A kullancs sajnos nem csak az emberre, hanem a kutyákra is veszélyes parazita, amely többféle, akár súlyos lefolyású betegséget is terjeszthet. Ráadásul, mivel a gazdi nem mindig veszi észre, hogy a kutyáját kullancs csípte meg, az sem feltétlenül egyértelmű, hogy milyen betegségről van szó. Éppen ezért nagyon fontos, hogy védekezz a kutya kullancs ellen.

Petchef Kutyakullancs

A cikkből kiderül, hol és mikor legnagyobb a kullancscsípés veszélye, mit tegyél, ha kullancsot találsz a kutyusban. Szó lesz a kullancs által terjesztett betegségekről, valamint a kullancs elleni védekezésről is.

Milyen kullancs veszélyes a kutyára?

A kullancs a pókszabásúak osztályába tartozó élősködő, amelynek csak hazánkban 42 fajtája ismert. Összesen 2 őshonos, és 1 újonnan megjelent fajta veszélyes a kutyákra:

 • Közönséges kullancs (Ixodes ricinus): ez a faj az emberre is veszélyes, Lyme-kór, vírusos agyhártyagyulladást terjeszt, ritkán babéziát is
 • Kutyakullancs (Dermacentor reticulatus): márványos testű kullancs, amely emberre nem veszélyes, a legtöbb babéziás esetért ő a felelős
 • Barna kutyakullancs: (Rhipicephalus sanguineus): nem őshonos fajta, de már hazánkban is jelen van, szintén babéziát és vérzéses kullancslázat terjeszt

A betegségeket nem maga a kullancs okozza, hanem annak nyála, ürüléke tartalmazhatja a kórokozókat. Bár nem minden kullancs fertőzött, ha kullancsot találsz a kutyádban, azt mindenképpen potenciális fertőzésforrásnak kell tekinteni. Lényeges, hogy minél több időt tölt el a kullancs a kutya bőrébe fúródva, annál nagyobb esélye, hogy megfertőzi a kedvencedet.

Mikor és hol a legnagyobb az esélye a kullancscsípésnek?

Bár erdős, bokros területeken tett nagyobb séta után, illetve a tavasztól őszig tartó időszakban a legnagyobb az esélye a kullancscsípésnek, fontos tudnivaló, hogy szinte bárhol és majdnem bármikor szedhet össze kullancsot a kutyus:

 • A kullancs az árnyékos helyeket kedveli és a tűző napon elpusztul, egy rágcsálóból vagy madárból kipottyanva képes átmenetileg életben maradni akár a ház kertjében, vagy parkban is, ahol felkapaszkodik következő gazdájára.
 • Nulla fok alatt szintén elpusztul a legtöbb kullancs, de amelyik példány egy kicsit melegebb helyet talál magának, az még télen is életben maradhat. Az utóbbi időben jellemző enyhébb éghajlatú telek növelik a kullancsok túlélési esélyeit.

Éppen ezért különösen fontos, hogy egész évben gondoskodj kedvenced kullancs elleni védelméről! A célra ma már rengeteg készítmény létezik, ezekről később, a megelőzés című bekezdésben írunk.

Petchef Kutya Kullancs Ellen

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

Hallottál már a PetChefről, de nem tudod melyik eledelt válaszd kedvencednek?

  Próbáljátok ki mindegyiket egyszerre!
  Mi mindegyikből rakunk a dobozba, így kutyusod eldöntheti, hogy melyik a kedvence. A doboz tartalma: 7 darab, egyenként 160 grammos kutyaeledel, mindegyik ízből.
  Tanyasi marhaSzüreti pulykaErdei nyúlÜnnepi malacHáztáji bárányMennyei kenguruAtlanti lazac
  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledeleit!
  rendelek

Kullancs a kutyában: kedvenced átvizsgálása és a kullancs eltávolítása

Hosszabb séták, erdei kirándulások után még akkor is érdemes rendszeresen átvizsgálnod kedvencedet kullancs ellen, ha alkalmaztok valamilyen megelőzési módszert. Egyrészt 100%-os védelem nem létezik, másrészt a kutya szőrébe rejtőzve a kullancs bekerülhet a lakásba és akár embert is megcsíphet.

Első lépésként a következő területeket vizsgáld meg kutyusodon, ugyanis a kullancs itt telepszik meg előszeretettel:

 • Fej, arc, szemtájék
 • Fülek kívül és belül
 • Ágyék, hónalj területe
 • Nyakörv alatti terület
 • Száj belseje
 • Mancsok, ujjak között

Ezután nézd át a kutya szőrzetét, hogy nem találsz-e még bele nem fúródott szabadon mászó kullancsot! Végül simítsd végig aprólékosan kutyausod testét dudor vagy duzzanat után kutatva. A fenti művelet egy kis dögönyözéssel kombinálva mindkettőtök számára élvezetes lehet.

Extra tipp: ne feledkezz meg saját magad és családtagjaid vizsgálatáról sem!

A kutya kullancs eltávolítása

Nem kell pánikba esned akkor sem, ha a vizsgálat során kullancsot találsz a kutya testében. Ilyenkor az a lényeg, hogy a kullancs minél előbb eltávolításra kerüljön, ugyanis ezzel csökkentheted a fertőzésveszélyt. Az viszont nem mindegy, hogy hogyan távolítod el a parazitát, a régi beolajozós, bezsírozós módszer ugyanis egyenesen veszélyes. A kullancs nem kap levegőt, ezért öklendezni kezd és a fertőzött béltartalmat a kutya testébe üríti.

Akkor mi a helyes módszer?

A gyógyszertárakban, állatfelszerelés üzletekben megvásárolható kullancscsipesz vagy kullancskanál a legalkalmasabb a feladatra. Puszta kézzel ne állj neki a kullancs eltávolításnak, ugyanis a kullancs összenyomásával megintcsak a fertőzésveszélyt növeled, ráadásul nem csak kutyusod, hanem saját magad számára is!

A kutya kullancs eltávolítás lépései:

 • Készítsd elő az eszközöket! A kullancscsipesz mellé érdemes gumikesztyűt húznod, elemlámpát előkészítened. Készíts ki egy kis dobozt vagy zacskót is, amelybe majd elhelyezed a kullancsot!
 • Adj valamit kutyusodnak, ami lefoglalja! Ez akár egy műcsont is lehet, a lényeg, hogy a kutyus minél mozdulatlanabb legyen. Jól jöhet egy ízletes rágóka is, amelyet már a PetChef kínálatában is találsz.
 • Simítsd le a szőrt az érintett területen!
 • A csipeszt helyezd egészen a kutya bőréhez, majd ragadd meg a kullancs fejét és egy határozott mozdulattal húzd ki az élősködőt! Figyelj arra, hogy ne a testét nyomd össze, mert ezzel a béltartalom a kutya testébe ürülhet!
 • A kullancsot helyezd biztonságos helyre! Érdemes eltárolni a parazitát, mert ha a későbbiekben furcsa tünetet tapasztalsz a kutyuson, akkor a kullancsból ki lehet mutatni a kórokozó jelenlétét.
 • A kullancs utáni seb kutya esetén is elfertőződhet. Ezért a csípés helyét végül fertőtlenítsd le!

Mit tegyél, ha a kullancs feje beszakadt a kutyába?.

Szerencsére nem tragédia, ha a rágószerv beszakad a bőrbe. Ilyenkor gyulladásos reakció fog kialakulni, majd kedvenced szervezete végül kilöki az idegen testet.A kullancs a kutyán dudort okozhat ilyen esetben.

Petchef Kullancs

Kullancs terjesztette betegségek, amik veszélyesek a kutyára

A kutya kullancs tüneteket önmagában nem okoz, a fertőzött kullancs csípés tünetei kutyáknál nem észlelhetők azonnal. Ahogy már említettük, a kullancscsípés legnagyobb veszélye a terjesztett betegségekben rejlik. Lássuk, milyen betegségeket terjeszt a kullancs!

kutyanyakorv kutyaporaz szett

Kutyanyakörv és kutyapóráz szett

  PetChef x Collarful kapszula kollekció: egyedi stílus & cuki megjelenés. Rendeld együtt a PetChef kutyanyakörv és kutyapóráz szettünket, amit a PetChef cuki mintái díszítenek! Ezek a gyönyörű, kézzel készült darabok igazi remekművek, a minőségre pedig a Collarful márka a garancia. Ahogy kutyusod etetésében, úgy a megjelenésében se köss kompromisszumokat: kedvenced a legjobbat érdemli!
  megnézem

Babézia, azaz babesiosis

Ezt a viszonylag gyakori és veszélyes fertőzést egy egysejtű, a Babesia Canis okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket támadja meg, kezeletlenül károsodhatnak a belső szervek is. A betegségnek több lefolyási formája van, magas lázzal jár és a vese elégtelen működését is okozhatja. A kórokozó emberre nem veszélyes.

Tudj meg mindent a babéziáról ebből a cikkünkből!

Lyme-kór

Az emberek körében is rettegett Lyme-kórt a Borrelia Burgdorferi baktérium okozza. A betegség több szervrendszert, gyakorlatilag az egész szervezetet érintheti, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

A Lyme-kór tünetei:

 • Látás- és hallászavar
 • Egyensúlyproblémák
 • Bágyadtság, étvágytalanság

A betegség ezen kívül bénulást, szívritmuszavart is okozhat. A fenti tünetek jelentkezésénél azonnal forduljatok kedvenceddel állatorvoshoz!

Vérzéses kullancsláz

Ezt a betegséget a hazánkban még ritka barna kutyakullancs terjeszti. Kórokozója az Ehrlichia canis nevű aprócska baktérium, amely a fertőzött négylábú fehérvérsejtjeit támadja meg. Az első tünetek 8-20 nap múlva jelentkeznek.

A vérzéses kullancsláz tünetei:

 • Nagyfokú bágyadtság
 • Étvágytalanság
 • Láz
 • Hirtelen fogyás
 • Légszomj
 • Hányás
 • Bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések, orrvérzés
 • Szemhéj szélének kérgesedése, homályos szaruhártya

Kezeletlenül a beteg kutya megvakulhat és egyéb visszafordíthatatlan szervi károsodások is előfordulhatnak.

A fenti betegségeken kívül a kutya még megfertőződhet az agyhártyagyulladást okozó vírussal. Ez azonban csak beteg, legyengült immunrendszerű állatok esetében okoz tüneteket.

Gyógyulás

A fenti betegségek leküzdésében a megfelelő orvosi kezelés kritikus fontosságú. Ezen kívül óriási a szerepe annak is, hogy kedvenced a táplálékból felvegye a számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat is. Éppen ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy kímélő, a kutya tápanyagszükségletét kielégítő eledelt válassz a számára.

A PetChef kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos segítségével állította össze prémium minőségű frissen főzött kutyaeledeleit, így biztosan találsz majd kutyusod számára megfelelő menüt – nemcsak a betegség alatti időszakra.

Kullancs elleni védőoltás kutyáknak: milyen betegségek ellen véd?

A Lyme-kór elleni oltás kutyáknak már létezik, amelyet először két adagban, 4-6 szünettel kell beadni a kutyusnak, majd évente kell ismételni. A többi betegség ellen jelenleg nem elérhető védőoltás.

Megelőzés: hogyan védekezz a kutya kullancs ellen?

A legjobb, amit tehetsz, ha kedvencednek egész éves védelmet biztosítasz kullancs ellen.

A kullancs ellen kutyáknak már számos lehetőség áll rendelkezésre:

 • Nyakörv: akár fél évig is hatékony lehet a nyakörv, ugyanakkor mindig figyelj arra, hogy a csomagoláson fel legyen tüntetve a kullancs elleni védelem is! Hosszú szőrű kutyáknál sajnos kisebb a hatékonysága, néha pedig allergiás tüneteket okozhat.
 • Spot-on (rácsepegtetős) készítmények: általában 1 hónapig nyújtanak hatékony védelmet, ezért állíts be emlékeztetőt az ismételt alkalmazásukra! Hátrányuk, hogy nem vízállóak, néha allergiát okozhatnak. Előnyük, hogy láthatatlanok és léteznek kombinált szúnyog ellen is hatékony formában
 • Tabletta: a jelenleg elérhető leghatékonyabb védelem a tabletta, amely 3 hónapig nyújt kullancs elleni védelmet. Figyelem! Létezik kombinált szívférgesség elleni készítmény is, de ezt kizárólag akkor szabad adni a kutyának, ha negatív szívféreg teszttel rendelkezik!
 • Spray-k: fiatal korban és kistestű kutyák számára javasoltak eseti megelőzésre ezek a készítmények

Környezettudatos gazdik sokszor keresnek vegyszermentes védelmet kedvencüknek. Ma már ezen a területen is több megoldás elérhető. Létezik például nyakörvre csíptethető ultrahangot kibocsátó biléta, amely elriasztja az élősködőket vagy illóolaj alapú spray is. Fontos tudnod azonban, hogy ezek a készítmények nem nyújtanak olyan hatékony védelmet, mint kevésbé természetes társaik, ezért csak kellő elővigyázatossággal vagy kiegészítésként alkalmazd őket.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Összefoglalás

Összefoglalva a fentieket, a kullancs ellen a legjobb az egész éves védekezés, amit ma már több különféle módon is megtehetsz. Ha mégis találsz kullancsot kedvenced testében, akkor figyelj a szakszerű eltávolításra és lehetőség szerint őrizd meg az élősködőt, hátha szükség lesz további vizsgálatra! Ha pedig bármilyen tünetet észlelsz kutyusodon, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük