Frissen főtt kutyaeledelek a Cavalier King Charles spánielnek

A Cavalier King Charles spániel egy barátságos, társasági kiskedvenc, aki jellemével és külsejével egyből rabul ejti a szíveket. Intelligens, hűséges, ragaszkodó és vidám természetű, aki nagyon igényli a törődést, cserébe a család minden tagjával jól kijön: legyen az gyerek, idős vagy más háziállat. Írásunkból megtudhatsz minden hasznos tudnivalót természetükkel és táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban, így könnyedén eldöntheted, hogy mennyire ideális számodra ez a fajta.

Méret

Közepes | marmagassága: 30-35 cm, súlya: 5-8 kg

Mozgásigény

Mérsékelt

Élettartam

9-15 év

Vérmérséklet

Kedves, játékos, intelligens, vidám, bájos

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Erdei nyúl, Ünnepi malac

Színek

A Cavalier King Charles spániel külseje

A Cavalier King Charles spániel egy elragadó, hosszú szőrű fajta, akinek bundája méltán az ékessége: selymes, dús, olykor enyhén hullámos.

Négyféle színben találkozhatsz vele:

 • fekete-cser
 • tricolor (fekete-fehér-cser)
 • gesztenyevörös
 • blenheim (fehér-gesztenyebarna)

A Cavalier King Charles spániel tündéri, nagy, sötétbarna szemeivel első látásra levesz a lábadról. De sokan hosszú, szőrös, lelógó fülei miatt habarodnak bele a fajtába.

Feje a koponya és a fülek között majdnem lapos. Orra fekete és hosszabb, mint a King Charles spánieleké. Mindkét fajtát I. Károly és II. Károly királyról nevezték el, akik nagy rajongói voltak a spánieleknek.

Mozgása rendkívül kecses. Marmagassága nemtől függően 30-35 cm, testsúlya 5-8 kg. Várható élettartama 9-15 év.

A Cavalier King Charles spániel vérmérséklete és jelleme

Petchef Cavalier King Charles Spaniel Fajta

Mérete és általában csendes természete miatt a Cavalier King Charles spániel nagyszerű választás a lakásban tartáshoz és a társasházi élethez.

Ezek a kutyusok ugyanis nagyon barátságosak, jóindulatúak és társaságkedvelők. Pontosan ezért kiválóak kisgyermekes családok számára és olyan otthonokba, ahol más háziállatok is élnek. Könnyen kijönnek kutyatársaikkal és bizony az esetükben létezik kutya-macska barátság is, a szó valódi értelmében. Nagyon ragaszkodnak gazdijukhoz. Szívesen találkoznak mindenkivel, aki keresztezi útjukat, különösen, ha leülnek vele, ölbe veszik és finom falatokkal kínálják.

Mint minden fajta, így a Cavelierek között is találkozhatunk különböző személyiségekkel: a csendes és nyugodt kutyától, egészen a harsány, féktelenig. Akad közöttük ugatósabb típus, aki barátságos természetét hangosabban közvetíti a szomszédság és az ajtó előtt elhaladók felé. Többségük azonban illedelmesebb, nem nagyon hallatja a hangját. Összességében mindenki jobban jár, ha riasztórendszert vásárol és nem a Caveliertől várja, hogy igazi házőrzőként óvja a családot a betolakodóktól.

A Cavalier King Charles spániel nevelése

Kedvenced nevelésének első komoly vizsgája, hogy képes legyél ellenállni manipulatívan ellenállhatatlan nézésének. Fontos ugyanis a következetesség a képzésében. De ne aggódj, kezdők is könnyedén megbirkóznak a feladattal, a Cavalier ugyanis imád tanulni.

Íme néhány tipp a Cavalier King Charles spániel neveléséhez:

 • Már kölyökként érdemes elvinni olyan kutyaiskolába, ahol játszó csoportban ismerkedhet más méretű és típusú kutyákkal, kedvére szaladgálhat és különböző szituációkban próbálhatja ki magát, ami segíti a szocializációját.
 • A Cavalier úgy ismerkedik a tárgyakkal, hogy szájába veszi, megrágja őket. Kölyökkorban nem árt mindent elpakolni előle és mindig arra irányítani a figyelmét, amit csinálhat.
 • A kölykök nagyon hamar elfáradnak, így ha szükség van figyelemelterelésre, pár perces játék vagy tanulás kiváló megoldás.
 • Ne használj tiltásokat, mutass neki egy alternatívát, amivel elfoglalhatja magát.

Petchef Cavalier King Charles Spaniel

A Cavalier King Charles spániel etetése

A kutyusok számára fontos, hogy az eldelek értékes, tápláló összetevőkkel készüljenek. Előfordulhat a Cavaliereknél ételérzékenység, elsősorban a szójára, búzára és a marhahúsra.

Kölyökként naponta 3-4 alkalommal kapjon kisebb adag ételt, felnőttként pedig napi kétszer etesd!

TIPP: Érdemes olyan kutyatálat választanod, ami viszonylag keskeny és mély, hogy a hosszú fülek ne lógjanak bele az ételbe.

Bár sok helyen olvashatod, hogy a száraztápos etetés a legjobb, a száraztápok nagy része azonban nem megfelelő választás. Ezek ugyanis olyan silány minőségű összetevőkből készülnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket Cavalier King Charles spánielednek is.

Ünnepi malac kutyaeledel: Ez a ínyencség teljes értékű, monoprotein specialitás, mellyel kutyusod minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthat. A sertéshúsos raguért odavannak a négylábúak. Nem csoda, hiszen színhúsból és májból készült hajdina ágyon, sárgarépával, édesburgonyával és sütőtökkel. A sertéshús esszenciális aminosavakban gazdag fehérjeforrás. Gyomorkímélő hatása miatt kiváló érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják.

Petchef Erdei Nyul Kutyaeledel 14

Erdei nyúl kutyaeledel

megnézem
  Erdei nyúl kutyaeledel: A nyúlhús rendkívül értékes fehérjeforrás. Minimális zsírtartalmának köszönhetően az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú kutyaeledelünk. Alacsony koleszterin- és nátriumtartalma pedig a szív- és érrendszer számára kedvező. Nagy előnye még, hogy hipoallergén, így allergiára hajlamos kutyáknak is ideális. Az eledelben lévő nyúlmájban található tápanyagok többek közt segítik a szem és a bőr egészségének megőrzését, a kukoricadara káliumtartalma pedig a szív működését. A benne lévő sűtötök többek között szintén a szív- és érrendszerre van jó hatással.

A Cavalier King Charles spániel betegségei, életmódbeli tanácsok

Ahhoz, hogy kedvenced minél hosszabb és egészségesebb életet élhessen, érdemes ezekre figyelned:

 • Mindig gondoskodj a megfelelő minőségű táplálékról.
 • Sose etesd túl a Cavaliert, napi 2 alkalom elegendő számára.
 • Évente vidd el teljes körű kivizsgálásra, illetve a kutyuson bármilyen aggasztó jelet tapasztalsz, azonnal fordulj állatorvoshoz

Most pedig nézzük meg, mire figyelj, hogy egészséges házi kedvencet válassz!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a Cavalier King Charles spániel népszerűségének és az óriási keresletnek köszönhetően rengetegen szaporítják, mert jó pénzkereseti lehetőséget látnak benne. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • A szülők rendelkeznek egészségügyi bizonyítvánnyal, amiből kiderül, hogy milyen betegségekre vizsgálták és milyen eredménnyel
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A Cavalier King Charles spániel betegségei

A Cavalierek többnyire egészségesek, de mint minden fajta, ők is hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra. Nem minden Cavalier esetében jelentkeznek a fajtára jellemző kórok, de fontos, hogy tisztában legyél vele, hogy mire kell különösen figyelni.

Milyen betegségek fordulnak elő a Cavalier King Charles spánieleknél?

Mitrális billentyű elváltozás (MVD)

A Cavalier King Charles spánieleknél 20-szor magasabb a betegség kialakulásának esélye, mint más kutyafajtáknál.

A mitrális billentyű, a szívben található négy billentyű egyike. Az MVD olyan állapot, amely akkor következik be, amikor a mitrális billentyű gyengül. Eleinte olyan tünetek utalhatnak rá, mint hogy kedvencünk rosszabbul viseli a napi testmozgást.

Jelei lehetnek még:

 • légszomj
 • köhögés
 • hasüregi folyadék
 • fogyás
 • étvágytalanság
 • ájulás

A szívbetegség bármelyik fajta idősebb kutyánál meglehetősen gyakori, de a Cavaliereknél előfordul, hogy már fiatalon, akár egy-két évesen megjelenik. A betegség hátterében genetikai okok állnak, melyekkel kapcsolatban jelenleg is számos kutatás folyik.

Kutyusodat érdemes évente elvinni állatorvosi vizsgálatra. Amennyiben az MVD gyanúja merül fel, ajánlott ultrahang vizsgálatot végeztetni.

Syringomyelia (SM)

Ez az állapot az agyat és a gerincet érinti, és gyakori a Cavaliereknél. A tünetek az enyhe kellemetlenségektől a súlyos fájdalomig, valamint a részleges bénulásig terjedhetnek. A koponya rendellenessége okozza, amely csökkenti az agy számára rendelkezésre álló helyet. A tünetek jellemzően 6 hónapos és 4 éves kor között tapasztalhatók.

Milyen jelek utalhatnak a betegségre?

 • fej, nyak vagy a vállak körüli érzékenység
 • nyüszítés
 • ok nélküli gyakori vakarózás, fantom vakarózás
 • gerincferdülés
 • lábak gyengülése
 • rohamokban jelentkező fájdalom

Gyanú esetén MRI vizsgálat szükséges.

Episodic Falling Syndrome (EFS)

Az ún. Episodic Falling Syndrome, azaz az epizódikus mozgászavar hirtelen jelentkezik, izgalom vagy fizikai terhelés váltja ki. A kutyus nem képes ellazítani izmait, merev lesz és elesik/eldől.

Ez egy rendkívül fájdalmas betegség. A rohamok alatt a kutya végig tudatánál van. Utalhat rá, hogy a hátsó lábai kimerevednek és a háta felpúposodik. Az érintettek már 1 éves koruk előtt mutatnak tüneteket. Nehéz diagnosztizálni, ugyanis nagyon hasonlít például az epilepszia tüneteire.

Csípődiszplázia

Ez egy örökletes rendellenesség, amelynek lényege, hogy a csípőízület vérellátása nem megfelelő. Ezért ezen a területen a combcsont felső területei károsodnak. Már 4 hónapos Cavaliereknél is jelentkezhet, de mindenképpen 1 éves kor alatt jellemző.

A diszplázia eleinte sokszor tünetmentes, ahogy azonban a kutya idősebb lesz, gyulladás, fájdalom és sántítás alakulhat ki. Egyik legjellemzőbb jele, hogy a kutya húzza a lábát. Bár tornáztatással és megfelelő diétával sokat lehet javítani az állapoton, teljesen nem gyógyítható.

Mivel csípődiszpláziával diagnosztizált kutya nem tenyészthető, mindenképp kérj negatív teszteredményt a tenyésztőktől vásárlás előtt!

Keratoconjunctivitis Sicca (Szárazszem)

Ezt az állapotot általában a kutya könnymirigyeinek autoimmun reakciója okozza, ami a könnytermelés csökkenéséhez vezet. Szerencsére ez a betegség szemcseppek napi használatával könnyen kezelhető. Ha azonban nem gondoskodunk a cseppentésről, vaksághoz vezethet.

Extra tipp: Bár a legtöbb a Cavalier King Charles spániel hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

A Cavalier King Charles spániel mozgásigénye, játék

Petchef Cavalier King Charles Spaniel Mozgasigenye

A kutyusok mérsékelten aktívak a lakásban és egy kis udvar is megfelel a mozgásigényüknek.

A pórázon történő séta vagy a biztonságosan elkerített udvar elengedhetetlen ennél a fajtánál. Nincs utcai intelligenciájuk, így egyenesen az autó elé szaladnak, ha megpillantanak egy madarat vagy más érdekes zsákmányt.

Mit szeretnek és milyen aktivitás megfelelő számukra?

 • Imádnak ölben feküdni és gyengéjük a has vakargatása.
 • Ha kell, előveszik azonban atlétikus képességeiket is, szeretnek kirándulni, akár agilitiken részt venni.
 • Nem riadnak vissza akkor sem, ha egeret vagy nyulat kell vadászni.
 • A nyugodtabb természetűek terápiás kutyának is kiválóak.
 • A spánielek imádják a napi sétát vagy az udvaron való hancúrozást.

A Cavalier King Charles spániel ápolása

A Cavalier ékessége csodaszép bundája, ezért ügyelj rá, hogy rendszeresen ápold gyönyörű szőrét:

 • Minden nap fésüld át, hogy elkerüld a szőr csomósodását.
 • Különösen a hónalj és a fül mögötti területen gondoskodj a gubancok és filcesedés megelőzéséről.
 • Jó hír, hogy a Cavalierek nem igénylik a nyírást, így kutyakozmetikusra sem lesz szükséged. Ha a mancsain túl hosszúnak találod a szőrt, egyszerűen levághatod magad is, de sokan jobban kedvelik a hobbit stílust.
 • Ha egy kiadós eső után kedvenced nyakig sáros lesz, pánikra semmi ok, kutyasamponnal azonnal tisztává varázsolhatod.
 • Hosszú, lógó fülei az átlagnál érzékenyebbek, ezért szabadítsd meg a beleragadt bogáncs vagy ág darabkáktól, elkerülve a gyulladások kialakulását. Vásárolhatsz kifejezetten lógó fülek ápolására alkalmas eszközöket.

Továbbá ezekre figyelj:

 • A tavaszi, nyári hónapokban mindig nézd át kedvenced bundáját, hogy nem telepedett-e meg benne vérszívó. Ha kell, azonnal távolítsd el a kullancsokat.
 • Ellenőrizd, hogy nincsenek-e sebek, kiütések vagy fertőzésre utaló jelek, például bőrpír, érzékenység vagy gyulladás a bőrön, a fülekben, az orrban, a szájban, a szemekben és a lábakon.
 • Hetente legalább két-három alkalommal mosd meg a fogát, hogy eltávolítsd a fogkövet. A napi fogmosás még jobb, ha meg szeretnéd előzni az ínybetegségeket és a rossz leheletet.
 • Havonta egyszer vagy kétszer szükséges lehet a körömvágás, ha nem kopik természetes módon. Amikor hallod, hogy kopog a padlón, akkor tudhatod, hogy túl hosszú.
 • Szükség lehet a kutya szemeinek tisztítására is, ehhez megfelelő ápoló oldatot használj.

Kinek való és kinek nem való Cavalier King Charles spániel?

Petchef Cavalier Elonye

Mikor válaszd a Cavalier King Charles spánielt?

 • Ha egy szeretetteljes, játékos, intelligens kutyát szeretnél.
 • Ha fontos számodra, hogy kedvenced gyorsan tanuljon.
 • Ha olyan kistestű fajtát választanál, akit bátran tarthatsz lakásban.
 • Ha idősek, kisgyerekek, más háziállatok mellé keresel egy hű négylábú barátot.
 • Ha jól szocializálható kutyust szeretnél, aki nem tesz kárt otthonodban.
 • Ha olyan szőrös pajtásra van szükséged, aki imádja az emberek társaságát és közelségét.

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha nagyobb testű és mozgásigényű kutyát szeretnél.
 • Ha kutyusodat külön szeretnéd zárni az udvaron.
 • Ha egész napokra egyedül hagynád otthon Cavalieredet.
 • Ha házőrzőt keresel.
 • Ha nem vagy benne biztos, hogy anyagilag tudod finanszírozni az állatorvos és a gyógyszerek költségét.

És végül egy kis történelem: így alakult ki a Cavalier King Charles spániel fajta

Bár a Cavalier King Charles spániel viszonylag új fajta, amely kevesebb mint egy évszázada született, ‘prototípusai’, a vadász spánielekből tenyésztett törpe spánielek évszázadok óta a királyi és nemesi családok hűséges társai.
A Cavalier abból a King Charles spániel családból származik, amelyet számos 16., 17. és 18. századi festményen ábrázoltak olyan híres művészek, mint Van Dyck és Gainsborough. Az ezeken a festményeken látható spánielek lapos fejjel, magasan elhelyezkedő fülekkel és hosszúkás orral rendelkeztek.

Angliában a királyi és nemesi családok nagy kedvencei voltak. Máriának, a skót királynőnek volt egy spánielje, aki elkísérte őt, amikor a lefejezéséhez sétált, és unokája, I. Károly és dédunokája, II. Károly – akiről a fajta a nevét kapta – is szerette ezeket a kiskutyákat. Állítólag az 1660-tól 1685-ig uralkodó II. Károly király soha nem ment sehová legalább két-három spániel nélkül. Még azt is elrendelte, hogy a spánielek minden nyilvános helyre, így a Parlamentbe is bejöhessenek. Állítólag ez a rendelet még ma is érvényben van Angliában.

II. Károly halála után a King Charles spánielek népszerűsége csökkent, és a mopszok és más rövid orrú fajták lettek az új királyi kedvencek. A King Charles spánieleket ezekkel a kutyákkal keresztezték, így alakult ki néhány jellegzetességük.

A 19. század közepén az angol tenyésztők elkezdtek kutyakiállításokat tartani, és megpróbálták finomítani a különböző kutyafajtákat. Ekkorra már elfogadottá vált, hogy a King Charles spánielnek lapos arca, domború koponyája és nagy, kerek, előre néző szeme van. A korábbi évszázadok festményein ábrázolt King Charles spánielek szinte kihaltak.

Az 1926–ban az amerikai Roswell Eldridge elkezdte a régi típusú spánielek keresését. Egy kiállításon magas pénzjutalmat, 25 font sterlinget ajánlott fel egy hosszú orrú spánielért. Az évente megrendezett verseny leghíresebb győztese „Ann’s Son” lett, aki 1928 és 1930 között mindig az első helyen végzett. A számos kiállításon díjnyertes kant tekintik a Cavalier King Charles spániel kutya fajta ősének, amelyet 1945-ben önálló fajtaként vett fel törzskönyvébe a Kennel Club.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

4 890 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

4 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

3 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

4 390 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

3 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.