Évről-évre növekszik a kutyák rákos megbetegedéseinek száma. Napjainkban a nem természetes öregedés miatt elpusztult kutyák 50%-a daganatos megbetegedésben szenvedett, mely évről évre növekvő tendenciát mutat. Egy frissen megjelent amerikai kutatás kimutatta, hogy köze lehet az egyre jobban teret hódító tápoknak az elképesztő számokhoz.
Néhány szervezet a tápos zsákok mélyére nézett és a labor-kiértékeléseket követően sokkoló adatokra mutatott rá. Aflatoxin, mycotoxin és egy sor ’csemege’ a karcinogén beltartalomból.
A közel 965, a piacon kapható bevizsgált tápok mintáinak 98%-ában egy, vagy több karcinogén anyagot találtak, 93%- ukban pedig halmozott karcinogén tartalmú összetevőket fedeztek fel. A karcinogének, vagyis a rákkeltő anyagok eredete, felhasznált mennyisége, és káros hatásának megjelenése széles skálán mozog. A legnagyobb mennyiségben az aflatoxin B1 nevű penészgomba volt jelen a mintákban.
Egy korábbi sokkoló tanulmány közlésével fény derült arra, hogy az akkor bevizsgált tápok mindegyikében előfordul a gomba, még Amerika három piacvezető, „szuper prémium” minősítésű márkájában is. Az aflatoxin rendkívül erős rákkeltő, valamint májkárosító anyag, mely eredetét tekintve a gabonanövényekből, búzából, kukoricából és rizsből származik és semmilyen hőkezelési eljárással nem lehet megszabadulni ettől a penészgombától.
Ezzel a penészgombával fertőzött gabona emberi fogyasztása nem engedélyezett, ellenben takarmányozási célra felhasználható, tehát a hobbiállataink tápjaiban a cégek nyugodt szívvel használják fel.
Rákkeltő hatását már 1960-as években, egy patkánykísérlet során kimutatták. A tanulmány szerint az aflatoxin testtömegenkénti kevesebb, mint 1 mg-ját a takarmányhoz adagolva rosszindulatú daganatok kialakulását okozza. Rövid távon májkárosító hatással bír, hosszabb idő elteltével a gombaspóra mutációkat okoz a szervezetben. Ez a daganatok kialakulását jelenti.
Mélyebbre ásva kiütköznek olyan újabb és újabb vizsgálati adatok, amik arra engednek következtetni, hogy bizony a kutyatáp a húsiparivégtermékek korlátlan bedarálása és újrahasznosítása mellett tartalmaz nem is egy, gyakori esetben rákkeltő tulajdonsággal is bíró kémiai összetevőt. És mint ahogy alább látni fogjuk, mindegy az, hogy szuperprémium-szuperszenzitív tápról van-e szó, mehet bele minden, ami emberi fogyasztásra már nem alkalmas
Májkárosodástól a rákig – Mert ha nekünk nem kell, jó lesz a kutyának
Tartósítószert a legtöbb száraztáp tartalmaz. Az előszeretett E324-es adalékanyag állatorvosok alátámasztása alapján gyomor-, bőr-, vagy lépdaganatot okoz, és vese-, valamint májkárosító hatású. Érdekesség, hogy a szert eredetileg gyomirtóként alkalmazzák, csak a kutyatápokban jelenik meg tartósítószerként. Az eltarthatóság érdekét szolgáló propilén-glikol a fagyállók egyik alapanyaga. A táp szárazságát hivatott megőrizni, de vízelvonó hatása a szervezetben is folytatódik. Bélelzáródás, vagy emésztőrendszeri daganat kialakulásához vezet hosszú távú fogyasztása.
A tápoknak csontliszt és állati származék hozzáadása miatt magas a fluorid tartalma. Míg embereknél a fogat erősíti, és a fogszuvasodást gátolja, addig állatoknál a csontok, és a fogak felpuhulásához vezet, majd rákos elváltozást eredményez. A húsipari termékek felhasználása során a nem fertőző beteg, rákos marhák, sertések, és baromfiak is feldolgozásra kerülnek, bár ezeknek a legkevésbé káros a hatása.
Nem kell bemutatni továbbá, hogy az összetevők rész a legtöbb kutyaeledel csomagolásán közismerten homályos és félrevezető. A gyártók nem igazán akarják, hogy tudd, mi van benne. A kisállat-eledel iparágát maroknyi multinacionális vállalat uralja és ez évente globálisan 30 milliárd angol font bevételt jelent. A nyereség csak a legolcsóbb lehetséges összetevőkkel őrizhető meg, amit még a szabályozás megenged.
Vezető megbetegedések:
-
- Nyirokmirigy-daganat
- Kötőszöveti daganat
- Májrák
- Csontrák
- Emlő-, és mellkasi tumor
Sajnos napjainkban egyre inkább eljutunk arra a pontra, hogy az ételeink árával valójában az egészségünket vesszük meg. Egy termékben, csak azért, hogy el tudják adni és az ipari előállítás gazdaságos legyen, olyan összetevőket és tartósítószereket alkalmaznak, ami mindennek mondható, csak egészségesnek nem. Ha ezt máshogy tennék, a termék drágább lenne és csak jóval kevesebben vennék meg.
Több állatorvos ajánlását megfogadva, ha tehetjük inkább főzzünk kedvencünknek, vagy válasszuk a nyers etetést. Mindenképpen kerüljük a gabonatartalmú ipari tápokat. A házi készítésű kutyaétel választásában pedig engedd meg, hogy a PetChef a segítségedre legyen és lepd meg kedvenced ételeink egyikével.
Felhasznált források: hirhatar.hu, kutyabarat.hu