Igazi vakáció nincs az imádott négylábú nélkül, így sokan indulnak útnak kutyával autóval akár belföldre, akár hosszabb külföldi nyaralásra. Vannak olyan blökik, akik rajonganak az autózásért és olyanok is, akik nehezen viselik a hosszú zötyögést. Cikkünkben most adunk néhány tippet, hogy hogyan szállíthatod biztonságosan kedvencedet. Megnézzük, hogy mikre kell odafigyelni és miként teheted élvezetessé számára az utazást.

Miért lehet problémás a kutya szállítása autóban?

Ha kutyával indulsz útnak, a lehető legfontosabb dolog, amit biztosítanod kell számára, az a biztonság és a komfortérzet. Akár hosszabb vakációra indultok, akár csak az állatorvosig gurultok el autóval, számtalan olyan helyzet adódhat, ami veszélyezteti a kutyus (és akár az utasok) testi épségét. Gondoljunk csak egy balesetre vagy a várakozásra egy forró napon a dugó kellős közepén.

Emellett a stressz és szorongás oldására is célszerű odafigyelni. Vannak ugyanis olyan ebek, akik kifejezetten rosszul viselik a furikázást és hasmenéssel, hányással reagálnak. Továbbá a bezártság, az új ingerek olyan hatást is kiválthatnak, hogy megállást követően a kutyus fogja magát és elszökik.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy milyen praktikákat érdemes bevetni, ha a kutya az autóban van, nézzük meg, hogy hogyan is kell szabályszerűen szállítani kedvencedet.

Kutya utazás autóban: mit mond a KRESZ?

Talán kicsit furcsán hangzik, de a KRESZ szerint a kutya az autóban rakománynak minősül, csakúgy mint a csomagok. Ezért úgy szól a szabály, hogy a kutyust utazás közben rögzíteni kell. Egyrészt meg kell akadályozni, hogy kedvenced zavarja a sofőrt vezetés közben, például az ölébe ugorva. Másrészt fontos, hogy se az állat, se a többi utas ne sérüljön meg egy nagyobb fékezésnél vagy balesetnél, és ne veszélyeztesse a közlekedés biztonságát.

A jogszabály ezen kívül még az alábbiakat fogalmazza meg:

 • A kutya nem akadályozhatja az autó vezetőjét a szabad kilátásban sem, illetve a többi autóst a kocsi lámpáinak észlelésében.
 • Nem gátolhatja a kocsi ajtajainak, valamint a rakfelület oldalfalainak lezárását.
 • Úgy kell elhelyezni, hogy ne rontsa az autó stabilitását.
 • Oly módon kell rögzíteni, hogy ne tudjon kiesni.
 • Biztosítani kell, hogy ne okozzon az elkerülhetetlennél nagyobb zajt, szennyeződést.

Petchef Kutya Utazas Autoban

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

Kutya autóban: miben szállítsd a blökit?

Kiskutya esetében még viszonylag könnyű dolgod van, mert a kis szőrgombóc akár egy kisebb dobozban is elfér. Azonban érdemes ennél biztonságosabb és hosszabb távú megoldást keresni, ugyanis a kutyák életében számtalan olyan helyzet adódhat, amikor kocsiban kell utazniuk.

Kutyaszállító box, kutyaketrec vagy hordozótáska?

Bármelyiket is választod, sokat teszel vele kutyusod biztonsága és komfortja érdekében. Ráadásul ha a megfelelő darabot vásárolod meg, nem csak a kocsikázást teheted kényelmessé, hanem a mindennapi életben is egy szuper kuckót biztosíthatsz számára.

Mire figyelj a szállítóeszköz kiválasztásánál?

 • Fontos, hogy a kutyus kényelmesen tudjon mozogni a ketrecben vagy dobozban azaz képes legyen felállni, megfordulni és nyújtózkodni.
 • A kutya méreténél jelentősen nagyobb box, ketrec nem ajánlott, még akkor sem, ha abban több a tér, mert ezek egy baleset során kevésbé tudják megvédeni.
 • A kutya szállítására az olyan textil hordozótáskák is megfelelőek lehetnek, amelyeket biztonsági övvel kell rögzíteni.

Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy a kutyus egyáltalán nem viseli el a bezártságot, ilyenkor beszerezhetsz neki kényelmes hámot és hozzá tartozó kutya biztonsági övet.

A legjobb tippek: így utazhat biztonságosan a kutya az autóban

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen kedvenced az utazás során, ezekre mindenképpen figyelj:

 • Az autóban utazó kutyának meg kell tanulnia a be- és kiszállást. Mindig a járda felőli ajtónál engedd beszállni. A csomagokat csak azután tedd be, hogy a kutya autóban van. Kiszálláskor mindez pont fordítva történik, azaz a blöki hagyja el utoljára a járművet, elkerülve, hogy esetleg elkóborol.
 • Soha ne feledkezz meg a speciálisan a kutyusok számára tervezett, biztonságos szállító és rögzítő eszköz használatáról, legyen szó boxról, ketrecről, táskáról vagy hámról és biztonsági övről!
 • Ha nem tudod rögzíteni kedvencedet, akkor a hátsó ülésen a felügyeleted mellett utazzon, soha ne hagyd egyedül és szabadon, mert az balesetveszélyes!
 • Ha az eb a csomagtérben jön veled, gondoskodni kell egy rács vagy háló felszereléséről, mely elválasztja az utastértől.
 • Sose engedd úgy autózni kutyádat, hogy a nyitott ablakon kilóg a feje! A menetszél kötőhártya-gyulladást vagy külső hallójárat-gyulladást okozhat, emellett rendkívül veszélyes az út során.

Ezeket is tartsd szem előtt, ha kutyussal indulsz útnak

Miután biztonságosan rögzítetted szőrös “rakományodat”, jöhet a komfort kérdése.

 • Mindig biztosítsd a megfelelő szellőzést, hogy elegendő levegőhöz jusson kedvenced!
 • Elkerülhető az utazás során jelentkező rosszullét, ha utazás előtt 4 órával és az út folyamán nem adsz neki enni. Fontos azonban, hogy a megfelelő folyadékpótlásról folyamatosan gondoskodj!
 • 2-3 óránként tartsatok pihenőt, hogy legyen alkalom egy kis mozgásra, ivásra, pisilésre!
 • A nyári rekkenő hőségben is gondoskodj róla, hogy a légkondi ne érje közvetlenül a kutyust, mert megbetegedhet!
 • Amennyiben komolyabb közlekedési dugóba kerültök az autópályán, a legközelebbi kijáraton hagyjátok el a sztrádát és iktassatok be egy hosszabb sétát!
 • Ha gyerekekkel utaztok, ne hagyd, hogy a lurkók ingereljék a kutyát menet közben!
 • Soha ne hagyd magára négylábúdat az autóban, különösen nem felhúzott ablak mellett! A nyári melegben akár néhány perc alatt is hőgutát kaphat.

TIPP: Ne csak a kutyus fizikai biztonságára figyelj, hanem indulás előtt azt is ellenőrizd, hogy kedvenced minden oltása rendben van-e! Oltási kiskönyve mindig legyen nálad!

Hogyan szoktasd hozzá kedvencedet az autós utazáshoz?

Petchef Kutya Autoban

Mivel az autós utazás, a bezártság stresszt és szorongást idézhet elő kedvencednél, megfelelően fel kell készíteni a kocsiban töltött időre.

Célszerű a kutyust már kölyökkortól az autózáshoz szoktatni, hiszen így természetessé válik számára az utazás és elkerülhetők a későbbi negatív élmények. Ha azonban nem négykeréken szocializálódott, kocsifóbia esetén szép lassan kell hozzászoktatnod az élményhez.

Ehhez érdemes az alábbi praktikákat bevetned:

 • Először csak rövidebb utakra induljatok, hogy a kutyus megszokhassa az utazást!
 • Autózás előtt – ha például boxban lesz -, ismertesd meg vele szállítóeszközét! Még otthon tedd a kutya megszokott helyére, esetleg rakd bele a fekhelyét! Sose kényszerítsd bele, hagyd, hogy magától felfedezze!
 • Komfortosabb lesz az utazás, ha megszokott illatok, tárgyak veszik körül, ezért ismerős rongyot, játékot tegyél be neki az útra!
 • Érdemes ketten vinni a kutyát, hogy amíg az egyik vezet, a másik a blökivel foglalkozhasson.
 • Mielőtt útnak indulnátok, egy kiadós rohangálás, önfeledt játék segíthet, hogy ne stresszeljen be kedvenced.

Petchef Kutya Az Autoban

+1 TIPP: Ha szorongós, idegesebb természetű kutyusod, érdemes állatorvosoddal konzultálni a leheséges megoldásokról. Léteznek például olyan természetes alapú, kutyáknak készült nyugtató hatású tabletták és cseppek, melyek segítenek a stressz oldásában. Ha pedig rosszulléttel küzd, gyomorproblémáira is mindenképp kérj valamilyen készítményt!

Minél otthonosabb légkört teremtesz szőrös kedvenced számára, annál nagyobb élmény és kaland lesz számára az utazás. Az autózást követő megszokott finom falatok pedig biztosan hamar feledtetik vele az utazás stresszét.

A PetChef kutyaeledelei a nyaralás pillanatait is megédesítik, hiszen ízletes, könnyen emészthetőek ételeket biztosítanak kutyusod számára. Az Atlanti lazac például amellett, hogy tápláló és könnyen emészthető, rendkívül magas omega-3 és -6 zsírsav tartalommal bír, ami hozzájárul a fényes bundához és egészséges bőrhöz. A száraz tápokkal ellentétben pedig segít, hogy kedvenced hidratált maradjon.

Kedvenc kutyaeledeleid akkor is ott lehetnek veled, ha éppen úton vagy >>

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük