A kiskutya etetése során sok olyan tényezőre is oda kell figyelni, ami a felnőtt kutyáknál nem játszik szerepet. A kölyökkutya táplálása elsősorban az életkortól és a testsúlytól függ, és természetesen az sem mindegy, milyen eledelt adunk neki.

A kölyökkutya etetése – általános tudnivalók

A kölyökkutyák etetése függ az állat súlyától és életkorától, illetve számos további tényezőtől. Először az általános szabályok közül térünk ki a fontosabbakra, majd az ideális táplálék tulajdonságait részletezzük.

A kiskutya etetésének legfontosabb szabályai

Petchef Kiskutyus Etetese

Napi többszöri etetés

A kölyökkutyák etetése ideális esetben kisebb adagokban történik. Az első hónapban a szoptatás is ilyen ritmusban zajlik, nem véletlenül. Mivel a gyomruk is kis méretű, az egyszeri, nagy mennyiségű táplálékkal nem bír el. Azért, hogy a gyomorrontást, hányást, hasmenést, és a székrekedést elkerüljük, célszerű naponta többször, kisebb adagokban etetni a kutyust, az életkorának megfelelően. (Erről bővebben alább, A kutya etetése című részben térünk ki.)

Petchef Tanyasi Marha Kutyaeledel Uj2 1

Ismerd meg a Tanyasi marha menüt!

  Egyre több négylábú idilli életét teszi tönkre valamilyen egészségügyi probléma, ami legtöbbször visszavezethető ahhoz, hogy milyen minőségű étel kerül kedvenced tányérjába.

  Kutyusod fáradékony, nagy mozgásigényű, válogatós, cukorbeteg, esetleg magas tápanyagszükségletű vagy még kölyök? Akkor válaszd a Tanyasi marha eledelünket!

  A gondosan összeállított monoprotein raguban, a marhahús mellett, helyet kapott még egy kis barnarizs, sütőtök, édesburgonya és friss erdei áfonya is. Remek választás válogatós kutyák számára, de még számos más előnye is van. A marhahús extra magas fehérjetartalommal rendelkezik, ezért különösen támogatja az izomzat, a csontok és a fogak megfelelő fejlődését, és rengeteg energiával látja el a kutyusokat.

  Kizárólag természetes összetevőkből, állatorvos tanácsadásával készült, frissen főzött eledeleinket még házhoz is visszük nektek!

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc eledelét!

  rendelek

A kölyökkutya táplálásának körülményei

Lényeges, hogy az etetésekre meghatározott napirend szerint, mindig azonos időben és helyen kerüljön sor. Ideális, ha etetés előtt közvetlenül a kiskutya nem mozog intenzíven, ilyenkor inkább várjunk 5-10 percet, amíg lenyugszik. Még fontosabb, hogy etetés után 1,5-2 óráig az állat pihenjen. Erre a megfelelő emésztés és az esetleges gyomorcsavarodás elkerülése miatt van szükség.

Az ételt ne hagyjuk egész nap a kiskutya előtt

A kutyák közül sokan hajlamosak rá, hogy pár perc alatt, hirtelen sokat egyenek. A másik véglet, amikor a kiskutya sokat piszmog étkezés közben. Utóbbi esetben is kerüljük el, hogy a táljában folyamatosan ott legyen a kutyaelede, legfeljebb 15-20 percet hagyjunk az étkezésre.
Az állat előbb-utóbb megtanulja, hogy ez a szokásos rend, és ennyi idő alatt egy lassabb kutya is elfogyasztja majd a táplálékot. Amit meghagy, vegyük el tőle, és inkább csökkentsük az adagot. Ez persze csak az ételre igaz, az ivóvíz folyamatosan legyen elérhető a kölyökkutya számára.

Milyen táplálékkal történjen a kölyökkutyák etetése?

Petchef Kutya Etetese 3

A kutya etetése házikoszttal

A kölyökkutyák etetése során sajnos sokan hajlamosak engedni az aranyos apróságok kérlelő tekintetének. Pedig az, hogy a kutyának ízlik valami, még nem jelenti, hogy jó is a számára. Az általunk fogyasztott házikoszt általában jóval zsírosabb, kalóriadúsabb és fűszeresebb annál, mint ami a kutyáknak ideális. Ez a kölykök esetében fokozottan igaz. Amikor kis kedvencünk esengve bámul ránk, gondoljunk arra, hogy számára éppen annyira nem való a mi ételünk, mint amennyire számunkra az övé.

A kölyökkutyák számára ideális táplálék tulajdonságai:
 • kiváló minőségű, ellenőrzött alapanyagokból készül,
 • könnyen emészthető, nem terheli meg a tápcsatornát,
 • monoprotein: kizárólag egyféle állat húsából készül,
 • kevés vagy zéró mennyiségű a mesterséges adalékanyag-tartalma (nincs benne tartósítószer, állományjavító, színezék, aroma),
 • a kutya növekedéséhez elegendő energiát tartalmaz,
 • a kölyökkutya számára megfelelő arányban és mennyiségben találhatók benne a szükséges zsírok, fehérjék, szénhidrátok, rostok, ásványi anyagok és vitaminok,
 • erősíti az immunrendszert,
 • elősegíti a csontok és az izmok fejlődését.

A kölyökkutyák esetében is igaz, hogy a legjobb számukra a frissen főzött, házi jellegű kutyaeledel – amennyiben érvényesek rá az említett jellemzők. Természetesen minél tovább tart az anyatejes táplálás, annál jobb. Amennyiben a kutyust 7-8 hetes koráig táplálja az anyja, utána fokozatosan áttérhetünk a főtt kutyaeledelre. Ha a szoptatás korábban véget ér, két hónapos koráig a kutya etetése száraztáppal vagy nedves kutyaeledelekkel is történhet.

A kutya etetése természetesen házilag is lehetséges, hiszen a friss, jó minőségű alapanyagokból főtt táplálék ideális a fejlődésben lévő kiskutyák számára. Feltéve, ha legalább kétnaponta tudunk főzni a kutyusnak friss eledelt, és az megfelelő arányban tartalmazza a számára szükséges tápanyagokat.

Ha azonban erre nincs időnk, érdemes fokozatosan átváltani a PetChef friss alapanyagokból készülő, ellenőrzött színhúsból és szuperélelmiszerekből álló, kíméletes eljárással főzött kutyaeledeleire. Kölyökkutyák esetében a PetChef eledelekre történő áttérés 3 hónapos kor után ajánlott! 

Az egyes eledelek nevére klikkelve meg is rendelhető az adott termék. Az adagok mennyisége azonban függ a kutya testtömegétől. Ennek meghatározásához az oldal alján megadható a kutya testsúlya.

Ez tulajdonképpen egyfajta idézőjeles kutya etetési kalkulátorként is felfogható. Mivel a kalkulátor felnőtt kutyákra lett méretezve, a kölyökkutyák fokozott tápanyagigénye miatt érdemes az állat valódi súlyánál eggyel nagyobb kategóriát megjelölni.

A kiskutya etetése életkor szerint

A fejlődésben lévő kiskutyák esetében hetek, hónapok alatt sokat változik a kutya teste, szervezete és emésztésének sajátosságai. Ennek megfelelően az egyes életszakaszokban más és más az etetés ideális módja.

A 3 hetes kiskutya mit ehet?

A kiskutya etetése 3 hetes korában, mint már említettük, a legideálisabb anyatejjel. Amennyiben ez valamiért nem lehetséges, szerezzünk be a kiskutyáknak kifejlesztett tejpótló tápszert. Tehéntejjel ne etessük a kiskutyát, ennél ideálisabb például a kecsketej, a szükséges mikrotápanyagokkal kiegészítve.

A 6-8 hetes kölyökkutya etetése

Az elválasztás után a legjobb a kölyökkutya táplálása friss, sem túl meleg, sem túl hideg, lágy, pépes étellel. Kezdetben akár naponta négyszer is kaphat enni a kiskutya, majd ahogy növekszik, de legkésőbb 3 hónapos korában áttérhetünk a napi háromszori étkezésre.

Amennyiben a kölyökkutya idősebb korban kerül hozzánk, kezdetben érdemes ugyanazzal az eledellel táplálni, amivel az előző gazdája. Az új eledelre való átszoktatás fokozatos legyen.

Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy korábban szárazeledelt kapott, nálunk pedig PetChef eledelt fog kapni. Ebben az esetben az átszoktatás ideális üteme a következő:

1-3 nap

1/4 PetChef -3/4 régi eledel

Petchef Kakizacsko New Main

Komposztálható kakizacskó

  1 guriga 15 darab perforált, könnyen leszakítható tasakot tartalmaz. A kora reggeli sétáknál és az esti csavargásoknál a kutyaürülék talán a kedvenceinkkel járó egyik legnagyobb fejtörés. Kakizacskónk használatával csökkenthető kedvenced ökomancsnyoma. Azontúl, hogy alapból elvárható, igenis menő dolog feltakarítani a kakit kutyusunk után. A lila, szupercuki mintás kakizacsival ezt te is könnyedén megteheted a kedvenceddel való séták során.
  megnézem
4-6 nap

1/2 PetChef – 1/2 régi eledel

7-10 nap

3/4 PetChef – 1/4 régi eledel

A 4 hónapos kölyökkutya etetése

Petchef Kolyokkutyak Szocializacioja

Ahogyan a kutya idősebb lesz, fokozatosan emeljük az étel mennyiségét (ehhez segítségül lásd a táblázatunkat lentebb). Ekkor már a darabosabb, szilárdabb ételt is kínálhatunk a kiskutyának. A kutya ilyenkor igen intenzíven fejlődik, étvágya és tápanyagigénye testsúlyához képest kiemelkedő, minimum kétszerese a felnőttkorinak. Kistestű kutyák esetében 4 hónapos, közepes és nagytestű fajtáknál pedig 6 hónapos kortól áttérhetünk a napi kétszeri etetésre.

A 4-15 hónapos kölyökkutya etetése

A kistestű kutyák esetében 4 hónapos korában, nagytestű kutyusoknál pedig 6 hónapos korában válthatunk a napi kétszeri étkezésre.

A napi kétszeri etetés felnőtt korban maradhat, de akár egyszeri étkezésre is válthatunk. Adódik a kérdés, hogy mikor érik el a kutyák a felnőttkort.

Ez a kutya méretétől függ:

 • A kistestű kutyák esetében 8-10 hónapos,
 • a közepes testűeknél 12,
 • a nagytestűeknél 15,
 • az óriástestű fajták esetében pedig 18-24 hónapos koruk környékén beszélhetünk a felnőtt kor eléréséről.

Petchef Kutya Ragoka Valogatas

Rágóka válogatás

  A kutyusod motiválása és jutalmazása fontos része a napi kapcsolatotoknak, ehhez jó, ha mindig van nálad néhány extra finom, szuperegészséges falat is.

  Fontos, hogy a jutifali alacsony szénhidrát tartalommal rendelkezzen, ne tartalmazzon semmilyen mesterséges adalékanyagot és glutént sem, ami a kutyáknál is gyakran okoz ételintoleranciát, vagy allergiát.

  Tökéletes választás lehetnek kutyusod jutalmazására a szuper ízletes izlandi tőkehal tallérok, izlandi farkashal bőr rágókák és izlandi tőkehal bőr rágókák is, melyeket fagyasztva szárított eljárással készítünk.

  Nagy segítségedre lehetnek a fogmosások közti lepedék eltávolításában ezek a természetes alapú, tápanyagokban gazdag rágókák. Fantasztikus ízükön kívül intenzív és hosszú rágásélményt biztosítanak, így kedvenced figyelmét is lekötik. Mindennapos fogyasztás mellett kevesebb barna foglepedék és fogkő alakulhat ki, és megszűnhet a kutya rossz lehelete is.

  Ne várj tovább, rendeld meg most kutyusod új kedvenc rágókáit!

  rendelek

A kölyökkutya etetése táblázat alapján

A folyamatos fejlődés időszakában nem mindig egyszerű eldönteni, mennyit egyen a kutya. Ha túletetjük őket, csontozatuk és ízületeik fejlődése nem biztos, hogy követni tudja a hirtelen testsúlynövekedést. Így már korán kialakulhatnak ízületi betegségek vagy a csontrendszert érintő problémák. Ugyanakkor a túl kevés tápanyag bevitele is gondot okozhat, hiszen visszavetheti a kutyákat a fejlődésben.

Ebben segíthet, ha a kutyaetetés táblázat alapján történik. Az alábbi táblázat természetesen inkább csak támpontot jelent a kiskutyák etetése kapcsán, illetve az ehhez szükséges mennyiségek meghatározásakor. Ugyanakkor ezen a téren hasznos segítséget nyújthat.

A kölyökkutya súlya A kiskutya etetése
(Ajánlott adag PetChef eledelekkel)
1-4 kg 280g
5-7 kg 400g
8-12 kg 600g
13-18 kg 800g
19-26 kg 1000g
27-34 kg 1400g
35+ kg igény szerint

A kiskutyák etetése az állatorvosi közreműködéssel készülő PetChef eledelekkel

A PetChef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kölyökkutyák igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei a lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

Petchef Kostolo Csomag 3 Small

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kiskutyák tápanyagszükségletének.

Ha pedig bizonytalan vagy benne, hogy melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod Kóstoló csomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben, valamint egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülése, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze nem csak az egészség megőrzésére, hanem akár különleges táplálkozási igénnyel rendelkező kutyusok számára is. Eledeleink között megtalálhatóak hipoallergén alternatívák, illetve a máj, a vese, a szőr és bőr, valamint az ízületek támogatására megalkotott menük is.
 • Teljesen tartósítószer- és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Ha új vásárlóként az első Kóstoló csomag íztesztje során úgy tapasztalod, hogy kutyusodnak valamilyen oknál fogva nem tetszenek a PetChef eledelek, akkor Tiszta tányér garanciánk keretében visszatérítjük a termék teljes árát. Visszatérítési igény esetén töltsd ki a Visszatérítés és csere oldalunkon található űrlapot, és ügyfélszolgálatos kollegáink hamarosan felveszik a kapcsolatot Veled! Tiszta tányér garanciánk kizárólag új vásárlóként az első Kóstoló csomagra érvényes. A visszatérítés nem vonatkozik a szállítási költségre és egyéb díjakra.

Házi készítésű főtt kutyaeledeleink

Ünnepi malac

Érzékeny gyomorra

Megnézem

Tanyasi marha

Fokozott energiaszükségletre

Megnézem

Háztáji bárány

A szőr- és bőr támogatására

Megnézem

Szüreti pulyka

Az emésztés támogatására

Megnézem

Erdei nyúl

A máj- és vese támogatására

Megnézem

Atlanti lazac

Az immunrendszer támogatására

Megnézem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük