Frissen főtt kutyaeledelek a border terriererednek

A vidám és mozgékony border terrierek bátrak, elevenek, kalandvágyók és nagyon hűséges társak. Remekül alkalmazkodnak, akár kisebb lakásban, akár nagyobb kertes házban lelnek otthonra. Nagy mozgásigénnyel rendelkeznek, intelligensek, és le sem tagadhatnák, hogy igazi vadászkutyák, hiszen ha zsákmányállatot látnak, azonnal üldözőbe veszik.

Természetüktől azonban távol áll mindenfajta agresszivitás. Írásunkban összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat természetükkel és táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban, így könnyedén eldöntheted, hogy mennyire ideális számodra ez a fajta.

Méret

Kistestű | marmagasság: 36 cm, súly: 5-7 kg

Mozgásigény

Nagy

Élettartam

12-15 év

Vérmérséklet

Vidám, játékos, jó temperamentumú, intelligens, engedelmes, kíváncsi, fürge

Etetés

Napi 2x

Ajánlott PetChef menü

Háztáji bárány, Mennyei kenguru

Színek

A border terrier külseje

A border terrier egy kistermetű kutyus, mindössze 5-7 kg, marmagassága kb. 36 cm. Szőrzete durva tapintású és sűrű, dús aljszőrzettel rendelkezik, amely remek védelmet nyújt számára szélsőségesebb időjárási viszonyok közepette is. Szőrét alig hullajtja. Többféle színváltozatban találkozhatsz a fajtával: a vörös, búzaszín, szürke-cser és kék-cser változatok a leggyakoribbak.

Bőre vastag, nyaka közepesen hosszú. Törzse keskeny. Farka magasan tűzött, a tövénél vastag, felfelé vékonyodik. Fejét sokan vidrához hasonlítják. Fülei kicsik, V-alakúak és lelógnak. Szemei sötétek.

A border terrierek általában 12-15 évig élnek.

A border terrier vérmérséklete és jelleme

A border terrier mellett cseppet sem unalmas az élet, hiszen nagyon életvidám, aktív, imádja a kalandokat. Sem a konokság, sem az agresszió nem jellemző rá. Végtelenül bátor négylábú, aki hűséges és ragaszkodó gazdájához. Szeret felugrani az emberekre, hogy üdvözölje őket.

Olykor kiereszti a hangját, amikor valami izgalmas dolgot akar megmutatni kétlábú barátainak, de alapvetően nem ugatós természetű.

Kiváló alkalmazkodó képességének köszönhetően tartható lakásban, de fontos biztosítani számára minden nap a megfelelő mozgásmennyiséget. Kifejezetten jó választás a sportos életmódot kedvelő, túrázni szerető családok számára. Remekül kijön a gyerekekkel is.

Ha kertes házba kerül, érdemes ellenőrizni a kerítés menti lyukakat, réseket. A terrier ugyanis tipikus vadászkutya, ha potenciális zsákmányállat – mókus, egér, nyúl, a szomszéd macskája – kerül az útjába, se lát, se hall, utána ered.

Nagy felfedező, legyen szó bozótosról, bokrokról vagy kerti tavakról.

A border terrier nevelése

A border terrier nagyon intelligens kutyus, aki imád tanulni és nem szeret unatkozni. Nevelésében mindig fontos a következetesség, ugyanakkor elengedhetetlen a változatosság is, valamint hogy új kihívások elé állítsuk a blökit. Kezdők számára ideális fajta.

Íme néhány tipp a border terrier neveléséhez:

 • Jót tesz a szocializációjának, ha már kölyökkorában elviszed a kutyaiskola foglalkozásaira, ahol más állatokkal, emberekkel találkozhat.
 • A háziállatokkal nem túl szoros a kapcsolata, de például macskákkal összeszoktatható, ha időben elkezded. Idegen cirmosokat nem tűr meg, azokat azonnal megkergeti.
 • Kölyökkorától tanítani kell arra, hogy hívásra visszatérjen, ugyanis a border terrier kifejezetten kalandor típus.
 • Vadászkutya révén imád ásni, de tudatos neveléssel leszoktatható.

A border terrier etetése

A border terrierek szeretik a hasukat és hízásra hajlamosak, ezért célszerű odafigyelni a súlyukra. Gyakori ugyanis, hogy a jószívű gazdik túletetik kedvenceiket. Ez pedig különféle egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Napi kétszeri étkezés ideális a fajta számára.

Mindig törekedj arra, hogy ne vidd túlzásba az étel és a nasik mennyiségét. Ezen kívül a fajta képviselőinél előfordulhatnak ételérzékenységek színezékekre, ízfokozókra, tartósítószerekre és egyéb, a kutyatápokban előforduló adalékanyagokra. Emiatt különösen fontos, hogy mindig olyan ételeket adj, amelyek mentesek minden mesterséges adaléktól.

Ugyan sok helyen olvashatod, hogy a száraztápos etetés a legmegfelelőbb, a legtöbb száraztáp sajnos nem lesz megfelelő választás. Ezek ugyanis olyan silány minőségű összetevőkből készülnek, mint a húsliszt és a gabona, amelyek alacsony tápértékkel rendelkeznek, és akár allergiát is okozhatnak. Ezen kívül lényeges tudnivaló, hogy bár sok helyen az extra magas hústartalmat hirdetik, mint az eledel legfontosabb tulajdonságát, a túl magas fehérjetartalom az állatorvosok szerint vese- és májproblémákat okozhat.

A PetChef frissen főtt kutyaeledeleinek receptjeit a kutyák táplálkozására specializálódott állatorvos, Dr. Varga József állította össze. Összetevőink frissek és emberi fogyasztásra is alkalmasak, így bátran adhatod menüinket border terrierednek is.

Petchef Haztaji Barany Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a PetChef Háztáji bárány menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma. Sajnos majdnem minden betegség visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced elé.

  Kutyusodnál szőrhullást, vakarózást, folyamatos mancsrágást és nyalogatást vagy bűzmirigy problémákat tapasztalsz? Akkor válaszd Háztáji bárány eledelünket!

  A gondosan összeállított raguban, a bárányhús mellett, helyet kapott egy kis hajdina, quinoa, sütőtök, brokkoli és édesburgonya is. Tudtad, hogy a bárányhús kiváló fehérjeforrás, könnyen emészthető és hipoallergén hatással is rendelkezik? Ideális választás azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérjeforrásra. A benne található omega-3 és omega-6 pedig hozzájárul az allergiás tünetek csökkentéséhez.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

A border terrier betegségei, életmódbeli tanácsok

Ahhoz, hogy border terriered hosszú, egészséges és boldog életet éljen, fontos néhány alapszabályra odafigyelni:

 • Hízásra hajlamos, ezért kerüld a túletetést! Rendszeresen ellenőrizd kedvenced súlyát és ha gyarapodást tapasztalsz, csökkentsd a napi eledel mennyiségét.
 • Gondosan ügyelj rá, hogy csakis minőségi eledel kerüljön a tányérjába.
 • Mindig gondoskodj négylábúd megfelelő folyadékbeviteléről.
 • 1-1,5 évente vidd el teljes körű egészségügyi kivizsgálásra, illetve ha bármikor problémát tapasztalsz, azonnal hívd fel az állatorvost.

Most pedig nézzük, hogy mit tehetsz, hogy a lehető legegészségesebb kiskutyát válaszd!

Nulladik lépés: kizárólag hiteles tenyésztőtől vásárolj kiskutyát!

Az első lépés a megfelelő tenyésztő kiválasztása. Sajnos a border terrier népszerűségének köszönhetően ezt a fajtát is szaporítják a jó pénzkereseti lehetőség miatt. A szaporítókat pedig sajnos nem érdeklik a fajta érdekei és az sem, ha valamilyen genetikai betegség öröklődik a vérvonalon. Éppen ezért válassz nagyon körültekintően tenyésztőt!

Miről ismerheted fel a jó tenyésztőt?

 • Minden esetben törzskönyvet ad, amihez tenyész alkalmassági vizsgát kell tenni
 • Oltási könyvvel, féregtelenítve kínálja a kölyköket
 • Tagja valamilyen egyesületnek
 • Mindent tud a fajtáról és szívesen válaszol a kérdésekre
 • Az ellések közt hagy időt az anyakutyának a regenerálódásra

A border terrier betegségei

A border terrierek szerencsére többnyire egészségesek, de mint minden fajta, ők is hajlamosak bizonyos egészségügyi problémákra. Életkoruk átlagosan tizenkettő-tizenöt év, előfordul azonban, hogy genetikai betegségek vagy rossz tartás miatt nem érik meg ezt a kort.

Célszerű odafigyelni arra, hogy a border terriereknek magas a fájdalomküszöbük. Ha a kutya beteg, az egyetlen jele az lehet, hogy megváltozik a viselkedése, például visszahúzódóbbá, csendesebbé válik.

Milyen betegségek fordulnak elő a border terriereknél?

Csípőízületi diszplázia

Örökletes rendellenesség, amelynek lényege, hogy a csípőízület vérellátása nem megfelelő. Ezért ezen a területen a combcsont felső területei károsodnak. A diszplázia eleinte sokszor tünetmentes, a kutyus idősödésével azonban gyulladás, fájdalom és sántítás alakulhat ki. Egyik legjellemzőbb tünete, hogy az állat húzza a lábát. Bár tornáztatással és megfelelő diétával sokat lehet javítani az állapoton, teljesen nem gyógyítható.

Mivel csípődiszpláziával diagnosztizált kutya nem tenyészthető, mindenképp kérj negatív teszteredményt a tenyésztőktől!

Canine epileptoid görcs szindróma (CECS) vagy Spike-kór

Örökletes betegség, amely a border terriereknél fordult elő először és azóta számos más kutyafajtánál, köztük a labradoroknál és a csivaváknál is dokumentálták. Tünetei a kutyák epilepsziájához hasonlók. A kór oka ismeretlen. Fájdalmas izom- és bélgörcsös epizódok jellemzik, melyek néhány másodperctől körülbelül 30 percig tarthatnak.

Lehetnek ritkák vagy gyakran előfordulók. Az ilyen görcsök általában 2 és 6 éves kor közötti kutyáknál jelentkeznek először, majd az érintett állat egész életében fennállnak.

PRA, vagy progresszív retina atrófia

Örökletes szembetegség, amely a retina károsodásával jár. Az érintett kutyus egyre rosszabbul lát, majd teljesen elveszíti a látását. Genetikai vizsgálattal szűrhető, de sajnos nem gyógyítható.

Térdkalácsficam (patella luxatio)

A térdkalácsficam azt jelenti, hogy a térdkalács (patella) elmozdul a normál helyzetéből. Ilyenkor a kutyus számára fájdalmas a láb terhelése. Súlyos esetben krónikussá válhat a probléma, és műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Extra tipp: Bár a legtöbb a border terrier hosszú és és boldog életet él, a fenti betegségekre való hajlam miatt érdemes már kölyökkutya korban kisállat biztosítást kötni rájuk. Így még a hosszabb kezelés sem fog különösebb anyagi problémát jelenteni.

A border terrier mozgásigénye, játék

Petchef Border Terrier Mozgasigenye

A border terrier viszonylag nagy mozgásigényű. Nem az a fajta, aki naphosszat a kanapén fekszik: a játék, a sport és a vadászat sokkal jobban illik jelleméhez. Nagyszerű futópartner. Azonban hajlamos lehet arra, hogy egyre több mozgást követeljen és hiperaktívvá váljon, ezért fontos, hogy mindig biztosítsunk számára pihenőidőket is.

Természetszerető, így akármikor kapható egy erdei sétára, kirándulásra, ilyenkor kiélheti vadászösztönét. Éppen ezért erdei ösvényeken is tartsd pórázon, illetve soha ne engedd szabadon olyan helyen, ahol nagy a forgalom, mert hajlamos ész nélkül útnak indulni.

Imádja a lovakat, kiváló lókísérő négylábú és remek terápiás kutya.

Nem szeret unatkozni, ezért ha nem figyelnek rá, akkor gyakori, hogy kertes házban önállósítja magát és itt-ott ásni kezd. Hogy ezt megelőzd, érdemes mentális kihívások elé állítani. Az intelligenciát is igénylő mozgásformák nagyon közel állnak hozzá, így agilityben is kiváló, rajong a dogdancingért.

kutya teniszlabda

Kutya teniszlabda

  A teniszlabda színes, pattog, tökéletesen illeszkedik a szájba és a legszórakoztatóbb és legsokoldalúbb kutyajáték, ami jó pár generáció óta népszerű a kutyusok körében. A PetChef kínálatában már megtalálod a vidám, egészségbarát teniszlabdákat, melyek télen-nyáron kiváló mókát biztosítanak az örökmozgó ebeknek.
  megnézem

A border terrier ápolása

A border terrier bundája szerencsére nem igényel kiemelt figyelmet, de a kutyus körüli teendők során az alábbiakra ajánlott odafigyelni:

 • Időnként érdemes átkefélni a szőrét, évente kétszer pedig trimmelni, amit célszerű kutyakozmetikusra bízni.
 • Tartsd tisztán a füleit és szemeit! A szemekben váladék gyűlhet fel, hetente legalább egyszer ki kell tisztítani, erre alkalmas speciális készítményekkel.
 • Ügyelj rá, hogy a karmait mindig rövidre vágd.
 • A fogak egészségének megőrzéséhez rendszeresen távolítsd el a kutyus fogairól a lepedéket, amelyből fogápolás hiányában fogkő alakulhat ki. A fogkő ugyanis hosszú távon fog- és ínybetegségekhez vezet. Iktasd be a napi fogmosást kutya fogkrémmel és fogkefével.

+1 TIPP: A lepedék eltávolításában a fogmosások között nagy segítségedre lehet egy természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágóka. A PetChef kínálatában megtalálod a szuper ízletes izlandi farkashal bőr vagy tőkehal bőr kutya rágókákat, amelyek fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik.

Kinek való és kinek nem való a border terrier?

Mikor válaszd a border terrier kutyafajtát?

 • Ha aktív, energikus, vidám, társaságkedvelő kutyust szeretnél.
 • Ha intelligens, könnyen tanítható kedvencben gondolkodsz.
 • Ha szereted, hogy kutyusod minél többet van veled és nem akarod hosszú időre egyedül hagyni.
 • Ha olyan négylábúra van szükséged, aki kistestű és bátran tartható lakásban is.
 • Ha gyerekek számára is ideális kedvencben gondolkodsz.
 • Ha olyan blöki illik hozzád, aki remek futótárs és imád túrázni, a szabadban lenni.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

Mikor ne válaszd ezt a fajtát?

 • Ha nagytestű kutyát keresel.
 • Ha nyugodt természetű ölebet szeretnél.
 • Ha olyan fajta jön csak szóba, akit póráz nélkül is bátran elengedhetsz.
 • Ha nincsenek meg az anyagi feltételeid, hogy biztosítsd kedvencednek a megfelelő tápot, vagy szükség esetén kifizesd az állatorvos és a felírt gyógyszerek költségeit.

És végül egy kis történelem: így alakult ki a border terrier fajta

A border terrier kutyafajta Anglia északkeleti részén, a skót határ közelében alakult ki a 18. században. Megszületésük véget vetett a farmerek és rókák háborújának. A négylábúak ugyanis felépítésüknek köszönhetően nagyon hajlékonyak, így jobban át tudják préselni magukat a szűk lyukakon, így képesek kiűzni a rókákat rejtekhelyeikről. Emellett arra is alkalmasak voltak, hogy kövessék a lovakat a rókavadászatok során.

Míg Anglia határvidékén félelmet nem ismerő és kérlelhetetlen természete miatt nagyra becsülték, a border terrier máshol kevéssé vált ismertté. A 19. század végén a látogatók minden bizonnyal találkozhattak vele a northumberlandi mezőgazdasági kiállításokon, de a kutyaszeretők összességében egészen a 20. század elejéig nemigen figyeltek fel rá. 1920-ban az angliai Kennel Club elismerte, és megalakult a fajtaklubja.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük