A játékos és független gondolkodású francia bulldog igazi különleges egyéniség, kicsi, mégis vagány külsővel. Vidám természete, kis mérete és kedvessége tökéletes társsá teszi kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Nem hiába örvend egyre nagyobb népszerűségnek csakúgy hazánkban, mint a világ többi részén. Cikkünkben összegyűjtöttük minden fontos információt.

Méret

Kistestű | 9-13 kg

Mozgásigény

Alacsony | max. napi 1 óra

Élettartam

10-12 év

Vérmérséklet

Játékos, ragaszkodó, önfejű

Etetés

Napi 2x | Allergiára és hízásra hajlamos

Ajánlott PetChef menü

Háztáji bárány

Színek

A francia bulldog külseje

Kistestű, mégsem törékeny: a francia bulldog felépítése izmos, zömök. Arca lapos, füle denevérre emlékeztet, ez határozza meg különleges külsejét. Lábai rövidek, mancsa kurta.

Francia bulldog színek (AKC standard színkódok)

 • Fauve színcsalád: őzbarna árnyalatok, egész sötét árnyalatokig, de akár fehér mellkassal. Változatai: fauve/fauve és fehér/fauve csíkos/fehér és fauve/fauve csíkos és fehér
 • Csíkos mintás, ami néha nehezen észrevehető: csíkos/csíkos és fehér/fehér és csíkos
 • Krémszínű: krém/krém és fehér
 • Fehér

A fenti színkódokon kívül egyéb jellemzőkkel is le lehet írni a kutyusokat. Nagyon gyakori a foltos és a fekete maszkos változat.

Ezen kívül léteznek exotikus és ritka színek is, úgy mint a blue, kék&tan stb. Sajnos előfordul, hogy a különleges színhez valamilyen egészségügyi probléma is társul: például a kék szín esetén nem ritka a rendellenes szőrhullás szindróma.

A francia bulldog vérmérséklete és jelleme

A francia bulldog szinte bárkinek tökéletes társ lehet. Egyedülállóknak, pároknak, családoknak gyerekekkel, de akár időskorban is remek választás ez a fajta. Ennek oka barátságos, okos természetében keresendő. Bár intelligenciája a kutyafajták között átlagosnak mondható, szeret tanulni és örömet okozni. Ugyanakkor rosszul viseli az egyedüllétet: tehát csak akkor válaszd, ha sok időt tölthet majd társaságodban, lesz időd szeretgetni és valóban négylábú családtagként tekintesz majd rá.

A francia bulldog nem egy ugatós fajta, bár természetesen akadnak kivételek. Éppen ezért jól beilleszkedik majd a társasházba: a szomszédokat sem zavarja. Sőt mi több társaságkedvelő természetének köszönhetően jól kijön majd a többi háziállattal is, legyen az másik kutyus vagy akár cica. Ehhez persze arra van szükség, hogy kölyökkorban szocializáld, amihez akár kutyaiskolába is viheted.

Házőrzőként, jelzőkutyának egyébként szintén kiváló, azonnal jelez, ha betolakodót észlel. Ugyanakkor, bár akár az élete árán is megvédené gazdáját, valljuk be, méreténél fogva nem képvisel nagy ütőerőt.

Petchef Francia Bulldog Szinek

A francia bulldog nevelése

A francia bulldog kissé akaratos tud lenni, ami néha megnehezíti a nevelését. Nála különösen fontos a következetesség, ami néha igen nagy kihívás a gazdinak – főleg, amikor az extracuki kölyöknek kell ellenállni. De ne add be a derekad! Ha kutyusod rájön, hogy mivel tud manipulálni, nem fél majd használni a sármját.

Íme néhány tipp a francia bulldog neveléséhez:

 • A tréning mindig legyen játékos, a franciák szeretik a mókát!
 • Étellel jól lehet motiválni őket, de ne vidd túlzásba a jutalmazást! Előfordulhat ugyanis, hogy a kis kópé egy idő után csak jutifali ellenében hajlandó bármit megtenni, ami azon kívül, hogy elég bosszantó, még elhízáshoz is vezethet.
 • Független természete miatt nagyon fontos, hogy alaposan megtanítsd neki a behívást: nehogy séta közben baleset történjen!
 • Ez a fajta viszonylag rövid ideig képes figyelni, ezért inkább rövidebb tréningeket tartsatok!

A francia bulldog etetése

Mivel a francia bulldog az átlagnál hajlamosabb az allergiás megbetegedésekre és testmozgásának időtartama is korlátozott, nagyon fontos hogy mivel és mennyit eteted. Mire kell figyelned?

 • Prémium-minőségű, tápanyagokban gazdag eledelt válassz, amely lehetőleg friss és jó minőségű összetevőket tartalmaz a megfelelő arányban!
 • Napi 2-3 adagra oszd el a szükséges mennyiséget!
 • Óvakodj a boltban kapható jutalomfalattól! Ezek kalóriatartalma általában magas, és több allergént is tartalmazhatnak.
 • Mindig biztosíts elegendő friss vizet a kedvencednek, különösen a forróbb napokon, ahol nagy a túlmelegedés veszélye!
 • Az egészséges testsúly megőrzése azért is különösen fontos, mert így megelőzheted a gerinc és csípőízületi betegségeket.
Petchef Unnepi Malac Kutyaeledel 4

Ünnepi malac kutyaeledel

megnézem

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket francia bulldogodnak is.

A mi ajánlatunk:

Háztáji Bárány menü, amely kifejezetten allergiás kutyusoknak lett kifejlesztve
Ünnepi malac menü: azoknak a kutyáknak, akire könnyen felszaladnak a kilók

A francia bulldog betegségei, életmódbeli tanácsok

Gazdiként nyilván azt szeretnéd, hogy kedvenced minél hosszabb ideig, minél egészségesebben éljen. Lássuk, mi mindent tehetsz ezért!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a francia bulldog népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

Petchef Francia Bulldog Fajtak

A francia bulldog betegségei

Légzőrendszeri problémák

A francia bulldog úgynevezett lapos arcú fajta (Brachycephaly), aminek köszönhetően hajlamos az úgynevezett obstruktív légúti szindrómára, azaz légszomjra. Ezt az egészségügyi problémát az arc rövid szerkezete okozza, amelynek köszönhetően az orr hátsó részén és a torokban található szövetek összenyomódnak. Ennek következményeként:

 • Nehezebbé válik a lihegés és ezzel a test nehezebben képes lehűlni. Nagyon figyelj rá, hogy nyáron mindig legyen hűvös helye a kutyusodnak, nagy melegben pedig ne vidd sétálni!
 • Horkolás, röfögés, fújtatás jelentkezik. Ha zavarnak az ilyen zajok, akkor nem biztos, hogy ez a fajta neked való.

Ha az arcforma extrém lapos, még az is lehet, hogy műtétre lesz szükség a szabad légzés elősegítésére. A probléma sokkal gyakoribb a szaporítóktól vásárolt állatok esetében, ahol a szülőket nem ellenőrzik kellőképpen.

Szembetegségek

A lapos arcformának egy másik hátránya, hogy a szemek szinte kidüllednek az arcból. Ezáltal érzékenyebbek a hatásokra és fertőzésekre, valamint jobban ki vannak téve a sérülésveszélynek is. A szemsérülések szaruhártya fekélyhez vezethetnek, amely sürgős orvosi ellátást igényel.

Csakúgy, mint a híres cseresznyeszem szindróma, amikor a harmadik szemhéj mirigye előreesik. Ilyenkor a mirigyet műtéti úton kell visszahelyezni eredeti pozíciójába. Lényeges tudni, hogy ez a betegség is örökletes.

Hát-, gerinc- és nyakproblémák

A francia bulldogok más fajtáknál hajlamosabbak a gerinc- és nyakproblémákra. Ez a fajta jellegzetességeiből, a rövid hátsó lábakból, rövid farokból adódik. A gerincfájdalmaktól a porckorongok elcsúszásáig számos probléma kialakulhat. Az egyik leggyakoribb gerincbetegség a csigolyaközi lemezbetegség, amelynek során a csigolyák közti porckorong tokja megreped, a porckorong pedig vagy előredomborul, vagy a gerincvelő irányába csúszik. A kezelés a probléma okától és helyétől függ, lehet pihentetés, gyógyszeres kezelés, de akár műtét is.

Fülbetegségek

A francia bulldogokat oly különlegessé tevő denevérfülek sajnos sokszor betegségek forrásai. A keskeny hallójárat és a szélesen nyitott bejárati nyílás azt eredményezi, hogy a baktériumok és a kosz könnyen bejutnak a fülbe. Itt aztán fertőzést vagy gyulladást okozhatnak még gondos ápolás mellett is. Mindig figyeld, hogy nincs-e vörösödés, váladékozás a füleknél, illetve nem vakarja-e túl sokat kedvenced, és ha igen, akkor mihamarabb forduljatok állatorvoshoz!

Bőrbetegségek, allergia

A francia bulldog az átlagnál hajlamosabb az allergiára, ami bőrgyulladást okozhat. Az allergia oka lehet környezeti (pl. pollen vagy poratka) vagy étel (pl. bizonyos gabonafélékre, búzára), de okozhatják paraziták (pl. bolha) is. Ezért különösen oda kell figyelni a megfelelő etetésre és kezelésre, ami bár élethosszig szükséges, de csak így lehet kedvenced életminősége kielégítő.

Extra tipp: bár a legtöbb a francia bulldog hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

Petchef Francia Bulldog Vermerseklet

A francia bulldog mozgásigénye, játék

A francia bulldog kicsi fejének és rövid lábacskáinak köszönhetően nem az a kimondottan sportos fajta. Rövid orrának köszönhetően viszonylag hamar kialakul nála a légszomj, ezért ne terheld túlzottan. Maximum napi 1 óra mozgás ajánlott több részletre elosztva, de ennél kevesebbel is tudja tartani a súlyát, ha megfelelően eteted. Forró nyári napokon óvd a hőségtől, mert könnyen túlmelegszik: ilyenkor a kora reggeli és a késő esti séták a legideálisabbak.

Ettől függetlenül kíváncsi és játékos fajtáról van szó, aki imádja felfedezni a kertet vagy bármilyen biztonságos kültéri területet, és szívesen játszik veled vagy a gyerekekkel. Kifejezetten szereti a mentális erőfeszítést igénylő, gondolkodást fejlesztő játékokat.

A francia bulldog ápolása

Bár a Frenchie-k a többi fajtánál kevésbé vedlenek, mégis számíthatsz néhány szőrcsomóra a lakásban, főleg a meleg időjárás közeledtével. Éppen ezért érdemes kedvenced szőrét hetente egyszer alaposan átkefélni, amit egybe lehet kötni az érzékeny fülek tisztításával. A szőrzet ápolásakor tisztítsd meg a kutyusod testén található bőrredőket is óvatosan, nedves törlőkendővel, hiszen a bőrredőkben megtelepedő kosz és baktériumok bőrgyulladást okozhatnak!

Fürdetni csak szükség esetén kell ezt a fajtát, érzékeny bőrre való kutyasamponnal. Ilyenkor figyelj, hogy az érzékeny szemeket ne érje samponos víz!

Mivel a francia bulldog beltéri kutyus, és mozgásigénye alacsony, ezért nagyon fontos a rendszeres körömvágás, hogy elkerüld a hosszú karmokból adódó sérüléseket, vagy a mancsok rendellenes pozícióba kényszerülését.

Kinek való és kinek nem való a francia bulldog?

Mikor válaszd a francia bulldogot?

 • Kezdő állattartóként, első kutyának is megfelelő lehet
 • Bármely életkorban, akár idősebb korban is ajánlott
 • Nagyvárosba ideális fajta, de ügyelj arra, hogy ne kelljen sokat lépcsőznie, mert rövid lábainak köszönhetően ez igen megterhelő számára
 • Ha van más háziállatod, ez a fajta jó barátságot köt majd vele
 • Társasházba szuper, mivel nem ugat sokat
 • Könnyen ápolható
 • Sok időt tudsz vele tölteni

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha sokat sétálnál vagy sportolnál vele
 • Ha sokat hagynád egyedül
 • Ha érzékeny vagy a zajokra: a szuszogás, horkolás zavaró lehet
 • Ha gyakran utaznál repülővel: a rövid orrú fajtákat nagyon megviseli a repülés, és bizonyos társaságok fel sem engedik őket a gépre
 • Ha kültéren is tartható kutyát szeretnél

És végül egy kis történelem: így alakult ki a francia bulldog fajta

A francia bulldog egy viszonylag fiatal fajta, valamikor a XIX. század második felében alakult ki. Eredetileg Nagy-Britanniából származik, ahol az angol bulldog kistestű változatának szánták. A francia bulldog akkori ősei aztán textilszövőkkel, csipkekészítőkkel kerültek Franciaországba, mivel szállításuk igen könnyű volt: mindössze egy hátizsákba is befértek.

Nagy-Britanniába csak a XIX. század végén kerültek vissza az első példányok, ahol eleinte kicsúfolták a furcsa külsejű kisméretű kutyusokat nagy denevérszárnyakra emlékeztető füleik miatt. A fajta szabvány első leírása 1888-ban történt, a fajta neves példánya, egy Loupi elnevezésű francia bulldog alapján. A francia bulldog fajta elsőként Párizsban terjedt el, de hamarosan meghódította az európai kutyatulajdonosok szívét is. Ma már világszerte az egyik legkedveltebb kistestű fajta.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.