A hipoallergén kutyák olyan speciális négylábúak, amelyek kutya allergia esetén is kompatibilisek a gazdival. Ha tehát a gazdi rémálma a kutya szőrhullás, mert kutyaszőr allergia kínozza, egy hipoallergén kutya társaságában nem kell tartania az allergiás tünetektől.

Mi az a hipoallergén kutya?

A hipoallergén jelentése: olyan élőlény, tárgy, termék vagy dolog, amelynek allergénkeltő képessége jelentős mértékben csökkent. Olyannyira, hogy az ilyen élőlény, tárgy vagy dolog egyáltalán nem vált ki szenzitizációt, allergiás reakciókat.

A hipoallergén kutya tehát olyan kutya, amelynek társaságában az egyébként a kutyára, kutyaszőrre allergiás személynél nem jelentkeznek az allergiás reakciók.

Látni fogjuk, hogy egyes kutyafajták allergénkeltő képessége az átlagosnál alacsonyabb, akár jelentős mértékben is. Fontos azonban leszögezni, hogy 100 százalékosan hipoallergén kutya nincsen. Az, hogy az allergia kiújul-e, sok mindentől függ, például:

 • a kutya fajtájától,
 • méretétől,
 • a lakás adottságaitól,
 • attól, hogy milyen gyakran fürdetik a kutyát,
 • milyen gyakran porszívóznak a lakásban,
 • mennyire érzékeny az allergiás személy stb.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a hipoallergén kutyák esetében jóval kisebb az esély az allergiás reakciók megjelenésének. Vagyis biztosra nem vehetjük, de nagy a valószínűsége, hogy akár tünetmentesen együtt éljen az allergiás gazdi egy ilyen kutyával.

Mi váltja ki a kutyaszőr allergia tüneteit?

Petchef Kutya Szorhullas

Az allergia az immunrendszer túlzott, indokolatlan válasza olyan anyagokra, amelyek az egészséges embernél nem váltanak ki reakciókat. A köznyelvben kutyaszőr allergiának nevezzük, ha valaki a kutya társaságában:

 • orrdugulástól,
 • tüsszögéstől,
 • szem- és orrviszketéstől, vagyis szénanáthától,
 • illetve súlyosabb esetben akár kötőhártya-gyulladástól,
 • kiütésektől,
 • viszketegségtől,
 • kiütésektől szenved.

A közhiedelemmel ellentétben azonban maga a kutyaszőr nem elsősorban a kiváltója az allergiás reakcióknak, inkább az allergének egyik közvetítő közege. Az allergiás tünetekért mindenekelőtt azok a fehérjék a felelősek, amelyek:

 • a kutya nyálában,
 • faggyújában,
 • vizeletében,
 • elhalt bőrsejtjeiben
 • és a szőrében találhatók.

A gazdi a beszáradt faggyú-, vizelet-, illetve nyálcseppekkel a levedlett kutyaszőr közvetítésével kerül érintkezésbe, miközben sokszor magára a szőrre nem is allergiás.

Milyen hipoallergén kutyafajták közül választhatsz?

Számos fajtából válogathat, aki hipoallergén házi kedvencre vágyik. A legnépszerűbbek közül mutatunk be néhányat.

Kistestű kutyafajták

Uszkár

A hipoallergén kutyák esetében a kutya szőrhullás nem jellemző

Az uszkárok nagy előnye, hogy alig hullik a szőrük, és elhalt hámsejtekből is jóval kevesebb keletkezik náluk, mint más kutyáknál. Az uszkár kimondottan aktív kutya, igényli a sok mozgást, játékot, törődést és a szellemi lefárasztást is. Ezért elsősorban olyan gazdiknak ajánlható, akiknek elég idejük és energiájuk van a kutyára.

Többféle színben fordul elő és méretben is változatos, közepes és nagytestű variánsai is léteznek. (Ez több kutyafajtára is áll egyébként, ezeket a nagy és közepes testű kutyák között értelemszerűen már nem soroljuk fel újra).

Törpe schnauzer

A kutya allergia nem jön elő hipoallergén kutya mellett.

Egy újabb kutyafajta, amelyre egyáltalán nem jellemző az intenzív szőrhullás. Ráadásul rövidszőrű fajta, ami további előny. Szintén élénk, aktív, felfedező hajlamú, örökké kíváncsi kutya, imádja a gyerekeket, jó családtag. A szőrét viszont gondosan ápolni kell, és jó, ha tudjuk: ez a fajta szeret sokat ugatni.

Schnauzerből is van a törpe változaton kívül közepes és nagytestű fajta is.

Yorkshire terrier

A kutyaszőr allergia a hipoallergén kutya mellett nem jelentkezik.

Alapból nem társasági kutya, inkább kicsit magának való. Kisebb testalkata miatt ideális a lakásba. Nagyon energikus, de a berendezéssel általában kompatibilis, nem csinál kárt.

Máltai semlyemkutya

A hipoallergén kutya esetében központi jelentőségű a hipoallergén jelentése

Mint a legtöbb hipoallergén kutyának, a máltai selyemkutyának is alig hullik a szőre. Jókedvű, játékos, könnyen barátkozik, igazi családi kutya. Természetes kíváncsiság jellemzi és imád bolondozni, játszani. Igazi családi kedvenc, nagyon be tudja magát lopni az ember szívébe.

Nagy és közepes méretű kutyák

Puli

Hipoallergén kutya lehet kistestű kutya is

A hipoallergén kutyák felsorolásából nem maradhat ki ez a magyar kutyafajta sem. Agilis pásztorkutya, ami hűségesen szolgálja a gazdáját, lesi minden mozdulatát. Hűsége legendás, és mivel terelőkutyaként rengeteget futott, mozgásigénye is jelentős.

A puli szőre rasztás hatást kelt. Ennek oka, hogy az erősebb szerkezetű, spirál alakú felszőröket puha, dús pehelyszőrzet fogja közre. Érdekesség, hogy bundája öntisztuló. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell ápolni, de tény, hogy a többi kutyafajtához képest jóval ritkábban is elég fürdetni.

Portugál vízikutya

Ha a kutya szőre hullik intenzíven, akkor aligha lehet hipoallergén kutya.

Ha vadászkutya létezik, miért ne létezhetne halászkutya is – és valóban létezik. A portugál vízikutya ugyanis eredetileg a halászoknak segített a halakat a hálóba terelni, az elkallódott, lesüllyedt hálót megkeresni.

Ma már nem elsősorban munkakutyaként használják, hanem kedvtelésből tartják. Kíváncsi, játékos, igen aktív, úgyhogy a dinamikusabb gazdiknak ajánlható. Igazi családi eb, a gyerekekkel nagyon jól kijön. Érdekesség, hogy halászkutyához méltóan a szőre vízálló. Viszont tavasszal és ősszel – enyhén ugyan -, de vedlik. További érdekesség, hogy Barack Obama is ilyen kutyát tartott, és kifejezetten azért esett rá a választás, mert hipoallergén kutya.

További hipoallergén kutyafajták:

 • bichon frisé,
 • bichon bolognese,
 • ír vízispániel,
 • lengyel alföldi pásztorkutya,
 • papillon,
 • kis olasz agár,
 • kínai meztelen kutya,
 • labradoodle,
 • pomerániai törpespicc,
 • szamojéd,
 • tibeti terrier,
 • flandriai bouvier,
 • westie,
 • afgán agár,
 • airedale terrier,
 • bedlington terrier
 • shi-tzu.

Hasznos tanácsok hipoallergén kutyákhoz az allergia elkerülésére

Hipoallergén kutyafajták esetében is érdemes néhány óvintézkedést betartani, ami csökkenti az esetleges allergiás reakciók kialakulásának valószínűségét.

1. Fürdés minél gyakrabban

Természetesen ez nem a gazdira, hanem a kutyusra vonatkozik. Egy olyan kutya, ami hetente kétszer is meg van fürdetve, jóval kevesebb allergént bocsát ki. Két fürdés között pedig sokat jelent, ha a kutyát minden nap áttöröljük egy nedves törölközővel.

2. Takarítás gyakran és alaposan

Minél kevesebb kutyaszőr hever a lakásban szerteszét, annál jobb, hiszen annál kisebb az allergénekkel való érintkezés valószínűsége. A gyakori porszívózást a legjobb hepa szűrős porszívóval végezni. Érdemes a kárpitozott bútorokat is megtisztítani havonta egyszer-kétszer, ahogyan a függönyök mosása is ajánlott (lehetőleg minimum 60 fokon).

3. Válassz megfelelő kutyát

A kutya kiválasztását sok szempont befolyásolhatja. Ha van kerted, mindenképpen olyan fajtát keress, amelyik kint is jól érzi magát – ez mindkettőtöknek jobb lesz, mintha állandóan bent lenne. Érdemes olyan fajtát választani, amelyik kevésbé hajlamos a vedlésre, amelyik kutyának nem hullik a szőre, és amelynek bőre és szőre jól tűri a gyakori fürdetést.

A lakásba kistestű kutya az ideális, ami azért is előnyös, mert így kisebb testfelületről bocsájtja ki az állat szervezete az esetleges allergéneket. Vannak, akik azt tanácsolják, hogy az ingerlékenyebb, temperamentumosabb fajtákat, amelyek hajlamosak az ugatásra, érdemes hanyagolni. Ugyanis ugatás közben is nagyon sok nyál kerül a levegőbe, ami tele lehet allergizáló anyagokkal.

A fentiek mellett érdemes bizonyos helyiségekből – például a hálóból – teljesen kitiltani a kutyát.

És ha a kutya allergiás? Hipoallergén kutyaeledel a Petcheftől

Manapság sajnos nem számít kivételesnek, ha egy kutya allergiával küzd, az élelmiszerallergia különösen gyakori a kutyák körében. Ilyenkor fontos, hogy az állat megfelelő táplálékot kapjon.

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel 5

Szerencsére ilyen kutyaeledel a Perchefnél is elérhető. Erdei nyúl kutyaeledelünk fő alkotórésze a hazai termelőktől származó nyúl színhús, ami hipoallergén hatású. Emellett számos szuperélelmiszer, pl. chiamag, sütőtök, édesburgonya és áfolya biztosítja, hogy a kutya minden fontos és szükséges tápanyaghoz, megfelelő arányban és formában hozzájusson.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

kutyaeledel

Mennyei kenguru

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Erdei nyúl

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Háztáji bárány

4 090 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Ünnepi malac

3 390 Ft3 050 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Tanyasi marha

3 790 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Szüreti pulyka

3 390 Ft-tól /heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük