A kullancs sajnos nem csak az emberre, hanem a kutyákra is veszélyes parazita, amely többféle, akár súlyos lefolyású betegséget is terjeszthet. Ráadásul, mivel a gazdi nem mindig veszi észre, hogy a kutyáját kullancs csípte meg, az sem feltétlenül egyértelmű, hogy milyen betegségről van szó. Éppen ezért nagyon fontos a kutya kullancs elleni védelme.

Petchef Kutyakullancs

A cikkből kiderül, hol és mikor legnagyobb a kullancscsípés veszélye, mit tegyél, ha kullancsot találsz a kutyusban. Szó lesz a kullancs által terjesztett betegségekről, valamint a kullancs elleni védekezésről is.

Milyen kullancs veszélyes a kutyára?

A kullancs a pókszabásúak osztályába tartozó élősködő, amelynek csak hazánkban 42 fajtája ismert. Összesen 2 őshonos, és 1 újonnan megjelent fajta veszélyes a kutyákra:

 • Közönséges kullancs (Ixodes ricinus): ez a faj az emberre is veszélyes, Lyme-kór, vírusos agyhártyagyulladást terjeszt, ritkán babéziát is
 • Kutyakullancs (Dermacentor reticulatus): márványos testű kullancs, amely emberre nem veszélyes, a legtöbb babéziás esetért ő a felelős
 • Barna kutyakullancs: (Rhipicephalus sanguineus): nem őshonos fajta, de már hazánkban is jelen van, szintén babéziát és vérzéses kullancslázat terjeszt

A betegségeket nem maga a kullancs okozza, hanem annak nyála, ürüléke tartalmazhatja a kórokozókat. Bár nem minden kullancs fertőzött, ha kullancsot találsz a kutyádban, azt mindenképpen potenciális fertőzésforrásnak kell tekinteni. Lényeges, hogy minél több időt tölt el a kullancs a kutya bőrébe fúródva, annál nagyobb esélye, hogy megfertőzi a kedvencedet.

Mikor és hol a legnagyobb az esélye a kullancscsípésnek?

Bár erdős, bokros területeken tett nagyobb séta után, illetve a tavasztól őszig tartó időszakban a legnagyobb az esélye a kullancscsípésnek, fontos tudnivaló, hogy szinte bárhol és majdnem bármikor szedhet össze kullancsot a kutyus:

 • A kullancs az árnyékos helyeket kedveli és a tűző napon elpusztul, egy rágcsálóból vagy madárból kipottyanva képes átmenetileg életben maradni akár a ház kertjében, vagy parkban is, ahol felkapaszkodik következő gazdájára.
 • Nulla fok alatt szintén elpusztul a legtöbb kullancs, de amelyik példány egy kicsit melegebb helyet talál magának, az még télen is életben maradhat. Az utóbbi időben jellemző enyhébb éghajlatú telek növelik a kullancsok túlélési esélyeit.

Éppen ezért különösen fontos, hogy egész évben gondoskodj kedvenced kullancs elleni védelméről! A célra ma már rengeteg készítmény létezik, ezekről később, a megelőzés című bekezdésben írunk.

Petchef Kutya Kullancs Ellen

A kutya átvizsgálása és a kullancs eltávolítása

Hosszabb séták, erdei kirándulások után még akkor is érdemes rendszeresen átvizsgálnod kedvencedet kullancs ellen, ha alkalmaztokvalamilyen megelőzési módszert. Egyrészt 100%-os védelem nem létezik, másrészt a kutya szőrébe rejtőzve a kullancs bekerülhet a lakásba és akár embert is megcsíphet.

Első lépésként a következő területeket vizsgáld meg kutyusodon, ugyanis a kullancs itt telepszik meg előszeretettel:

 • Fej, arc, szemtájék
 • Fülek kívül és belül
 • Ágyék, hónalj területe
 • Nyakörv alatti terület
 • Száj belseje
 • Mancsok, ujjak között

Ezután nézd át a kutya szőrzetét, hogy nem találsz-e még bele nem fúródott szabadon mászó kullancsot! Végül simítsd végig aprólékosan kutyausod testét dudor vagy duzzanat után kutatva. A fenti művelet egy kis dögönyözéssel kombinálva mindkettőtök számára élvezetes lehet.

Extra tipp: ne feledkezz meg saját magad és családtagjaid vizsgálatáról sem!

A kullancs eltávolítása

Nem kell pánikba esned akkor sem, ha a vizsgált során kullancsot találsz a kutya testében. Ilyenkor az a lényeg, hogy a kullancs minél előbb eltávolításra kerüljön, ugyanis ezzel csökkentheted a fertőzésveszélyt. Az viszont nem mindegy, hogy hogyan távolítod el a parazitát, a régi beolajozós, bezsírozós módszer ugyanis egyenesen veszélyes. A kullancs nem kap levegőt, ezért öklendezni kezd és a fertőzött béltartalmat a kutya testébe üríti.

Akkor mi a helyes módszer?

A gyógyszertárakban, állatfelszerelés üzletekben megvásárolható kullancscsipesz vagy kullancskanál a legalkalmasabb a feladatra. Puszta kézzel ne állj neki a kullancs eltávolításnak, ugyanis a kullancs összenyomásával megintcsak a fertőzésveszélyt növeled, ráadásul nem csak kutyusod, hanem saját magad számára is!

A kullancs eltávolítás lépései:

 • Készítsd elő az eszközöket! A kullancscsipesz mellé érdemes gumikesztyűt húznod, elemlámpát előkészítened. Készíts ki egy kis dobozt vagy zacskót is, amelybe majd elhelyezed a kullancsot!
 • Adj valamit kutyusodnak, ami lefoglalja! Ez akár egy műcsont is lehet, a lényeg, hogy a kutyus minél mozdulatlanabb legyen.
 • Simítsd le a szőrt az érintett területen!
 • A csipeszt helyezd egészen a kutya bőréhez, majd ragadd meg a kullancs fejét és egy határozott mozdulattal húzd ki az élősködőt! Figyelj arra, hogy ne a testét nyomd össze, mert ezzel a béltartalom a kutya testébe ürülhet!
 • A kullancsot helyezd biztonságos helyre! Érdemes eltárolni a parazitát, mert ha a későbbiekben furcsa tünetet tapasztalsz a kutyuson, akkor a kullancsból ki lehet mutatni a kórokozó jelenlétét.
 • A csípés helyét végül fertőtlenítsd le!

Mit tegyél, ha a kullancs feje beszakadt a kutyába?.

Szerencsére nem tragédia, ha a rágószerv beszakad a bőrbe. Ilyenkor gyulladásos reakció fog kialakulni, majd kedvenced szervezete végül kilöki az idegen testet

Petchef Kullancs

Kullancs terjesztette betegségek, amik veszélyesek a kutyára

Ahogy már említettük, a kullancscsípés legnagyobb veszélye a terjesztett betegségekben rejlik. Lássuk, milyen betegségeket terjeszt a kullancs!

Babézia azaz babesiosis

Ezt a viszonylag gyakori és veszélyes fertőzést egy egysejtű, a Babesia Canis okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket támadja meg, kezeletlenül károsodhatnak a belső szervek is. A betegségnek több lefolyási formája van, magas lázzal jár és a vese elégtelen működését is okozhatja. A kórokozó emberre nem veszélyes.

Tudj meg mindent a babéziáról ebből a cikkünkből!

Lyme-kór

Az emberek körében is rettegett Lyme-kórt a Borrelia Burgdorferi baktérium okozza. A betegség több szervrendszert, gyakorlatilag az egész szervezetet érintheti, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

A Lyme-kór tünetei:

 • Látás- és hallászavar
 • Egyensúlyproblémák
 • Bágyadtság, étvágytalanság

A betegség ezen kívül bénulást, szívritmuszavart is okozhat. A fenti tünetek jelentkezésénél azonnal forduljatok kedvenceddel állatorvoshoz!

Vérzéses kullancsláz

Ezt a betegséget a hazánkban még ritka barna kutyakullancs terjeszti. Kórokozója az Ehrlichia canis nevű aprócska baktérium, amely a fertőzött négylábú fehérvérsejtjeit támadja meg. Az első tünetek 8-20 nap múlva jelentkeznek.

A vérzéses kullancsláz tünetei:

 • Nagyfokú bágyadtság
 • Étvágytalanság
 • Láz
 • Hirtelen fogyás
 • Légszomj
 • Hányás
 • Bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések, orrvérzés
 • Szemhéj szélének kérgesedése, homályos szaruhártya

Kezeletlenül a beteg kutya megvakulhat és egyéb visszafordíthatatlan szervi károsodások is előfordulhatnak.

A fenti betegségeken kívül a kutya még megfertőződhet az agyhártyagyulladást okozó vírussal. Ez azonban csak beteg, legyengült immunrendszerű állatok esetében okoz tüneteket.

Gyógyulás

A fenti betegségek leküzdésében a megfelelő orvosi kezelés kritikus fontosságú. Ezen kívül óriási a szerepe annak is, hogy kedvenced a táplálékból felvegye a számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat is. Éppen ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy kímélő, a kutya tápanyagszükségletét kielégítő eledelt válassz a számára.

A PetChef kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos segítségével állította össze menüit, így biztosan találsz majd kutyusod számára megfelelő menüt – nemcsak a betegség alatti időszakra.

Létezik-e oltás a vírus okozta betegségek ellen?

A Lyme-kór ellen létezik védőoltás, amelyet először két adagban, 4-6 szünettel kell beadni a kutyusnak, majd évente kell ismételni. A többi betegség ellen jelenleg nem elérhető védőoltás.

Megelőzés: hogyan védekezz a kullancs ellen?

A legjobb, amit tehetsz, ha kedvencednek egész éves védelmet biztosítasz kullancs ellen. Ehhez ma már számos lehetőség áll rendelkezésre:

 • Nyakörv: akár fél évig is hatékony lehet a nyakörv, ugyanakkor mindig figyelj arra, hogy a csomagoláson fel legyen tüntetve a kullancs elleni védelem is! Hosszú szőrű kutyáknál sajnos kisebb a hatékonysága, néha pedig allergiás tüneteket okozhat.
 • Spot-on (rácsepegtetős) készítmények: általában 1 hónapig nyújtanak hatékony védelmet, ezért állíts be emlékeztetőt az ismételt alkalmazásukra! Hátrányuk, hogy nem vízállóak, néha allergiát okozhatnak. Előnyük, hogy láthatatlanok és léteznek kombinált szúnyog ellen is hatékony formában
 • Tabletta: a jelenleg elérhető leghatékonyabb védelem a tabletta, amely 3 hónapig nyújt kullancs elleni védelmet. Figyelem! Létezik kombinált szívférgesség elleni készítmény is, de ezt kizárólag akkor szabad adni a kutyának, ha negatív szívféreg teszttel rendelkezik!
 • Spray-k: fiatal korban és kistestű kutyák számára javasoltak eseti megelőzésre ezek a készítmények

Környezettudatos gazdik sokszor keresnek vegyszermentes védelmet kedvencüknek. Ma már ezen a területen is több megoldás elérhető. Létezik például nyakörvre csíptethető ultrahangot kibocsátó biléta, amely elriasztja az élősködőket vagy illóolaj alapú spray is. Fontos tudnod azonban, hogy ezek a készítmények nem nyújtanak olyan hatékony védelmet, mint kevésbé természetes társaik, ezért csak kellő elővigyázatossággal vagy kiegészítésként alkalmazd őket.

Összefoglalás

Összefoglalva a fentieket, a kullancs ellen a legjobb az egész éves védekezés, amit ma már több különféle módon is megtehetsz. Ha mégis találsz kullancsot kedvenced testében, akkor figyelj a szakszerű eltávolításra és lehetőség szerint őrizd meg az élősködőt, hátha szükség lesz további vizsgálatra! Ha pedig bármilyen tünetet észlelsz kutyusodon, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.