boat is kölcsönözhető. A Fundy tó kutya és gazdája számára tehát egyformán ajánlható nyári strand helyszín.

A Tisza-tó kutyás strandja, a Mancsos Pancsoló

Tiszafüreden, a szabadstrand mellett közvetlenül alakították ki a helyi kutyastrandot. A félhektárnyi Mancsos Pancsoló több mint 150 méternyi, elkerített partszakaszt foglal magában. Így a kutyusok póráz nélkül is biztonságban vannak. A parton asztalokat, padokat, szemeteskukákat is találunk, a szomszédos szabadstrandon pedig minden beszerezhető, ami szem-szájnak ingere. Jó hír, hogy a belépés nem csak a szabadstrandra, hanem a tiszafüredi kutyás strandra is ingyenes.

Délegyháza kutyás strandja, a Tavirózsa Kemping

A Tavirózsa Kemping a Délegyházi-tavak partján található, ami egy 8 tóból álló tórendszer. A kutyastrand el van szeparálva, így a vízi sportokat űzőket, fürdőzőket, horgászokat nem zavarják a kutyák (és fordítva sem). Rendezvénytér, tűzrakóhely, játszótér, sportpálya és ingyenes wifi is rendelkezésre áll. Hab a tortán, hogy 6 év alatt és 65 év felett a belépés ingyenes, este hat órától pedig 500 forintba kerül (a napközben érvényes 1000 helyett).

Dunakeszi kutyás strand

Petchef Dunakeszi Kutyas Strand

Dunakeszin, a Horányi rév szomszédságában található a szabadstrand, ennek egy része működik kutyastrandként. A Dunakeszi kutyás strand a szabadstrandhoz hasonlóan ingyenes, a szabadstrand büféiben pedig a gazdik is bármikor felfrissülhetnek. A több mint 1,5 km-es partszakasz nagyon népszerű a kutyusok körében – legalábbis a Facebookon olvasható képes élménybeszámolók erről tanúskodnak.

Néhány további kijelölt és nem hivatalos kutyás strand Budapest és Pest megye térségében

 • Kisoroszi, Szigetcsúcs: embernek, állatnak eszményi fürdőhely.
 • Homoksziget, Göd: mondhatnánk, hogy a Duna Riviérája, és nem is járnánk messze az igazságtól – ráadásul még büfé is van.
 • Kisfogas tó, Bugyi, Kutyás Kemping
 • Római-part: nincs kijelölt strand, de a kutyusok a part teljes szakaszán bemehetnek a vízbe.
 • Csepel: A Gubacsi hídtól dél felé haladva mindkét parton vannak kutyafürdetésre kiválóan alkalmas helyek.
 • Hajógyári-sziget: Az Óbudai-sziget északi csúcsát érdemes kipróbálni a házi kedvencekkel.

További dedikált kutyás fürdőhelyek, strandok, illetve nem hivatalos, de kutyabarát fürdőhelyek Magyarországon

 • Hirdi kutyastrand, Pécs
 • Tiszakécske kutyás strandja
 • Orfű kutyastrand
 • Gébárti-tó, Zalaegerszeg mellett
 • Borostyán-tó, Zalalövő

A cikkben szereplő főbb kutyastrandok nyitvatartása és jegyárai

Petchef Kutyas Strandok

STRAND HELY, NEVE

NYITVATARTÁS (óra)

BELÉPŐ ÁRA (Ft)

KUTYA BELÉPŐ ÁRA (Ft)

Balatonföldvár kutyafürdetőhely 

7-20

Szabadstrand

Szabadstrand

Fonyódi kutyás fürdetőhely

9-19

500

500

Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert

9-19

300*

200*

Belső-tó, Tihany

0-24

Drótszamár Szabadidőpark és Kemping, Velence

8-17

1000

600

Fundy Fun Park, Gyál (Fundy tó)

H-P: 10-19

Sz-V: 9-20

1500

500

Tisza-tavi Mancsos Pancsoló, Tiszafüred

0-24

Tavirózsa Kemping, Délegyházi-tavak

8-20

1000 (18 óra után 500) 

500

Dunakeszi Kutyás Strand

0-24

*A strand 2021-ben nyitott, ezek az akkor érvényesi, bevezető árak.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük