Akik teljes szívükből vágytak már kutyára, azokban biztosan felmerült a kérdés, hogy befogadják vagy inkább tenyésztőtől vásárolják meg az új kis családtagot. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Bárhonnan származik is a kutya, a legfontosabb, hogy egészséges legyen és a lehető legboldogabb életet biztosítsd számára. Mielőtt döntenél, hogy melyik verzió lenne ideális számodra, érdemes elolvasnod útmutatónkat. Ebből megtudhatod, milyen szempontokat célszerű figyelembe venned, hogy a lehető legjobb döntést hozhasd de azt is, hogyan készülj fel az új jövevény fogadására. Kutya örökbefogadás vs. kutya vásárlás: jöjjenek most a részletek!

Kutya örökbefogadás vagy kutya vásárlás tenyésztőtől: előnyök és hátrányok

Hogy menhelyi kutya örökbefogadása mellett döntünk, vagy inkább tenyésztőtől vásárolunk, az számos tényezőtől függhet. Döntő lehet az ár, hogy kölyök vagy idősebb kutyában gondolkodunk, hogy fajtatiszta vagy keverék kutyusra vágyunk és természetesen az is, hogy mennyire szeretnénk segíteni mentett állatokon. Nézzük most meg a legfontosabb előnyöket és hátrányokat!

Petchef Kistestu Kutya Orokbefogadas

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

A kutya örökbefogadás előnyei

A hazai menhelyek főként az ebrendészeti telepektől átvett, altatásra váró kutyákkal vannak tele. Szomorú adat, de a menhelyi kutyusok fele soha nem kerül ki onnan.

Örökbefogadással:

 • Új esélyt adhatsz az életre egy olyan négylábúnak, akire a halál várna.
 • Boldog életet biztosíthatsz egy korábban sorsára hagyott állatnak.
 • Sokféle gazdára váró kutyus közül válogathatsz.
 • Lehetőséged van fajtatiszta kutya örökbefogadására is.
 • Sokkal olcsóbb megoldás, mintha tenyésztőtől vásárolnál kutyát. Vannak szervezetek, akik konkrét összeget kérnek, de akadnak olyanok is, akik mindössze tetszőleges összegű támogatásra ösztönzik a leendő gazdikat.

A kutya örökbefogadás hátrányai

 • Sok kutya nehéz vagy bántalmazó környezetből érkezik, ami erősen nyomot hagy személyiségén, viselkedésén, így sokkal több odafigyelést, törődést igényel.
 • Hosszabb időbe telhet az eb családba történő beilleszkedése.
 • Kölyök kutya örökbefogadása nehezebb lehet, mert szerencsére kevés van belőlük.
 • Az örökbefogadási folyamat hosszú időt vehet igénybe.

A kutya vásárlás előnyei

Petchef Kutya Vasarlas Tenyesztotol

Mindenképpen érdemes jó hírű, felelős tenyésztőtől származó kiskutyát vásárolni, hiszen ők kifejezetten fajtatiszta kutyák felnevelésére specializálódtak és sok időt töltenek a szőrös négylábúakkal. Az elkötelezett szakemberek általában mindent tudnak az adott fajtáról és az összes hasznos információt el is mondják a leendő gazdiknak, válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

 • Ők rendelkeznek a legjobb szakértelemmel a kölyökkutya hátteréről, szüleiről és kórtörténetéről.
 • Minden esetben törzskönyvet adnak, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenniük.
 • A kölyköket oltási könyvvel, féregtelenítve kínálják.
 • Segíthetnek eldönteni, hogy melyik az ideális kutyus otthonodba igényeid, szokásaid, vérmérsékleted alapján.
 • Tanácsokat tudnak adni a kölyök és a már cseperedő kutyus megfelelő gondozásával kapcsolatban.

A kutya vásárlás hátrányai

 • Bár szerencsére számos jó hírű tenyésztővel találkozni, fennáll a veszélye, hogy akadnak olyan felelőtlen szaporítók, akik etikátlan gyakorlatot követnek. Ők elsősorban anyagi haszonszerzés miatt egyáltalán nem tartják szem előtt a fajták jellegzetességeit és érdekeit. A rossz tenyésztés a kölykök veleszületett egészségügyi problémáit eredményezheti.
 • A kutya vásárlás drágább, mint a menhelyről történő örökbefogadás.
 • Vásárlással elvesszük az esélyt egy menhelyi kutya megmentésétől.

A kutya örökbefogadás feltételei

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint állatot örökbefogadási szerződéssel csak nagykorú, 18. életévét betöltött cselekvőképes személy fogadhat örökbe. Ugyanakkor a jogszabály azt nem határozza meg, hogy az örökbefogadás pontosan hogyan történjen.

A legtöbb esetben így zajlik a kutya örökbefogadás menete

Előszűrés

Az adopotálást komolyabb szűrés előzi meg, ugyanis sokan tévesen mérik fel a lehetőségeiket, vagy nem gondolkodnak hosszú távon, emiatt rengeteg örökbeadott kutyus kerül vissza a menhelyekre, szervezetekhez. A tesztelés során azt vizsgálják, hogy alkalmas vagy-e gazdinak, és hogy jól fogsz-e bánni a kiválasztott kutyával. Az örökbefogadás mindig kölcsönös szimpátián alakul: nem csak a kutyussal, hanem az örökbeadókkal is.

A kutya látogatása

Az örökbefogadási folyamat során előre egyeztetett időpontban lehetőség van a kutyussal történő találkozásra. Az ismerkedésre remek alkalom a közös séta, hogy minőségi időt tölts együtt leendő négylábúddal.

Ennek során érdemes megfigyelni, hogy:

 • Mennyire engedelmes?
 • Odafigyel-e az utasításokra?
 • Ijedős vagy nyitott?
 • Hajlandó-e pórázon sétálni?
 • Hogyan viselkedik más emberekkel, kutyákkal?
 • Mennyire játékos?

Nagyon sok fontos információ kiderülhet a jelleméről, temperamentumáról és azt is megérezheted, hogy mennyire működik a kémia. Természetesen egy séta alatt nem derülhet ki minden, ettől függetlenül segítségedre lesz a döntés meghozatalában.

Menhelyenként és szervezetenként eltérő, hogy hány látogatást követően történhet meg az örökbefogadás, de általában minimum kétszeri találkozás szükséges a végső döntés előtt.

Szerződés, örökbefogadó nyilatkozat

A menhelyek, szervezetek szerződést kötnek az örökbefogadó gazdival – vagy nyilatkozatot kérnek tőle -, amely minden részletet tartalmaz a kutyus befogadásával kapcsolatban.

Az ebeket szinte mindenhol bizonyos kötelezettségek vállalásával adják oda új gazdájának. Ilyen lehet például, hogy kölyökkutyák esetén kötelező befejezni az oltási programot és ivartalanítani a kutyust, amit az állatorvosi igazolás és az oltási könyv bemutatásával ellenőriznek is.

Az állatmenhelyek egyébként az esetek többségében örökbeadáskor ivartalanítva, kötelező oltásokkal ellátva, mikrochipezve, parazitamentesítést követően adják ki a négylábúakat.

Az örökbeadó feltételül szabhatja, hogy saját lakással rendelkezz. Előfordulhat, hogy albérlet esetén nem engedélyezik az örökbefogadást.

Petchef Kolyok Kutya Orokbefogadas

Miket érdemes átgondolni kutya örökbefogadás vagy vásárlás előtt?

Bár a kutyusok tekintetükkel, elragadó személyiségükkel percek alatt képesek mindenkit levenni a lábukról, hosszú távú, 10-20 éves elköteleződést igényelnek.

Néhány kérdést célszerű feltenni magunknak, mielőtt végleg a kutyatartás mellett döntünk:

 • Garantálni tudom-e, hogy élete végéig gondoskodom a kutyáról?
 • Megfelelő-e a lakásom, házam, kertem a kutyatartáshoz?
 • Tudom-e minden nap biztosítani a kutya számára a megfelelő mozgás mennyiséget, játékidőt és kellő odafigyeléssel gondozni?
 • Meg tudom-e oldani, hogy ne kelljen hosszabb időre egyedül hagynom?
 • Rendelkezem-e megfelelő anyagi háttérrel, hogy gondoskodni tudjak a kutyus minden szükségletéről, etetéséről és ha szükséges, orvosi ellátásáról?
 • Tudok-e megfelelő szeretetet, törődést adni számára, hogy boldog kutyaélete legyen?

Fontos, hogy ha komolyan gondolod az örökbefogadást, vásárlást, akkor biztosan tudd, hogy minden kérdésre ‘igen’ a válasz. Ha bármilyen kétely merül fel benned, inkább ne vállalj kutyát, mert óriási felelősséggel tartozol neki.

Ha a válaszod igen, akkor ezeket is hasznos átgondolnod!

kutyanyakorv kutyaporaz szett

Kutyanyakörv és kutyapóráz szett

  PetChef x Collarful kapszula kollekció: egyedi stílus & cuki megjelenés. Rendeld együtt a PetChef kutyanyakörv és kutyapóráz szettünket, amit a PetChef cuki mintái díszítenek! Ezek a gyönyörű, kézzel készült darabok igazi remekművek, a minőségre pedig a Collarful márka a garancia. Ahogy kutyusod etetésében, úgy a megjelenésében se köss kompromisszumokat: kedvenced a legjobbat érdemli!
  megnézem

Milyen fajtájú kutya legyen?

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy életviteledhez, körülményeidhez milyen négylábú illene a legjobban:

 • Mekkora kutyát szeretnél?
 • Milyen vérmérséklettel rendelkezzen?
 • Milyen legyen a mozgásigénye? Aktív vagy nyugodtabb?
 • Mennyire legyen családbarát? Fontos, hogy jól kijöjjön gyerekekkel, idősekkel és más háziállatokkal?
 • Kant vagy szukát preferálnál?

Kölyök vagy felnőtt?

A legtöbb nehézség a kutyusokkal kölyökként és idős korukban van. A kiskutyáknak óriási a mozgásigényük, sokat kell foglalkozni velük, ami rengeteg időt és türelmet igényel. Emellett sok kölyök felforgatja a lakást, amíg távol vagyunk. Ettől függetlenül rengeteg gazdi szívesebben vesz magához cuki kölyköket.

A felnőtt ebek előnye, hogy már nevelve lettek, pontosan látható a természetük, temperamentumuk. Ők is rengeteg szeretetet tudnak adni, hálásak új családjukért és szépen formálhatók.

Ha idősebb, esetleg beteg kutya mellett teszed le a voksod, akkor azzal érdemes számolni, hogy nagyobb orvosi és gyógyszer költségek várhatnak rád, valamint ezek a négylábúak fokozott törődést, odafigyelést igényelnek. Ugyanakkor a legszívmelengetőbb érzés rászoruló állattal foglalkozni, ráadásul sok szeretettel viszonozzák.

Keverék vagy fajtatiszta kutya örökbefogadása?

A fajtatiszta kutyák nagy előnye, hogy már kölyökként is nagyjából tudható, hogy mekkorára fognak nőni, a fajtának milyen jellegzetességei vannak és milyen öröklött betegségek fordulhatnak elő. Keverék kutyusoknál sokkal több a kérdőjel, ugyanis sokszor nem ismertek a szülők, a kórelőzmények és azt is nehezebb megmondani, hogy milyen lesz a természetük.

Milyen költségek várhatnak rád kutya örökbefogadás vagy vásárlás esetén?

Sokan nem is gondolnak bele abba, hogy egy kutyus bizony alaposan megterhelheti a havi büdzsét, amire szintén fel kell készülni.

Milyen kiadásokkal járhat a kutyatartás?

 • Táplálás
 • A kutyatartáshoz szükséges alap felszerelések (pl. fekhely, etetőtál, póráz, játékok stb.)
 • Kötelező mikrochip
 • Ivartalanítás
 • Oltások és rendszeres féregtelenítés
 • Kutyaápoló szerek (pl. sampon, féregtelenítők stb.)
 • Kutyaiskola
 • Kutyaútlevél
 • Kutyakozmetikus
 • Betegség esetén állatorvosi ellátás és gyógyszerek
 • Utazás esetén kutyapanzió

Mire lesz szüksége a kutyusnak új otthonában?

Az új családtag legfontosabb tárgyait érdemes akkor beszezni, ha már pontosan tudod, hogy milyen kutyus érkezik hozzátok, hiszen fajtától függően eltérőek lehetnek az igényei. Mivel hihetetlen mennyiségű kutyafelszerelés kapható, gyakorlatilag csak a pénztárcánk szab határt annak, hogy mi mindennel lepjük meg szőrös kedvencünket.

Íme egy lista, hogy miről kell feltétlenül gondoskodnod:

 • Minőségi, adalékanyagmentes kutyaeledel
 • Itatótál, etetőtál
 • Fekhely
 • Kerti kutyának kennel vagy kutyaház
 • Nyakörv, hám, póráz, szájkosár
 • Kaki zacskó
 • Szállítóbox
 • Szőrápoláshoz szükséges kellékek
 • Játékok (pl. műcsont, labda, csomós kötél)
 • Gyógyszerek
 • Jutalomfalatok, rágókák

TIPP: Az egészséges fogsor rendkívül fontos, ha szeretnéd, hogy kedvenced egészséges és hosszú életet éljen. A fogak egészségének megőrzéséhez pedig arra van szükség, hogy a kutyus fogairól rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások, amelyekből fogápolás hiányában fogkő alakulna ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet.

A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr kutya rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Ezekre mindenképp figyelj a kutyus érkezése előtt!

Készítsd fel otthonodat, hogy biztonságos legyen az új családtag számára:

 • Minden olyan anyagot, tárgyat zárj el, ami veszélyeztetheti az egészségét (pl. mosószerek, növényvédő szerek, szúrós tárgyak stb.)
 • Kertes ház esetén vizsgáld át a kerítést, hogy nem tud-e kiszökni rajta a blöki.
 • Kölyökkutya esetén ne hagyj elöl semmit olyat, amit megrághat és nagyon félted.
 • A kiskutyák előszeretettel kóstolgatják a kábeleket, így ezeket is helyezd biztonságba.
Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük