A kutya tanítása elengedhetetlen ahhoz, hogy izgő-mozgó kedvencedből valóban illedelmes, engedelmes négylábút faragj. És bár a kutyasuli leteszi az alapokat, fontos, hogy te is folyamatosan és következetesen neveld otthon kutyusodat. Ezzel nem csak kettőtök kapcsolata mélyül el, hanem fajtája legjobb tulajdonságait csalogathatod elő belőle, ráadásul a közös tanulás minőségi időtöltés is. Hogyan történjen a kutya oktatás otthon? Mi mindenre tanítsd meg kedvencedet? Mire figyelj? Cikkünkből mindent megtudhatsz.

Miért fontos a kutya tanítása?

A kutyák nagyon intelligens állatok és a legtöbbjük szeret tanulni, így a kutyasuli és az otthoni képzés is remek szórakozást nyújt számukra. Oktatásuk megerősíti a gazdi falkavezéri szerepét, ami nyugodtabbá teszi őket.

Az a négylábú, aki rengeteg figyelmet és törődést kap, jó nevelésben részesül, nemcsak sokkal engedelmesebbé válik, de jobban is kötődik kétlábú társához. Erősebb lesz a bizalmi kötelék, könnyebb a kommunikáció és egymás megértése.

A kutya tanítása lehetőséget ad arra, hogy pontosan megszabd a határokat. Így elkerülhető, hogy olyan viselkedési problémákkal küzdjön a kutyus, mint a folyamatos felugrálás, a csipkedés, harapdálás, a lakás feldúlása, az ásás vagy különböző használati tárgyak megrágása.

A gazdinak is tanulnia kell

A kutya oktatásához a gazdinak nem csak tanárnak, de diáknak is kell lennie. A megfelelő neveléshez érdemes ellesni jópár módszert kiképzőktől és rendszeresen kérdezni, hogy jó oktatójává válhass kedvencednek. Amit legelőször el kell sajátítani, az a nyugodt viselkedés. Ez ugyanis bizalmat és biztonságot ad a kutyának és jobban oda fog figyelni az utasításokra.

Mikor kezdjük el a kutya kiképzését?

A kölyökkutyákat már nagyjából 12 hetes koruktól el lehet vinni kutyaoviba. Ekkorra ugyanis a kis szőrgombócok már a felnőtt agykapacitásának 80%-ával rendelkeznek és agyuk a következő hetekben tovább fejlődik. Szinte szomjazzák az újdonságokat, a tudást, remek kisdiák válik belőlük. Azonban az is nagyon fontos, hogy a tanulást otthon is folytassátok.

A kiskutya eleinte csak rövid időre tud figyelni. Ekkor még bőven elég, ha naponta 5-10 percet foglalkozol célzottan vele. Ahogy növekszik, úgy lehet egyre hosszabb ez az intervallum.

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

Hogyan tanulnak a kutyák?

Van néhány nagyon egyszerű alapszabály, amit fontos követni a kutya tanítása során.

Mindig tudja, hogy mit vársz el tőle

A kutyusok tanításánál kulcsfontosságú, hogy a blöki tisztában legyen azzal, mit kell csinálnia. Ez biztonságot és magabiztosságot ad neki, hogy képes lesz elérni a célt és megfelelni az elvárásoknak.

Legyél határozott, következetes és türelmes

A kutyus hamar a fejedre nő, ha a nevelése során nem vagy határozott és következetes. Vértezd fel magad az ellenállhatatlan, manipulatív kutyatekintetekkel szemben! Ha valamit kérsz kedvencedtől, parancsot adsz neki, akkor ne hagyd, hogy levegyen a lábadról, különben soha nem lesz engedelmes, ahol tud, túl fog járni az eszeden. Ezen kívül fontos, hogy ne veszítsd el a türelmedet, megértéssel, elfogadással közelíts felé akkor is, ha épp az idegeiden táncol vagy túl van élete csínytevésén.

Petchef Kutya Oktatas Kezdoknek

Használj pozitív megerősítéseket

A kiképzés alapját pozitív megerősítésnek kell képeznie. Ha a kutya egy adott viselkedés esetén kap valamit, amit nagyon szeret, akkor nagyobb valószínűséggel fogja azt újra megismételni.

A megerősítés lehet bármi, ami kedvérevaló:

 • Különlegesebb étel, jutalomfalat
 • Mókázás a kedvenc játékával
 • Dicséret
 • Simogatás

A kutyusokat meg kell tanítani arra, hogy szeressék a dicséretet. Ezt a legkönnyebben úgy érheted el, ha például egy ízletes jutfalit adsz neki, miközben nagyon vidáman azt mondod, hogy “Jó kutya!”. Ezzel megtanulja, hogy a dicséret jó dolog és jutalom is egyben.

TIPP: Kutyusod betanításához, kiképzéséhez fontos, hogy mindig egészséges jutalomfalatokat használj. A jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, és ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot, de lehetőleg glutént sem, ami kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

A PetChef kínálatában már elérhetőek az ínycsiklandozóan finom és omlós tőkehal kutya rágókák, amelyek fagyasztva szárított eljárással készülnek friss tőkehalból. Tökéletes választás kutyusod jutalmazására!

Legyen a kiképzés szórakoztató, játékos

A közös tanulás kulcsa, hogy legyen igazi szórakozás és pozitívan záruljon.

Ha a kiskutya olykor nehezebben tanul meg egy új viselkedést, makacskodik, akkor mindig ismételj át vele egy olyan feladatot, amit már könnyedén végre tud hajtani és jutalmazd is meg érte, így élmény lesz számára a tanulás.

Kutya oktatás kezdőknek: szocializáció és egyéb tréningek

A kutya nevelésének fontos részét képezi a szocializáció, valamint hogy megtanulja az alap engedelmességi parancsokat.

Egy éves koráig az alábbiakat érdemes elsajátítania:

 • pórázon sétálás
 • szobatisztaság
 • ha a nevét hallja, jöjjön oda
 • ül, fekszik parancsra leüljön és lefeküdjön
 • ne rágjon meg mindent a környezetében

Mire figyelj mindenképpen?

Kutya szocializáció

A szocializáció azt jelenti, hogy a kölyökkutyát vagy felnőtt ebet úgy képezzük ki, hogy elfogadja az új embereket, állatokat és különböző helyeket. Ehhez biztosíts minél több ingert számára, a kutyasulin túl elviheted családi összejövetelekre, vagy épp utazgathatsz vele.

A szocializált kutyáknál kisebb valószínűséggel jelentkeznek viselkedési problémák és általában szívesebben fogadják őket mások. A szocializáció segíthet megelőzni a félelmek és fóbiák kialakulását is. A jól szocializált kutyák boldogabbak és sokkal engedelmesebbek.

Petchef Kutya Oktatas Otthon

Alapvető parancsok

Van néhány alapvető kutyakiképzési parancs, amelyet minden kutyának ismernie kell. Ezek keretet adnak a négylábúak viselkedésének. Segítenek leküzdeni a viselkedési zavarokat és biztonságban tartani kedvencedet.

Az öt alapvető parancsszó:

 • ül
 • marad
 • lábhoz
 • gyere
 • fekszik

Otthoni gyakorláskor ismételd az adott parancsot és adj a kutyának megfelelő útmutatást, segítséget, hogy megértse. Természetesen nem maradhat el a dicséret és a jutifali sem, ha ügyesen végrehajtotta a feladatot. Haladj lépésről lépésre: a jutalomfalat akkor is jár, ha a parancs végrehajtása még nem teljesen tökéletes, következő alkalommal támaszthatsz magasabb követelményeket.

A kutyasuliban a parancsszavak mellett megtanítják az azokhoz tartozó kutya tanítás kézjeleket, amiket bátran alkalmazhatsz. Eleinte célszerű a parancsszavakat és a kézmozdulatokat együttesen gyakorolni, amíg a blöki profivá nem válik a kézjelekben.

Pórázon sétáltatás

A pórázon sétálás minden kutytus számára egy kötelező alapfeladat. Sokszor már a tenyésztőnél megkezdik a nyakörvhöz szoktatást, de otthon is gyakorolni kell. Eleinte azzal érdemes megismertetni a kutyust, hogy milyen, amikor rákerül a nyakörv vagy a hám. Hogy ez egy jó élmény legyen számára, természetesen jutalmazhatod, mikor ráadod. Érdemes naponta pár órára rátenni azt a nyakörvet, amiben majd sétálni fog. Ne lepődj meg, ha elinte meg akar szabadulni tőle, vakarja a nyakát, ez sokszor előfordul.

Egy kis játékkal elvonhatod a figyelmét a kellemetlenségről.

A pórázon sétálást először lakásban vagy kertben kezdjétek, ahol még kevesebb az inger, mint az utcán. Ha kimerészkedtek az utcára az ismerkedés során, soha ne rángasd a pórázt, vagy húzd meg erősen. Jutalomfalattal arra is rábírhatod, hogy mindig a közeledben maradjon. Ha ügyesen sétált, mindig dicsérd meg alaposan.

A kölykök kordában tartásában a séta során segítség lehet egy idősebb, jól nevelt kutya, a kis szőrmókok ugyanis szeretik ellesni a tapasztaltabb ebek viselkedését, örömmel tanulnak tőlük és jelenlétük biztonságot is jelent számukra.

Szobatisztaság

A szobatisztaságra nevelésnél különösen fontos a már korábban említett következetesség, türelem és természetesen a dicséret.

Eleinte mindig figyeld, hogy mikor készül pisilni és ilyenkor azonnal cselekedj, például tedd alá a kutyapelenkát vagy vidd ki a kertbe.

Ha egyedül hagyod a lakásban, akkor is jó megoldás a pelus, de az is segíthet, ha egy kisebb, kövezett helyiségbe, kutyakennelbe zárod, amit könnyű takarítani.

Az alábbiak segíthetnek a szobatisztaságra nevelésben:

 • Ébredést és étkezéseket követően mindig tedd a kutyát pelenkára.
 • Használhatsz helyhez szoktató spray-t akár a peluson, akár a kert egyik sarkában.
 • Ha elvégzi a dolgát, dicsérd meg hangosan, kaphat jutifalit is.
 • Ha a lakás nem kijelölt részén kezd pisilni, kakilni, vedd fel és a ‘pfuj’, ‘nem’ vagy ‘nem szabad’ parancsszavakat használva vidd a kijelölt helyre.

Tárgyak megrágása

A kiskutyák imádnak megrágni mindent, ami mancsuk ügyébe akad. Ha rajtakapod a csínytevésen, azonnal használd a ‘pfuj’ vagy ‘nem szabad’ parancsot, vedd el a rágcsált tárgyat és adj neki helyette olyat, amit valóban csócsálhat (pl. játékot).

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Kutya tanítás otthon: kondicionálás klikker tréninggel

Minden kutyusnak más a személyisége, temperamentuma, így különböző lehet az is, hogy mely technikák a leghatékonyabbak nevelésüknél. A klikker tréning azonban egy olyan technika, amely a legtöbb kutyus számára nagyon hasznos.

A klikker, a pozitív megerősítés egyik elterjedt formája, egyszerű kondicionálási módszer. A lényege, hogy egy jól végrehajtott gyakorlatnál jutifalival történő közvetlen jutalmazás helyett, a klikker hangja lesz a jutalom. Ezt természetesen mindig valódi jutalom is követi.

Maga a “klikk” azért lényeges, mert amíg a jutalomfalatot nem tudod a helyes cselekvés pillanatában azonnal a kutyus szájába adni, klikkelni rögtön tudsz. Így szinte “lefényképezed” a helyes viselkedés pillanatát, és kedvenced sokkal könnyebben rájön, mi az elvárt cselekedet. Természetesen először az a feladat, hogy megtanítsd a kutyának, hogy a klikker hangja számára kellemes dolgokat hoz, vagyis összekösse a klikker hangját a kézzel fogható jutalom megszerzésével. A valódi oktatás csak ezután következik.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

1 thoughts on “Kutya tanítás: így nevelj szófogadó négylábút!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük