A Jack Russell Terrier külseje

A Jack Russell Terrier egy pici termetű, ámde annál energikusabb vadászkutya, amelyet eredetileg kifejezetten rókavadászatra tenyésztettek. Ennek megfelelően élénk, független természetű és okos – tapasztalatlan gazdiknak ugyanakkor nehéz lehet a nevelése. Cikkünkből mindent megtudhatsz a Jack Russel Terrier természetéről, gondozásáról, és életmódbeli, nevelési tanácsokkal is ellátunk, sőt az etetésével kapcsolatos legfontosabb információkat is megismerheted. Valamint természetesen arról is lesz szó, hogy kinek való ez a kutyafajta és kinek nem.

Méret

Kistestű | 25-35cm, 5-6 kg

Mozgásigény

Magas

Élettartam

10-15 év

Vérmérséklet

Bátor, makacs, barátságos, ragaszkodó

Etetés

Napi 2x | ízület- és gyomorkímélő

Ajánlott PetChef menü

Ünnepi malac, Mennyei kenguru

Színek

A Jack Russell Terrier külseje

A Jack Russel terrier egy rövid lábú, izmos testű kutyafajta, a rókavadászathoz ideális kis (25-30 cm) mellkasi kerülettel. Ez utóbbi azért fontos, hogy a legkisebb rókavárba is beférjen. Magassága 25-35 cm, testsúlya pedig 5-6 kg. Nem tévesztendő össze a Parson Russel Terrierrel, amely magasabb, és hosszabb lábakkal rendelkezik.

Alapszíne a fehér, amelyet fekete, barna vagy cserszínű foltok vagy területek borítanak, de a fehér mindig domináns marad. A foltok elsősorban a fején és a farok tövében helyezkednek el, de a test többi részén is előfordulhatnak. A csíkos mintázat nem elfogadott.

Bundája mindig két rétegű, létezik sima és szálkás szőrű változata is. A szőrzete erős, merev szálú és sűrű, a fajta mégsem ajánlott kültéri tartásra. Bár meleg garázsban vagy fűtött kutyaházban nem fázik meg, szüksége van a gazdi közelségére is.

Feje kicsi, fülei V alakúak és előre hajlók. Szemei mandula vágásúak, harapása pedig erős, ollós.

A Jack Russell Terrier vérmérséklete és jelleme

A Jack Russell Terrier egy élénk és bátor kutyafajta, óriási személyiséggel és önérzettel. Önálló és öntudatos – amire szükség is van vadászként – ugyanakkor emiatt makacs és önfejű is tud lenni. Ehhez pedig hozzáadódik az az elképesztő mennyiségű energia, ami kis testben lakozik: így csak sportos, aktív és türelmes gazdik mellé ajánljuk.

A temperamentumos személyiség ugyanakkor nagyon szeretetteljes és ragaszkodó, imád a gazdi közelében lenni, emiatt is javasolt beltéren tartani. Ugyanakkor inkább házba, mint lakásba való – előny számára, ha van egy kis kert, ahol levezetheti a felesleges energiát és kedvére ugathat. Mert az az igazság, hogy a Jack imád ugatni, akár kedvtelésből is.

A Jack Russell igazi szabadulóművész, szóval ha van kerted, akkor olyan kerítés szükséges, amit nem lehet alulról kiásni, kirágni vagy átugrani. Igen, jól olvastad: ez az apró kutya akár 150 centiméter magasra is képes ugrani.

Együttélés a Jack Russell Terrierrel

A Jack Russel Terrier gyermekekkel jól kijön, viszont kis termete miatt megfelelő óvatosság szükséges, nehogy a gyerekek fájdalmat okozzanak neki. Ráadásul temperamentumos természete miatt könnyen előfordulhat, hogy egy-egy durvább érintésnél odakap.

A más háziállatokkal való együttélés már egy kicsit nehezebb kérdés. Megfelelő szocializálás mellett alapvetően nem lesz gond a más kutyákkal vagy cicákkal való tartás esetén, de mivel dominanciára hajlamos, néhány konfliktusra lehet majd számítani. Rágcsálókkal, például tengerimalaccal vagy nyuszival nem biztos, hogy a legjobb párosítás, ugyanis ezeket gyakran prédának tekintheti.

Ennek köszönhetően nem menekülnek az udvari rágcsálók és a madarak sem: ha egy Jack Russel a társad, akkor “ajándékként” számíthatsz elejtett egérre vagy éppen verébre is.

Ezen kívül szeretnénk megemlíteni, hogy a kis Jack mellett könnyen baleset érheti a kedvenc párnádat vagy éppen papucsodat is, szóval csak akkor válassz ilyen fajtát, ha ezeket a szituációkat kellő humorral tudod majd fogadni!

Petchef Jack Russell

A Jack Russell Terrier nevelése

A fent leírtak alapján talán már érzed, hogy a Jack Russel Terrier nevelése nem a legkönnyebb feladat. Egyáltalán nem arról van szó, hogy a kutyus ne lenne okos vagy intelligens – nagyon is az – csak nem biztos, hogy pont azok a dolgok érdeklik, amiket te szeretnél.

Íme néhány tipp a Jack Russell Terrier neveléséhez:

 • A nevelést már nagyon korán, akár 3-4 hónaposan is érdemes elkezdeni
 • Ugyanez igaz a szocializációra, lehetőleg minél előbb találkozzon minél több állattal, gyermekkel és emberrel
 • Esetében különösen fontos a következetesség már kölyök kortól: így megelőzheted a gyakran jelentkező domináns viselkedést
 • Jól reagál a klikkeres oktatásra, mivel ez jutalmazásra épül
 • A durva beszéd ugyanakkor kontraproduktív az esetében
 • Mivel könnyen elunja magát, ezért változatos feladatokat végezzetek trenírozás közben!

A Jack Russell terrier etetése

Ahhoz, hogy a Jack Russel terriered hosszú és egészséges életet éljen, kiegyensúlyozott és a számára fontos tápanyagokban bővelkedő táplálás szükséges. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy csúcsminőségű, válogatott összetevőkből készült kutyaeledelt adj a kedvencednek.

Bár sok helyen olvashatod majd hogy a legjobb választás a száraztáp, sajnos a valóság nem ezt mutatja. A legtöbb száraztáp ugyanis olyan silány minőségű összetevőből készül, mint a gabona és húsliszt, amelynek ráadásul a csekély tápanyagtartalma is elvész az extrudálás során. Az is fontos tudnivaló, hogy bár a legtöbb helyen a magas hústartalmat jelölik meg, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok tapasztalati szerint hosszú távon növeli a vese- és májbetegségek kockázatát.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze, aki kiemelt figyelmet szentelt az egyes összeetevők megfelelő arányának. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket Jack Russell terriednek is.

Petchef Mennyei Kenguru Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Mennyei kenguru menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod nagytestű, idős, ízületi gyulladással, hasnyálmirigy problémákkal, vagy diszpláziával küzd, esetleg cukorbeteg? Akkor válaszd a Mennyi kenguru eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a kenguruhús mellett, helyet kapott egy kis köles, quinoa, sütőtök, édesburgonya, friss erdei áfonya, valamint kurkuma és gyömbér is. A kenguruhús rendkívül magas omega-3 tartalommal, valamint hipoallergén hatással is rendelkezik, így ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. A gyömbérnek és a kurkumának köszönhetően extra támogatás nyújt kutyusod ízületei számára. Biztosítja a porcok, ízületek, inak, csontok rugalmasságát és csökkenti az öregedéssel járó ízületi merevséget.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

A Jack Russell Terrier betegségei, életmódbeli tanácsok

A Jack Russel terrier alapvetően egészséges fajta, amely akár 15 évig is él. Ugyanakkor igen hízékony, ami még egy okot ad arra, hogy a napi megfelelő mennyiségű mozgást biztosítanod kell a számára. Ezen kívül, mint minden más fajta esetében, a Jack Russellnél is gondot okozhatnak a kistestű kutyáknál előforduló betegségek, valamint sajnos bizonyos fajtabetegségek is. Lássuk, hogy mire kell figyelned!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a Jack Russell Terrier népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyészalkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

Sajnos sokan úgy választják ezt a fajtát, hogy nincsenek tisztában azzal, mire is vállalkoznak. Ilyen esetben a kutyusok akár menhelyre vagy fajtamentőkhöz is kerülhetnek. Éppen ezért érdemes ezeken a helyeken is körülnézned, ha Jack Russel örökbefogadása mellett döntesz, hiszen ezzel jobbá teszed egy árva kutyus életét.

Petchef Jack Russell Etetese

A Jack Russell Terrier betegségei

Lássuk, hogy melyek a Jack Russel Terrier leggyakrabban előforduló betegségei!

Szembetegségek

A Jack Russel Terrierek hajlamosak a zöldhályogra, azaz glaukómára, amely során a szemben több csarnokvíz termelődik, mint amennyi el tud vezetődni. Ezáltal a felesleges folyadék felhalmozódik a szemben, a szem szöveteire terhelődő nyomás pedig megnő. Hosszú távon a megemelkedett nyomás a szem szöveteinek károsodását, részleges vagy teljes látásvesztést eredményezhet. A betegség kezelése során szükség lehet a csarnokvíz közvetlen eltávolítására, emellett pedig folyamatos gyógyszeres kezelésre kell számítani. Bizonyos esetben akár műtét is szükségessé válhat.

Szintén a fajtára jellemző örökletes betegség az úgynevezett lencseficam. A probléma a genetikai okokon kívül a zöldhályoggal együtt vagy más szembetegség (pl. szürkehályog vagy a szem belső gyulladása) miatt is kialakulhat. Ilyenkor a szemlencsét felfüggesztő rostok elszakadnak és a szemlencse kimozdul a normál helyzetéből.

Legg-Calve-Perthes kór (LPCD)

Ez a kistestű fajták széles körét érintő betegség azt jelenti, hogy a combcsont fejének vérellátása nem megfelelő. Emiatt a csontállomány felszívódik, az ízület nem képes ellátni a megfelelő funkcióját. Főként fiatal kutyákon (5-12 hónapos korban) jelentkezik, tünetei igen markánsak. A kutyus erősen sántít, sokszor már állás közben sem terheli a fájdalmas végtagot, nehezen áll fel stb.

A gyógymód a beteg terület eltávolítása, ahol hamarosan kialakul egy speciális kötőszövet, úgynevezett álízület. Ezután a láb visszanyeri mozgásképességét. A betegség örökletes, tehát felelős tenyésztőtől történő vásárlással nagyrészt kiszűrhető!

Térdkalácsficam (patella luxatio)

A térdkalácsficam a kistestű kutyáknál egy igen gyakran előforduló betegség. Ilyenkor a térdkalács (patella) elmozdul a normál helyzetéből, és a kutyus számára fájdalmas a láb terhelése. Súlyos esetben krónikussá válhat a probléma, és műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Allergiás bőrbetegségek

A környezeti allergéneknek köszönhetően a kutyák között viszonylag gyakran alakul ki spontán atópiás bőrgyulladás. Mivel a tünetek igen változatosak, gyakran nehéz pontos diagnózist felállítani. Az allergia oka lehet atka, pollen, penészgomba stb. Az atópiás bőrgyulladás általában heves vakarózással, az érintett terület nyalogatásával jár, ezen kívül szőrhullás, a bőr pirossága, piros foltok, göböcskék, fül- és bűzmirigy gyulladás stb. jelentkezhetnek. A kezelés gyógyszeresen és allergén specifikus immunterápiával is történhet.

Neurológiai betegségek

A Jack Russel Terrierek hajlamosak különböző neurológiai betegségekre. Az egyik ilyen az úgynevezett degeneratív myelopathia, amely a gerincvelőt érinti, és először 5 éves kor után, vagy még később jelentkezik. A betegség oka egyelőre ismeretlen, de autoimmun eredetre gyanakodnak. Eleinte a hátsó, majd a mellső végtagok lebénulásával jár, sajnos később a teljes test lebénul. A betegség örökletes és teszt is létezik a kimutatására, de jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható.

Az ataxia idegrendszeri eredetű mozgáskoordinációs problémát jelent. A háttérben számos ok állhat: sérüléstől daganatos betegségeken át, fertőzések és még sok minden más is okozhatja a koordináció zavarait. A kezelés a háttérben álló okoktól függ.

Extra tipp: bár a legtöbb a Jack Russell Terrier hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

A Jack Russell terrier mozgásigénye, játék

Ahogy már említettük, a JRT óriási mozgásigénnyel rendelkezik. Napi minimum egy óra mozgás szükséges a számára, aminek többnek kell lennie egy kellemes sétánál. Inkább aktív felfedezés, játék vagy éppen futás szükséges, napi több alkalomra bontva.

Figyelem! A Jack Russell Terrier igazi vadász, ezért ha az utcán egy potenciális zsákmányt lát, bármikor eliramodhat utána. Éppen ezért, csak biztonságos és elkerített helyen engedd el a pórázról!

Milyen kutyasport javasolt a Jack Russell Terriernek?

 • Kistestű kutyáknak való agility
 • Kutyatánc
 • Keresős játékok
 • Mantrailing (nyomkeresés)

Petchef Jack Russell Betegsegei

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

A Jack Russell terrier ápolása

A Jack Russell terrier szőrzete kétrétegű és egész évben közepesen vedlik, ami a tavasz és az ősz beköszöntével erősebbé válik. Az elhullajtott szőrszálak ellen segít, ha a kutyust legalább hetente egyszer, vagy akár többször is alaposan átkeféled, gumikefével és fésűvel is. A drótszőrű változatnál trimmelés is szükséges, ami viszont nem túl kellemes kedvenced számára, így jobb, ha már kölyökkortól hozzászoktatod.

Mire kell még figyelned?

 • Rendszeresen ellenőrizd a kutyus karmait! Bár a Jack aktív fajta, mégis előfordulhat, hogy nem kopik eléggé a körme. Havonta egyszer szükséges lehet levágni.
 • Mindig ellenőrizd a füleket és szemeket! Ha bármilyen gyanús szagot vagy pirosodást tapasztalsz, akkor forduljatok állatorvoshoz!

Az egészséges fogsor rendkívül fontos, ha szeretnéd, hogy kedvenced egészséges és hosszú kutyaéletet éljen. A fogak egészségének megőrzéséhez pedig arra van szükség, hogy a kutyus fogairól rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások, amelyekből fogápolás hiányában fogkő alakulna ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet.

A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr kutya rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Kinek való és kinek nem való a Jack Russell terrier?

Mikor válaszd a Jack Russell terriert?

 • Ha szeretnél egy vidám, aktív, bohóc társat, és van türelmed a tréfákhoz
 • Ha nem gond kielégíteni a Jack Russell óriási mozgásigényét
 • Ha te magad is sportolsz (például kocogsz) és magad mellett szeretnél egy lelkes társat

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha ő lenne az első kutyád és nem tudod, hogy mennyire lennél következetes gazdi
 • Ha szeretnél egy olyan kutyust, aki a kanapén lustálkodik veled
 • Ha rosszul viseled a tönkretett holmikat
 • Ha kisgyerek van a házban
 • Ha sokat hagynád a Jack-et egyedül.

És végül egy kis történelem: így alakult ki a Jack Russell terrier fajta

A Jack Russell terrier eredete John Russell nevéhez fűződik, akit a barátai csak Jacknek hívtak. Russell célja az volt, hogy kitenyésszen egy olyan munkakutyát, aki a vérebekkel együtt dolgozva kiűzi a rókákat a rókavárból. A vadászat ekkoriban igen népszerű hobbi volt, így a kicsi, de agilis terrier hamarosan igen népszerűvé vált.

Érdekesség, hogy nem csupán az angol nemesi körben, hanem Ausztráliában is: ott ugyanis a róka populáció rohamos terjedése miatt lett szükség a rókavadász terrierre. Manapság már az elég vilagon elterjedt és hobbi célból is sokan tartják.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük