Bár nagy a kísértés, hogy szőrös családtagodat a nyaralásokra magaddal vidd, egy kutya szállítása repülőn még mindig igen körülményes és akár megterhelő is lehet. Cikkünkből megtudhatod, milyen szabályok vonatkoznak a kisállat szállításra, és ha úgy döntesz, megéri magaddal vinni kedvencedet, hasznos tippeket is gyűjtöttünk az útra.

Petchef Kutya Nyaralas Repulo

Kutya a repülőn: ezekre figyelj, mielőtt megvennéd a jegyet

Az első és talán legfontosabb információ, hogy a legtöbb fapados vagy diszkont légitársaság egyáltalán nem vállal kisállat szállítást. Cikkünk írásakor ez igaz a Ryanair-re, Wizzair-re és az EasyJet-re is. Kivételt képeznek a vakvezető- és egyéb segítő kutyák, de az ő esetükben nagyon szigorú a szabályozás a visszaélések miatt.

Tehát, amennyiben a kutyusoddal szeretnél repülni, akkor ezt kizárólag valamilyen nagyobb légitársaság járatán teheted meg. A szabályok ugyanakkor légitársaságonként eltérőek lehetnek:

 • Van olyan légitársaság, ahol kizárólag kistestű kutyákat szállítanak, és csak a fedélzeten (általában 8kg-ig szállítóeszközzel együtt).
 • A legtöbb légitársaság nem szállít rövid orrú fajtákat, mivel náluk a repülés közben légzési nehézségek léphetnek fel. Ilyen fajta a mopsz, a bulldog fajták, si-cu, pekingi palotapincsi és a masztiff.
 • Bizonyos légitársaságok egyáltalán nem szállítanak vemhes kutyust, máshol csak a vemhesség utolsó harmadában nem lehetséges az utazás.
 • 12 hetes kor alatt a legtöbb társaság szintén nem vállalja a kutyus szállítását.

Éppen ezért mindig nézz alaposan utána az adott légitársaságra jellemző szabályoknak!

Ugyanígy fontos tisztában lenned a célország kisállatokra vonatkozó szabályozásaival, például hogy milyen kötelező oltásokra és egyéb kezelésekre (például féreghajtás, kullancs elleni kezelés) lesz szükségetek.

Ha a kutyusod szállítása nem ütközik akadályba, akkor jöhet a következő lépés: mielőtt megvennéd a repjegyet, jelezd a légitársaságnak, hogy magaddal vinnéd a kedvencedet!

Ennek az az oka, hogy a repülőn korlátozott számban vállalnak kisállat szállítást, illetve általában egy járaton nem megengedett cica és kutya egyidejű szállítása. A legtöbb légitársaság oldalán regisztrációs lapot kell kitölteni a kutya szállítására vonatkozóan, a repjegyet pedig csak a visszaigazolás után szabad megvenni!

Petchef Kutya Szallitasa Repulon

Díjszabás

A kutyák szállítására a repülőn általában fix díjszabás vonatkozik, amely az utazás hosszától (és a légitársaságtól) függően változik. Rövidebb utazásoknál nagyjából 60€-tól indul a díjazás. Nagyobb távolságoknál ez akár 300€ is lehet. Az árak utanként értendők!

Nem ritka, hogy a kutyus repjegye többe kerül, mint a gazdié.

Hogyan utazhat a kutya repülőn?

A kutya szállításának a repülőn két lehetséges módja van:

 • A fedélzeten kézipoggyászként, (PETC)
 • a raktérben (AVIH).

Lássuk, melyik esetre milyen szabályok vonatkoznak!

A kutya szállítása a repülő fedélzetén kézipoggyászként

A legfontosabb tudnivaló, hogy a fedélzetre csak egészen kistestű kutyákat engednek fel. A kutya súlya szállítóeszközzel együtt általában nem haladhatja meg a 8 kg-ot. A szállítóeszköz lehet hordozótáska vagy box. Mérete pedig maximum akkora lehet, mint egy kézipoggyász, és el kell férnie az ülés alatt.

Tisztában kell lenned azzal is, hogy felszálláskor, leszálláskor és turbulencia esetén a szállítóeszközt az ülés alatt kell tartani, a kutyust pedig az egész utazás alatt nem lehet kivenni a hordozóból.

A kutya szállítása a repülő rakterében

Nagyobb testű kutyusok kizárólag a raktérben utazhatnak, ami már sokkal kevésbé vonzó lehetőség, mint a fedélzeti szállítás. Ebben az esetben is általában meg van adva egy maximum súlyhatár, amibe a szállítóeszköz súlya is beleértendő. Ez légitársaságonként nagyon eltérő lehet, de átlagosan 40-50 kg közötti.

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

Milyen szállítóeszköz kell, ha a kutya a repülő rakterében utazik?

Kizárólag az IATA (Nemzetközi Légi Szállító Szövetség) által jóváhagyott, a Live Animal Regulation-nek (Élő állatokra vonatkozó szabályozás) megfelelő szállítóeszközben adhatod fel a kedvencedet:

 • A box vagy ketrec legyen kellően stabil, kemény és biztonságosan zárható.
 • Legalább 3 oldalon szükséges szellőzőnyílás.
 • Kívülről tölthető etető- és itatótálkával kell rendelkeznie.

Ezen kívül még mindenképpen figyelj a következőkre:

 • Olyan boxot válassz, amiben a kutyusod kényelmesen fel tud ülni és állni, valamint meg tud fordulni! Túl nagy ketrecet viszont nem érdemes választani, mert ez csökkenti annak védő funkcióját.
 • Mindig tüntesd fel a ketrecen hogy “Live Animal” (élő állat)!
 • Legyen rajta a neved, címed és elérhetőséged!
 • Tüntesd fel az etetési és itatási utasításokat is!

Egy ketrecben egyetlen kutya utazhat, kivéve ha az állatok 6 hónapnál fiatalabbak.

Figyelem! Ha a szállítóeszköz nem felel meg a fenti szabályoknak, akkor a légitársaság megtagadhatja az utazást!

Petchef Kutya Utaztatasa Repulon

Milyen iratokra lesz szükségetek, ha a kutya repülőn utazik?

 • Minden kutyát el kell látni egyedi azonosítóval (mikrochippel vagy tetoválással)!
 • Kötelező az EU-s kisállat útlevél, amelynek érvényessége attól is függ azonban, hogy a kutya megkapta-e az éves veszettség elleni és a célország szabályai szerint egyéb kötelező oltásokat, illetve eltelt-e az oltások után 21-31 nap.
 • Ezen kívül pedig szükségetek lesz egy állatorvosi igazolásra, amely akkor adható ki, ha az állatorvos megvizsgálta és repülésre alkalmasnak ítélte kedvencedet. Az igazolásban szerepeljen a féreghajtó beadása és a kullancs elleni védekezés is! Figyelem! Az orvosi igazolás általában nem lehet 1 hétnél régebbi, de bizonyos helyeken ez akár 48 óra is lehet!

Hasznos tippek a kutya szállításához repülőn

Ha a fentiek alapján úgy döntesz, hogy a repülős utazást választjátok, akkor érdemes betartani az alábbi tanácsokat.

#1 Idejében ismertesd meg kedvenceddel a szállítóeszközt!

A repülés egy teljesen új helyzet a kutyusodnak, és sajnos nem tudod neki elmagyarázni, mi és miért történik vele. Ezt még nehezebbé teszi, ha ráadásul bezárják egy számára idegen, sötét ketrecbe, majd elszakítják a gazditól is!
Éppen ezért nagyon fontos, hogy már napokkal, de akár hetekkel az utazás előtt szoktasd be a kutyust a ketrecbe, így otthonosabban érzi majd magát – ami egyébként a nyaralás során, az új helyen is nagyon jól jöhet majd! Szintén jó ötlet a ketrecben elhelyezni egy ismerős illatú takarót vagy a kedvenc játékait.

#2 Készüljetek fel a repülésre!

 • A repülés előtt 4-6 órával már ne adj kedvecednek enni, mivel felkavarodhat a gyomra repülés közben! Adj kímélő, könnyen emészthető eledelt a kutyusnak – bármelyik PetChef eledel tökéletes választás lehet! Érzékeny gyomrú kutyáknak pedig különösen javasolt az Ünnepi malac menünk.
 • A repülés előtti időszakban csak kevéske vizet adj a kutyusnak!
 • Mielőtt megkezdődne az utazás, tegyetek egy nagy, fárasztó sétát, hogy kedvenced levezethesse az energiáit!

#3 Stresszcsökkentés: jó ötlet-e a nyugtató?

Sok helyen olvashatod, hogy célszerű nyugtatót adni a kutyának repülés előtt. Azonban mielőtt ehhez a megoldáshoz folyamodnál, mindenképp nézz utána, hogy a kiválasztott légitársaság engedélyezi-e a nyugtatók használatát! Mivel a nyugtatók hatása a magasban eltérő és akár sokkal erősebb is lehet, egyre több helyen vezetik be, hogy leszedált állat nem utazhat repülőn.

Természetesen léteznek enyhe, természetes készítmények is – de bárhogyan is döntesz, mindenképpen konzultálj az állatorvossal!

#4 Érkezzetek előbb a reptérre!

Érdemes legalább a repülés időpontja előtt 3 órával megérkezni a reptérre, ugyanis sokkal több időt vehet igénybe az utasfelvétel.

#5 Mindig legyen a kutyus nyakörvén is biléta az elérhetőségeddel!

Bár a ketrecen kötelező feltüntetni a kisállat tulajdonosát és elérhetőségét, a biztonság kedvéért szerezz be a kutyus nyakörvére is bilétát, amelyen feltünteted a nevedet és elérhetőségedet!

Mi a jobb, repülni vagy nem repülni kutyával?

Ha a fedélzeten utazhat a kutyusod, nem olyan nagy probléma a repülés.

Nagyobb testű kutyák esetén azonban légy felelős gazdi és gondold át, vajon tényleg olyan fontos-e, hogy a nyaralás alatt is veled legyen a kedvenced!

 • Amennyiben igen, vagy olyan helyzetben vagy, amikor mindenképp utaznia kell a kutyának (például költözés) vedd számba az egyéb lehetőségeket, például autós utazást, ahol a kutyus veletek maradhat az utazás alatt!
 • Ha viszont nem, akkor lehet, hogy jobb megoldás, ha valaki vigyáz kedvencedre, vagy kutyapanzióban tölti a nyaralás idejét.
Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük