Frissen főtt kutyaeledelek a corgidnak

A Pembroke Welsh Corgi egy kistermetű, de annál intelligensebb és tanulékonyabb kutyafajta, amely hosszú juhászkutya múlttal büszkélkedhet. Ezt a szép hivatást néha még a mai napig űzi, bár egyre többen tartják családi kutyaként. A hosszú hátú, rövid lábú kutyusról legendák is szólnak, és rövid lábai ellenére óriási befutó az angol királyi palotában, sőt még a néhai II. Erzsébet királynő szívében is. Tudj meg mindent erről a különleges kutyafajtáról!

Méret

Max. 30 cm marmagasság

Mozgásigény

magas

Élettartam

12-16 év

Vérmérséklet

Aktív, önfejű, önálló, lojális

Etetés

Napi 1-2x

Ajánlott PetChef menü

Erdei nyúl, Háztáji bárány

Színek

A pembroke welsh corgi külseje

Először is fontos tisztázni, hogy walesi corgiból két fajta is van. Az egyik a cikkben tárgyalt pembroke welsh corgi, a másik pedig a cardigan welsh corgi. Utóbbi laikusok számára nehezen megkülönböztethető a pembroke-i változattól, a legnagyobb különbség, hogy a cardigan corgi testmérete kicsit nagyobb, farka pedig sokkal hosszabb.

A pembroke welsh corgi egy maximum 30 cm magasságú, ajánlott súlya pedig nem több 12 kg-nál. Háta hosszú, lábai rövidebbek, nagy fülei pedig elállóak. Szőrzete kétrétegű: az aljszőrzet sűrű, a fedőszőrzet pedig hosszú. A bunda hosszúsága még fajtán belül is eltéréseket mutat. A kétrétegű szőrzet egyébként eléggé hullik, szóval a corgi mellé szükséged lesz pár ruhakefére és egy erősebb porszívóra is.

További jellegzetessége a hátán található “tündérnyereg”, amely a szőrzet sűrűségének és a növekedés irányának köszönhetően alakul ki. Az elnevezés a corgit övező legendákból származik: eszerint a corgik éjszakánként átlépnek a tündérek birodalmába, akik a hátukon lovagolnak – az ehhez szükséges nyereg hagy tehát nyomot a bundán.

Corgi színek

A corgi színe lehet őzbarna, vörös, de cserbarna és fekete is. Bundája állhat két színből, de létezik és elfogadott a trikolor változat is. Pofáján, végtagjain, fején, nyakán és mellkasán fehér foltok lehetnek.

Petchef Welsh Corgi Szinek

A corgi vérmérséklete és jelleme

A corgi vérbeli terelőkutya, ennek megfelelően pedig okos, aktív, ámde igencsak öntudatos és néha keményfejű. Becsületére legyen mondva, hogy nem csak a kistestű jószágok kiváló kísérője, hanem sikeresen képes terelni a nagyobb testű állatokat, akár lovakat is. Éppen ezért azonban gátlástalan bokacsípkedő, ami a közös életben néha nehézséget jelent.

És bár az angol királyi palota állandó lakója, biztosan nem azért, mert jól megy neki az alárendelt szerep. Ugyanakkor a gazdihoz ragaszkodik, szívesen tesz a kedvére, főleg ha busásan kap érte dicséretet és néha 1-2 jó falatot is. Utóbbival azonban vigyázni kell: a corgi igencsak szereti a pocakját, amit – ha rajta múlik – jó nagyra meg is növeszt
.
A corgi rövid lábai ne tévesszenek meg: ugyanis igencsak aktív, mozogni szerető és kalandvágyó kutyusról van szó. Fontos számára, hogy mind fizikailag, mint mentálisan megfelelő terhelést kapjon. Ez segít a nevelésében is: a közös programok növelik a kötődést és jelentősen megnövelik annak az esélyét, hogy öntudatos szőrös barátod hallgasson is rád.

További fontos tudnivaló, hogy a corgi imád hangoskodni, szívesen megugat bármilyen élő és élettelen dolgot. Ha vékonyak a falak a társasházban, akkor nem biztos, hogy ő a tökéletes választás. Az idegenekkel szemben kissé bizalmatlan, a gyermekeket viszont imádja, bár mániákus boka csípkedése miatt némelyik gyerek inkább kerüli. De ne aggódj: a boka csípkedésről következetes neveléssel leszoktatható! A cicákat leginkább akkor tűri el, ha együtt nőttek fel.

Petchef Corgi Es Cica

A corgi nevelése

A corgi, bár jó választás lehet kezdő kutyatartóknak is, mindenképpen következetes és határozott nevelést igényel. Szüksége van egy határozott szabályrendszerre, amit az egész család képes betartani.

Íme néhány tipp a corgi neveléséhez:

 • Ez a fajta imádja a dicséretet, ezért elsősorban erre alapozzátok a nevelést. Fontos tudnotok, hogy ha nem kap elegendő dicséretet, hamar motiválatlanná válik.
 • A jutalomfalat is jól beválik nála, viszont mivel igen hízékony, ezzel érdemes csínján bánni.
 • A kutyaovi és kutyasuli nála is beválik, mivel szereti a feladatokat, és itt megtanulhat szocializálódni is – amire nagy szükség is lesz, mivel a corgi megfelelő szocializálódás hiányában könnyen összetűzésbe kerül más, nagyobb testű kutyákkal.
 • Az ápolást már kiskorában kezdd el, így könnyebben hozzászokik majd!

A corgi betegségei, életmódbeli tanácsok

A corgi egyik gyenge pontja hosszú háta, így hajlamos a tacskóknál is veszélyt jelentő tacskóbénulásra. Éppen ezért ne engedd sokat lépcsőzni, és az sem jó, ha sokat ugrál fel-le a kanapéról! A másik gyenge pontja pedig hízékonysága, ezért különösen figyelj oda a mértékletes etetésre!

Ettől eltekintve a corgi egy strapabíró, erős kutyafajta, de nála is jelentkezhetnek bizonyos örökletes betegségek, amelyeket egy megbízható tenyésztő kiválasztásával kiküszöbölhetsz.

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a corgi növekvő népszerűségének köszönhetően egyre többen szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Szívesen megmutatja a szülőket és az életkörülményeiket
 • Szerződést irat, és szeretné megismerni a kiskutya új otthonát is
 • Az ellések között hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

Ha nem szeretnél tenyésztőtől vásárolni kiskutyát, akkor érdemes körülnézni a Brit Pásztorkutya Fajtamentők Egyesületénél, vagy a CorgiPower fajtamentőknél.

Petchef Pembroke Welsh Corgi

A corgi betegségei

Hátproblémák

A corgik a tacskókhoz hasonlóan hajlamosak az úgynevezett intervertebrális lemezbetegségre. Ilyenkor a porckorong közepe elmeszesedik, a kapszula pedig törékennyé válik. Ha ez bekövetkezik, akkor a porckorong kapszula minden előjel nélkül elrepedhet, az elmeszesedett szövet pedig bejuthat a gerinccsatornába és nyomást gyakorolhat a gerincvelőre. A tünetek közé tartozik a nyak-, hát-, vagy végtagok merevsége, lábak húzása, érintésre fájdalom stb. Szélsőséges esetben akár teljes bénulás is bekövetkezhet. A betegség kialakulásának esélyét csökkenti, ha a kutyus nem hízik el és kíméled a lépcsőzéstől, ugrálástól.

Egy másik, a corgikra jellemző hátbetegség a degeneratív mielopátia, amely egy gerincvelőt támadó kór és elsősorban a hátsó testfelet érinti. Eleinte gyengeség, majd helyzetérzékelési zavarok, később a teljes hátsó testrész súlyos gyengesége, járásképtelenség jelentkezik. Egyelőre sajnos nincs rá gyógymód.

Csípődiszplázia

Ez az eleinte gyakran tünetmentes betegség örökletes, de tesztekkel szűrhető. A kutyus idősebb korában jelentkeznek tünetek, gyulladás, fájdalom és sántítás alakulhat ki. A tornáztatás és diéta képes javítani az állapoton, de nem teljesen gyógyítható. A csípődiszpláziával diagnosztizált egyedeket ki kell vonni a tenyésztésből, éppen ezért kérj erre vonatkozó tesztet!

A kutyák vérzékenysége (Von Willebrand kór)

Gyakori véralvadás zavar, amely az embereknél is jelen van. A véralvadáshoz szükséges faktorok számozva vannak, a VIII., azaz von Willebrand faktor szükséges ahhoz, hogy a vérlemezkékből vérrög képződjön. Tünetei az orrvérzés, ínyvérzés vagy éppen az ellés utáni hosszabb vérzés. Bizonyos fajták, köztük a corgi is hajlamosabb rá, a betegség valószínűleg genetikai eredetű. A von Willebrand betegségben szenvedő kutyákat ki kell zárni a tenyésztési programokból.

Cystinuria (húgykövesség)

Kan kutyák betegsége a húgykövesség, amely egy örökletes betegség és a vese anyagcsere zavarára vezethető vissza. Oka, hogy a vese képtelen visszaszívni a cisztin nevű anyagot, amely aztán a hólyagban rakódik le, húgyköveket okozva. Tünetei a véres vizelet és az erőlködés pisilés közben. Súlyos esetben a kő elzárhatja a vizelet útját, ami életveszélyes állapothoz vezethez. A köveket ultrahanggal, vagy műtéti úton el lehet távolítani.

Ehlers-Danlos szindróma

Öröklődő kötőszöveti betegség, amely a kollagén termelést befolyásolja. Már fiatal korban megjelennek az első tünetek. A bőr extrém hosszúságúra nyújtható és lazán lóg. Sérülékeny, kisebb traumák is nagy, tátongó sebeket okozhatnak a beteg állaton. A bőr különösen hajlamos hegesedésre. Sajnos a betegség nem gyógyítható, az ilyen kutyusra különösen kell vigyázni, kültéren csak óvatosan sétáltatható. Az érintett egyedeket ki kell zárni a tenyésztésből.

Extra tipp: bár a legtöbb corgi hosszú és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

A corgi etetése

A corgi igazi torkos kutyafajta, ezért nagyon fontos a tudatos, kiegyensúlyozott táplálás. Bár a kutyatáp kereskedők oldalain a száraztápot ajánlják, ez jó eséllyel nem lesz megfelelő választás. A száraztápok ugyanis akár olyan silány minőségű összetevőkből készülhetnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

A corgi számára a rostban gazdag, kalóriaszegény frissen főtt eledel a legmegfelelőbb, amelyet összeállíthatsz te magad állatorvosi segítséggel, vagy lehetőséged van kiporciózott, fagyasztott menüt is rendelni.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket corgidnak is.

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Erdei nyúl menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod máj- és vesebetegséggel küzd, hasnyálmirigy problémáktól szenved, esetleg idős, allergiás vagy cukorbeteg? Akkor válaszd az Erdei nyúl eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a nyúlhús mellett, helyet kapott még egy kis kukoricadara, chia mag, édesburgonya, sütőtök és friss erdei áfonya is. Erdei nyúl eledelünk hipoallergén hatással is rendelkezik, ezért ideális azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. Csökkentett fehérjetartalma pedig támogatja a vesék szűrő funkcióját, így kifejezetten ajánljuk máj- vagy vese problémák fennállása esetén.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  Rendelek

A corgi mozgásigénye, játék

Ahogy már említettük a corgi egy aktív, élénk kutyus, akinek szüksége van a megfelelő mennyiségű mozgásra és feladatra. Ami a mentális feladatokat illeti, érdemes vele kutyáknak való intelligencia fejlesztő játékokat játszani, de nagyon szereti a klikkeres tréninget is.

Jeleskedik a kutya sportokban is, akár kutyatánc, vagy agility is jó választás a számára, de bármikor benne van a gazdival egy nagy sétában, vagy könnyedebb, rövidebb kocogásban. Minimum napi 1 óra mozgásra szüksége van, amit nem szabad elhanyagolni: a corgi unalmában igazi rosszcsont lesz és hosszú távon pedig a kilók is könnyen felszaladnak rá.

Petchef Corgi Sport

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

A corgi ápolása

A corgi, ahogy már említettük kétrétegű szőrzettel rendelkezik, amelyet egész évben hullat. Tavasz és ősz tájékán a vedlés különösen erős. Hogy megelőzd a lakást elborító szőrcsomókat (legalábbis egy részüket) a corgit vedlési időszakon kívül heti legalább 2 alkalommal, vedléskor pedig naponta alaposan át kell kefélni. Ezen kívül még a következő tényezőkre kell figyelni az ápolás területén:

 • Ellenőrizd rendszeresen a corgi karmait, szükség esetén vágd le őket kutyák részére kifejlesztett karomvágóval!
 • Mosd meg legalább heti 2, de inkább több alkalommal a kutyusod fogát, így megelőzheted a fogkövet és a fogágybetegségek kialakulását!
 • Fürdetni csak ritkán kell a corgit, ilyenkor használj kímélő kutyasampont!
 • Ellenőrizd rendszeresen a füleket, a külső részeket ilyenkor töröld át vattapamaccsal, PH-semleges fültisztítóval! A hallójáratokat kerüld el!

Az egészséges fogsor rendkívül fontos, ha szeretnéd, hogy kedvenced egészséges és hosszú kutyaéletet éljen. A fogak egészségének megőrzéséhez pedig arra van szükség, hogy a kutyus fogairól rendszeresen eltávolításra kerüljenek a lerakódások, amelyekből fogápolás hiányában fogkő alakulna ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet.

A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában már szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr kutya rágókát is találsz, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Kinek való és kinek nem való a corgi?

Mikor válaszd a corgit?

 • Ha szeretnél egy intelligens, okos családi kutyát, aki lelkes társ a sétákon és kirándulásokon
 • Ha nem zavar, hogy a kutyus igen öntudatos és kellő humorral tudod fogadni makacsságát
 • Ha nem zavar a kutyaszőr
 • Ha szeretnél egy intelligens, hűséges barátot, aki eljátszik a gyerekekkel – még ha néha meg is csípkedi őket

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha olyan társasházban laksz, ahol vékonyak a falak, a szomszédok pedig panaszkodhatnak a hangos corgira
 • Ha nincs időd vagy lehetőséged sokat foglalkozni aktív kedvenceddel
 • Ha zavar a kutyaszőr
 • Ha egy nyugodt, engedelmes kutyust szeretné

És végül egy kis történelem: így alakult ki a corgi fajta

A walesi legenda szerint a corgik elvarázsolt kutyák, tündérek földjén tündék lovagoltak rajtuk, használták őket pásztorkutyának vagy a tündérhintók húzására. Arról is szólnak mesék, hogy ezek a vagány kutyusok éjszakánként mindmáig ellátogatnak a tündérek birodalmába és ott tevékenykednek. Bárhogyan is legyen, az tagadhatatlan, hogy a corgi valóban tündéri kutyafajta.

Ami pedig az emberek földjét illeti, a corgik évszázadok óta igen népszerűek voltak Walesben, ahová őseik a feltételezések szerint a vikingekkel érkeztek. Remekül teljesítettek ugyanis pásztorkutyaként, mivel rövid lábaikat meghazudtoló sebességgel képesek futni, és még a nagytestű állatok is tartanak éles fogaiktól. A walesi corgi 1882-ben szerepelt először kiállításon, de akkor még nem vált külön a Pembroke és a Cardigan fajta. A Brit Kennel Klub 1925-ben ismerte el a walesi corgit, mint kutyafajtát, de csak 1934-ben került sor a Cardigan Welsh Corgi és a Pembroke Welsh Corgi különválasztására.

A corgit II. Erzsébet angol királynő ismertette meg a nagyvilággal, népszerűsége pedig – érdekes módon leginkább hazáján kívül – egyre növekszik.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük