A szúnyogcsípés által terjedő bőrférgesség (dirofilariosis) az elmúlt években hazánkban is egyre gyakoribb. Elsősorban kutyákban és kutyafélékben terjed, de képes megfertőzni macskát, vadászgörényt és embert is. A cikkből megismerhetd a bőrférgesség tüneteit, a megelőzési és a kezelési lehetőségeket, és arról is szó lesz, mi történik, ha ember fertőződik meg a parazitával.

Mi az a bőrférgesség?

A bőrféreg (Dirofilaria Repens) egy fonálféreg fajta, amely közeli rokona a szívférgességet okozó szívféregnek (Dirofilaria Immitis). Mindkét faj eredetileg Dél-Ázsiában és Dél-Európában volt elterjedt, de az időjárás melegedésének, és főként az enyhe teleknek köszönhetően jobban terjednek hazánkban is.

A bőrféreg, ami akár 5-17 cm hosszúságúra is képes megnőni, kutyákban viszonylag ritkán okoz tünetet, súlyos tünet kialakulása pedig egészen elenyésző százalékban történik. Macskában és vadászgörényben ugyanakkor komolyabb gondot tud okozni, és bár ritka, de emberre is terjed. További problémát jelent, hogy mivel lárvái egészen hasonlóak a szívféreg lárváihoz, nagyon megnehezíti a nála sokkal veszélyesebb szívférgesség diagnózisát.

A bőrférgesség terjedése, a betegség kialakulása

Petchef Kutya Belfergesseg 2

A bőrférgesség a szívférgességhez hasonlóan közvetett fejlődésű, ami azt jelenti, hogy a fejlőtt féreg kifejlődéséig több gazdatestre van szükség. A betegség kialakulása a következőképp történik:

 • A fertőzött állat vérében ezernyi mikroszkopikus méretű lárva (mikrofilária) található. Ezek úgynevezett 1-es stádiumú lárvák, melyek a vérkeringésben keringve várják, hogy szúnyogcsípéskor a vérszívó felvegye őket
 • A szúnyogba kerülve a lárvák tovább fejlődnek: 2 hét alatt 3-as stádiumú lárva lesz belőlük, ezzel felveszik a fertőzőképes alakjukat
 • Egy újabb szúnyogcsípéssel a lárvák egy másik gazdaállatba jutnak, ahol tovább tudnak fejlődni: körülbelül fél év alatt érik el kifejlett állapotukat, és több évig is életképesek maradnak. Leggyakrabban a bőr alatti szövetekben telepednek meg, és a gazdaállat szövetei közt képesek vándorolni
 • Ha a kutyában van hím és nőstény féreg, szaporodni kezdenek. A nőstény elevenszülő, a megszületett mikrofiláriák pedig a vérkeringésbe kerülnek, ahonnan szúnyogcsípés által fertőznek majd tovább. A folyamat pedig kezdődik elölről.

Bár a bőrférgek képesek megtelepedni macskában és vadászgörényben is, szaporodni nem tudnak. Ugyanakkor, mivel a macska és vadászgörény bőr alatti szövetei nem ideálisak a számukra, gyakran a szemgolyóhoz és az agyhoz, agyburokba vándorolnak, és ott okoznak súlyos gondokat.

A bőrférgesség tünetei

Igen sokszor fordul elő, hogy a bőrférgesség semmilyen tünetet nem okoz és a férgek jelenlétére csak valamilyen beavatkozás során kerül sor. A bőrféreg elsősorban a bőr alatti kötőszövetekben, és a has- valamint mellhártyában telepszik meg, ezért hasi- és mellkasi műtétek során szokták felfedezni. Azonban ha a következő tüneteket tapasztalod, felmerülhet a bőrférgesség gyanúja:

 • A kutya testén viszkető csomók jelentkeznek, melyek eltűnhetnek és újra megjelenhetnek
 • Jelentkezhetnek bőrpír és apró göbök is a kutyán
 • Előfordul, hogy külső elváltozás nem látható, de szőrhullás és vakarózás tapasztalható
 • A mikrofiláriák ritkán allergiát okozhatnak, amely idült esetben veseelégtelenséghez vezethet
 • Szintén ritka tünet, de előfordul, hogy a bőrféreg a szembe jutva károsodást, akár vakságot is okozhat

A bőrférgesség tünetei macskák és vadászgörények esetén

Ahogy említettük, macskák és vadászgörények esetén a férgek a szemgolyóhoz, vagy a központi idegrendszerbe vándorolhatnak. Ebben az esetben a tünetek igen változatosak lehetnek, attól függően, hogy milyen károsodás történik.
Az agyban letelepedett férgek sokszor tudatállapot változást, de akár egész agyi régiók kiesését is okozhatják, ráadásul a diagnózis igen nehézkes, hiszen esetükben a véren nincsenek lárvák, amelyek kimutathatóak lennének.

Petchef Kutya Belfergesseg 3 2

A bőrférgesség diagnózisa

Mivel a bőrférgesség önmagában ritkán okoz súlyos tünetet, ezért kifejezetten bőrférgesség kimutatására alkalmas teszt nem létezik. A leggyakoribb eset, hogy az állatorvos műtét során direktben találkozik a már kifejlett példányokkal, ilyenkor a diagnózis egyértelmű, mivel hazánkban nem létezik más, a bőrféreghez hasonló fajta.

A másik gyakori eset, hogy szívférgességre végzett vérteszt során (Knott-teszt) kerülnek kimutatásra a lárvák és a nőstény féregre jellemző fehérjék. Azt azonban ezzel a vizsgálattal nem lehet kimutatni, hogy szívféreg vagy bőrféreg lárvájáról van szó.
Mivel a szívférgesség igen súlyos betegséget tud okozni, ilyenkor mindenképpen javasolt további PCR vizsgálat elvégzése. A PCR teszt ugyanis a féreg örökítőanyagát képes kimutatni, ezért teljes bizonyossággal el lehet dönteni, hogy bőrférgességről, vagy szívférgességről van-e szó.

Petchef Atlanti Lazac Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg az Atlanti lazac menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod immunrendszere legyengült, sokat vakarózik, hullik a szőre, szervezete esetleg valamilyen gyulladással küzd, vagy cukorbeteg? Akkor válaszd az Atlanti lazac eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban a lazachús mellett helyet kapott egy kis hajdina, quinoa, édesburgonya, brokkoli és sütőtök is. A lazac rendkívül magas omega-3 és omega-6 zsírsav tartalommal bír, ami hozzájárul a fényes bundához az egészséges bőrhöz, ráadásul gyulladáscsökkentő hatású is. Az eledel ráadásul hipoallergén hatással is rendelkezik, ezért ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  Rendelek

A bőrférgesség diagnózisa macskák és görények esetében

Sajnos macskák, görények (és az ember) esetén a vérben nincsenek lárvák, tehát nem lehet vérvizsgálattal kimutatni a bőrférgességet. Csak az érintett terület direkt feltárása, vagy agyi területek MRI vizsgálata során derülhet ki a fertőzöttség.

A bőrférgesség kezelése

A bőrférgesség kezelése a hagyományos féreghajtó készítményekkel nem lehetséges, erős speciális féreghajtó szükséges hozzá. Első lépésben a lárvák elpusztítása szükséges, ami viszont meglehetősen kockázatos beavatkozás.

A véráramban található mikroszkopikus méretű lárvák ugyanis a készítmény beadásával azonnal elpusztulnak, de a kisebb vérerekben trombózist okozhatnak. Éppen ezért a kezelés előtt a kutyus alacsony dózisban szteroid készítményeket kap. A lárvaellenes kezelés első napján állatorvosi megfigyelés szükséges, és további egy hónapig pihentetni kell a kedvencedet és korlátozni a mozgását.

Sajnos a kezelésnek ezzel nincs vége: még évekig szükséges adni havi rendszerességgel a lárvaellenes készítményeket. A már kifejlett férgeket csak műtéti úton lehet eltávolítani, az érintett terület kimetszésével.

Petchef Kutya Borbetegsegek 2

A bőrférgesség megelőzése

A szívférgesség megelőzésére használt módszerek a bőrférgesség esetén is hatásosak. Lássuk a lehetőségeket!

Riasztó szerek

Az egyik lehetőség a megelőzésre, a szúnyogokat elriasztó szerek alkalmazása. Rengeteg ilyen készítmény létezik, nyakörvek, cseppek formájában. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy ezen szerek alkalmazása nem nyújt 100%-os védelmet, csak csökkenteni képes a csípések számát és ezzel a fertőzés esélyét is.

Lárvaellenes kezelés

A szívférgesség megelőzésére alkalmazott szerek másik típusa elpusztítja a bőrféreg lárváit. Ezek a készítmények léteznek cseppes és tablettás formában is. A lárvaellenes kezelést csak olyan kutyák kaphatják, akiknek a vértesztje negatív lett, azaz még nem fertőzöttek a betegséggel! A tömegesen elpusztuló lárvák ugyanis trombózist okozhatnak.

Ezért semmiképpen se kezdd el a kezelést anélkül, hogy a kutyuson vértesztet végeztetnél!

összecsukható szilikon kutyatál

Összecsukható szilikon kutyatál

  Végre egy tálka, amit bárhová elvihetsz magaddal. Ez az összecsukható szilikon kutyatál igazán helytakarékos megoldás egy hosszabb kirándulás vagy utazás során. Sétához, kiránduláshoz ideális a PetChef új szilikon itatótálja, hogy ne okozzon problémát, ha megszomjazik kedvenced. Az összenyomható, egészségbarát szilikonból készült tálka kis helyen elfér. A karabíner segítségével pedig pórázra, kézitáskára, hátizsákra rögzíthető. Akár vizet, akár PetChef eledelt is tehetsz bele.
  megnézem

Egészséges immunrendszer

Mint oly sok fertőzés esetén, ebben az esetben is csökkenti a megfertőződés vagy komolyabb megbetegedés esélyét, ha a kutyusod immunrendszere erős, és képes hatékonyan védekezni a kórokozók ellen. Az immunrendszer egészségének alappillére a kiegyensúlyozott és egészséges etetés. A PetChef frissen főzött kutyaeledeleit állatorvosi recept alapján készítjük, kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas friss összetevőkből, így biztos lehetsz benne, hogy a kutyus számára szükséges összes tápanyagot tartalmazzák.

A bőrféreg emberre is terjedhet

Fertőzött kutyáról szúnyogcsípéssel képes emberre terjedni a bőrférgesség. Ez az úgynevezett zoonózis jelensége. Szerencsére azonban az emberi szervezet nagy mértékben eltér a kutyák szervezetétől, és egészséges emberek esetében az emberi immunrendszer, valamint az eltérő körülmények elpusztítják a lárvákat.

Azonban legyengült immunrendszerű betegeknél (HIV-fertőzöttek, daganatos betegek, vagy immunszupresszív gyógyszeres kezelés állók) előfordulhat a férgek kifejlődése, amelyek bőrcsomókat okoznak, vagy néha a tüdőben, agyburokban telepednek meg. Sajnos a férgeket kizárólag műtéti úton lehet eltávolítani.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük