Házikedvenceink bolhás fertőzése igen gyakori, ráadásul elég kellemetlen tünetekkel jár és egyéb veszélyeket is rejt magában. A cikkben bemutatjuk ezt a bosszantó élősködőt: szó lesz a szaporodásáról, életciklusáról és hogy veszélyes-e az emberre. Ezen kívül természetesen arról is, hogy milyen tünetek esetén gyanakodhatsz bolhára, hogyan kell kezelni és megelőzni a bolhásságot, valamint hatásosak-e a házi praktikák.

Petchef Kutyabolha2

Mi a bolha?

A bolhák a rovarok osztályába tartoznak és egy teljes rendet felölelnek, mintegy 2000 fajuk ismeret. 1-4 mm nagyságú, szárnyatlan rovarokról van szó, amelyek erős szúró-szívó szájszervükkel vérszívásra specializálódtak. Hátsó lábaik erőteljes ugrólábak, testük oldalt ellaposodik, színük a világostól sötétbarnáig terjed.

Bár a bolhákat általában arról a fajról nevezik el, amelyben jellemzően megtalálhatóak, senkit se tévesszen meg az elnevezés: a bolhák ugyanis nem gazdaspecifikusak, tehát tökéletesen jól érzik magukat több fajban is.

Erre jó példa, hogy a kutyákban leggyakrabban nem a kutyabolha (Ctenocephalides canis), hanem a macskabolha (Ctenocephalides felis) található meg. Kutyákon ezen kívül megtalálható még:

 • Pulex irritans és Pulex simulans is (emberbolhák)
 • Echidnophaga gallinacea (csirke bolha)
 • Archaeopsylla erinacei (sünbolha)

A bolhák szaporodása és fejlődése

A bolha elleni hatékony védekezéshez fontos megismerni a bolhák életciklusát. Ha a körülmények megfelelőek, akkor a petéből 2-4 hét alatt kifejlődik a felnőtt élősködő.

  1. Ha egy nőstény bolha kerül a gazdatestre, azonnal elkezd táplálkozni a vérével
  2. 24-48 órán belül elkezd bolha petéket rakni, melyek a gazdaállat alvóhelyén kiszóródnak a környezetbe. Egy nőstény bolha 50-100 napig tartó élete során napi 30 petét képes lerakni.
  3. A lárvák tehát a külső környezetben kelnek ki és a petékkel együtt kiszóródó bolhaürülékben található emésztetlen vérrel táplálkoznak. A lárvaállapot 3 fejlődési szakaszból áll. Belső térben a szőnyegek alja, párnák, padlórések ideális környezetet jelentenek a lárvák számára.
  4. Ezután megtörténik a bebábozódás. Ha nem megfelelőek a külső körülmények, például túl hideg van, akkor a bábból addig nem fejlődik ki a bolha, amíg a környezeti adottságok nem változnak. A báb akár 50 hétig is életképes maradhat.
  5. Végül a bábból kikel a felnőtt bolha, ami beköltözik a hozzá legközelebb található gazdatestbe – legyen az kutya, macska vagy egyéb állat.

A fentiekből jól látható tehát, hogy a bolha fertőzés nem szűnik meg a bolhás állat kezelésével, hanem szükség van a környezet fertőtlenítésére is.

Petchef Bolha Ellen

Hogy fertőződhet meg a kutya bolhával?

A fertőzés leggyakoribb forrása a másik, fertőzött állattal való érintkezés, de másképp is történhet fertőződés. Nem ritka, hogy mi magunk szedjük össze és hozzuk haza a cipőtalpunkon a bolhák petéit, amik aztán a lakásban kikelve máris ideális környezetben találják magukat. Éppen ezért az a biztos, ha egész évben gondoskodsz a kedvenced bolha elleni védelméről.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz, ha a kutya bolhás?

A bolhák legjobban a fül és fartájékot, a fartőt és hátat, valamint a belsőcombokat és hasat szeretik élőhelyüknek választani. Éppen ezért leggyakrabban ezeken a területeken jelentkezhetnek a fenti tünetek:

 • Viszketés – aminek a következménye, hogy kedvenced rágni kezdi magát, vakaródzik, vagy esetleg folyton a hátán hempereg, hogy csillapítsa a kellemetlenséget
 • Az érintett területeken helyi bőrreakciók alakulhatnak ki: enyhébb esetben fehér udvarral körülvett piros pontocskák, súlyosabb esetben pattanásszerű kiütések, kérgesedés jelentkezhet, a bőr kivörösödik
 • Még súlyosabb esetben akár a szőr fokozott hullása és kopasz foltok is jelentkezhetnek
 • A bőrön akár nedvedző, gennyes ekcémás kiütések is megjelenhetnek

Ezen kívül te magad is tapasztalhatsz a saját lábadon, bokádon ismeretlen eredetű csípéseket.

A bolhásság diagnózisa

Súlyosabb esetben találkozhatsz a kutyusod testén szaladgáló élősködőkkel vagy akár te magad is tapasztalhatod, hogy a padlóról rád ugrálnak, megcsípnek a bolhák.
Egyébként bolhafésűvel felhajtva a szőrt, látszódhat a bolha fekete ürüléke, maga a bolha, vagy a bőrirritáció is.

Petchef Bolha Ellen2

Sokkal nehezebb a helyzet ha FAD-ról, a bolha okozta allergiás reakcióról van szó, amelyet akár egyetlen csípés is okozhat: ilyenkor ugyanis még egyáltalán nem biztos, hogy fellelhető a kutya testén bolha vagy bolhaürülék. Erre az esetre is az a megoldás, ha valamilyen készítménnyel kiirtod a bolhát és ha a tünetek elmúlnak, akkor biztosan ez volt az allergia kiváltó oka.

Bolha okozta egyéb betegségek

Mint a vérszívó élősködők nagy része, a bolha is képes egyéb betegségeket okozni vagy terjeszteni. Erre egy szomorú történelmi példa a keleti patkánybolha (Xenopsylla cheopis), amely a bubópestist terjesztette.
Sajnos a bolhák mai is terjeszthetnek olyan betegségeket, amelyek az emberre is veszélyesek:

 • Dipylidium caninum nevű galandférget terjesztik
 • A macskakarmolásos betegséget, amely a karmolás vagy harapás területén megjelenő duzzanattal, később a nyirokcsomók megduzzadásával, néha enyhe hőemelkedéssel jár
 • Tífuszt (ami szerencsére hazánkban nem jellemző)

FAD – bolha okozta allergiás dermatitis

Érdemes külön kiemelni a bolha nyálában található allergének okozta allergiás hiperérzékenységi reakciót, amely az egyik leggyakoribb allergia típus. Az allergiás reakciót ebben az esetben már egyetlen bolha csípése is kiválthatja és rendkívül erős viszketés, bőrreakciók jelentkezhetnek.

Anémia kölyökkutyáknál

Beteg állatoknál vagy fiatal kölyköknél a súlyosabb bolha fertőzés a vérszívás miatt vérveszteség miatti vérszegénységet okozhat, amiről a sápadt nyálkahártyák árulkodhatnak.

A kutya bolha fertőzésének kezelése

A már kialakult bolhásság kezelése több lépcsőben zajlik:

 • Első lépésben az érintett állatot és a vele együtt élő összes többi állatot kezelni kell bolha elleni készítményekkel, amelyekről később még bővebben is olvashatsz.
  • Ezután gondoskodni kell a környezet fertőtlenítéséről:
  • Amit lehet, moss ki 60°C-ban! Érintettek lehetnek a párnák, takarók, a kutya fekhelye és minden olyan dolog, amivel a kutyus érintkezett.
  • Amit nem tudsz kimosni, porszívózz ki alaposan! A porszívó porzsákját ezután vagy dobd ki vagy tedd be a fagyasztóba, ahol a bolhapeték elpusztulnak!
  • Érdemes az érintett felületeket gőztisztítóval kezelni.
  • Végül pedig használj valamilyen bolhaellenes készítményt is!
 • Mivel a bolha terjeszthet galandférget, ne feledkezz meg a féregtelenítésről sem!

A bolha okozta irritáció megviselheti a kutyusod bőrét, szőrzetét, ezért a kezelés után érdemes odafigyelni a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra. A PetChef kímélő, frissen főzött kutyaeledelei pontosan a kutya táplálkozási igényei szerint vannak összeállítva, így bármelyik menüt is választod, gyorsan tapasztalhatod majd a pozitív változásokat nem csak kedvenced szőrzetén, hanem sok más területen is.

Amint láthatod, a már kialakult bolhásság kezelése igen körülményes, ezért sokkal egyszerűbb ha gondoskodsz a megelőzésről. A következő részben a bolha elleni készítményekről lesz szó.

Bolha elleni készítmények

A bolha elleni védekezéshez többféle készítmény közül is válogathatsz.

Spot-on készítmények (Cseppek)

A spot-on készítmények egyre népszerűbbek, magas hatékonyságuknak köszönhetően. Ahhoz azonban, hogy valóban hatékony védelmet nyújtsanak, nem árt pár dologra odafigyelni:

 • A készítményt úgy használd, hogy széthajtod a kutyus szőrét és egyenesen a bőrre adagolod a folyadékot!
 • Közvetlenül fürdetés előtt és után, ne használd a spot-on készítményeket, mert nem tudnak felszívódni!
 • A legtöbb spot-on készítmény 30 napig hatásos, bár állatorvosnál kapható 12 hetes védelmet kínáló termék is. A hatóidőre figyelj oda, állíts be emlékeztetőt az újbóli alkalmazásra!
 • Érdemes kombinált, kullancs ellen is hatékony szert választani.

Bolhanyakörv

A bolhanyakörv akár 7-8 hónapig is képes védelmet nyújtani. Fontos azonban odafigyelni, hogy a megfelelő méretet válasszuk, kölyköknél pedig rendszeresen ellenőrizni, hogy nem vált-e túl szorossá a nyakörv. Az alkalmazás első pár napján normális, ha kipirosoás, enyhe vakarózás jelentkezik, de ha a bőr túlságosan kivörösödik, netán kihólyagosodik, akkor távolítsd el az eszközt, mert komoly allergiáról lehet szó!

Tabletták

A bolha ellenes tabletták az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek, mert igen hatékony védelmet nyújtanak az élősködők ellen. Itt érdemes a kutya testsúlyának megfelelő tablettát venni, mert ha a nagyobb kutyának való tablettát osztod többfelé, nem biztos, hogy a hatóanyag egyenletesen oszlik el.

A tablettákból létezik olyan verzió, amely elpusztítja a szívféreg vagy bőrféreg lárváit is. Figyelem! Ilyen készítmény kizárólag negatív szívféreg teszteredmény után adható, ugyanis a szívférgek elpusztulása eltömítheti a vérereket és a kutya pusztulását is okozhatja.

Samponok, permetek

Ezek a készítmények elsősorban alkalmi, gyors kezelésre, a tünetek gyors enyhítésére valók. Hosszú távon azonban nem nyújtanak védelmet a bolha ellen.

Készítmények a környezet fertőtlenítésére

Ahogy már említettük, nagyon fontos, hogy bolhásság esetén a környezetet is fertőtlenítsd! Erre többféle sprays vagy spricnis szert tudsz beszerezni. Figyelem! Vannak olyan szerek, amelyek kutyákra nem, de cicákra mérgezők lehetnek, erről mindenképp kérj tájékoztatást!

Védekezés bolha ellen házi praktikákkal – tényleg hatásos?

A régi időkben, amikor nem volt lehetőség a bolha elleni vegyszeres kezelésre, különböző természetes anyagokkal védekeztek a bolha ellen:

Kutya bolhairtás ecettel

Ehhez 1 rész ecetre, 1 rész citromlére és 2 rész vízre van szükség. A tapasztalatok alapján a keverék működőképes, de maró hatása miatt ne fújd közvetlenül a kutyusra, csak a környezetére! Megelőzésképpen vagy enyhébb esetben a környezetet érdemes rendszeresen fertőtleníteni a keverékkel. Súlyosabb esetben javasolt inkább valamilyen erősebb szert használni.

A módszer előnye, hogy olcsó, természetes és otthon is megtalálható anyagokból áll. Hátránya, hogy hatásossága nem bizonyított és illata nem túl kellemes.

Szódabikarbóna bolha ellen

A szódabikarbónát porszívózás előtt alkalmazhatod, beszórva az esetlegesen érintett felületeket, például kanapét és egyéb kárpitozott bútorokat. Segítségével hatékonyabbá válik a porszívózás. Ugyanakkor ne szórj kedvenced szőrébe szódabikarbónát, mert további irritációt okozhatsz vele!

Ha a bolha fertőzés súlyosabb, kedvenced illetve a saját és családod védelme érdekében ne hagyatkozz pusztán a házi praktikákra! Ezeket inkább megelőzésként vesd be!

Veszélyes-e a kutyabolha emberre?

A bolha megcsípheti az embert is, kellemetlen, akár allergiás tüneteket okozva. A bolhacsípés a szúnyogcsípésre hasonlít, allergia esetén viszont akár tenyérnyire is dagadhat a csípés helye. Nem is beszélve arról, hogy a bolha által terjesztett galandféreg az embert is megfertőzheti. Ilyen szempontból tehát igen, a bolha az emberre is veszélyes.

Ugyanakkor az ember csupasz, szőrtelen teste lakóhelynek nem alkalmas a bolha számára. Emiatt attól nem kell félned, hogy az igen ritka emberbolhán kívül a többi faj képviselője tanyát verne rajtad.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.