A kiskutya etetése során sok olyan tényezőre is oda kell figyelni, ami a felnőtt kutyáknál nem játszik szerepet. A kölyökkutya táplálása elsősorban az életkortól és a testsúlytól függ, és természetesen az sem mindegy, milyen eledelt adunk neki.

A kölyökkutya etetése – általános tudnivalók

A kölyökkutyák etetése függ az állat súlyától és életkorától, illetve számos további tényezőtől. Először az általános szabályok közül térünk ki a fontosabbakra, majd az ideális táplálék tulajdonságait részletezzük.

A kiskutya etetésének legfontosabb szabályai

Petchef Kiskutyus Etetese

Napi többszöri etetés

A kölyökkutyák etetése ideális esetben kisebb adagokban történik. Az első hónapban a szoptatás is ilyen ritmusban zajlik, nem véletlenül. Mivel a gyomruk is kis méretű, az egyszeri, nagy mennyiségű táplálékkal nem bír el. Azért, hogy a gyomorrontást, hányást, hasmenést, és a székrekedést elkerüljük, célszerű naponta többször, kisebb adagokban etetni a kutyust, az életkorának megfelelően. (Erről bővebben alább, A kutya etetése című részben térünk ki.)

A kölyökkutya táplálásának körülményei

Lényeges, hogy az etetésekre meghatározott napirend szerint, mindig azonos időben és helyen kerüljön sor. Ideális, ha etetés előtt közvetlenül a kiskutya nem mozog intenzíven, ilyenkor inkább várjunk 5-10 percet, amíg lenyugszik. Még fontosabb, hogy etetés után 1,5-2 óráig az állat pihenjen. Erre a megfelelő emésztés és az esetleges gyomorcsavarodás elkerülése miatt van szükség.

Az ételt ne hagyjuk egész nap a kiskutya előtt

A kutyák közül sokan hajlamosak rá, hogy pár perc alatt, hirtelen sokat egyenek. A másik véglet, amikor a kiskutya sokat piszmog étkezés közben. Utóbbi esetben is kerüljük el, hogy a táljában folyamatosan ott legyen a kutyaelede, legfeljebb 15-20 percet hagyjunk az étkezésre.
Az állat előbb-utóbb megtanulja, hogy ez a szokásos rend, és ennyi idő alatt egy lassabb kutya is elfogyasztja majd a táplálékot. Amit meghagy, vegyük el tőle, és inkább csökkentsük az adagot. Ez persze csak az ételre igaz, az ivóvíz folyamatosan legyen elérhető a kölyökkutya számára.

Milyen táplálékkal történjen a kölyökkutyák etetése?

A kiskutya táplálása örömteli, de felelősségteljes feladat.

A kutya etetése házikoszttal

A kölyökkutyák etetése során sajnos sokan hajlamosak engedni az aranyos apróságok kérlelő tekintetének. Pedig az, hogy a kutyának ízlik valami, még nem jelenti, hogy jó is a számára. Az általunk fogyasztott házikoszt általában jóval zsírosabb, kalóriadúsabb és fűszeresebb annál, mint ami a kutyáknak ideális. Ez a kölykök esetében fokozottan igaz. Amikor kis kedvencünk esengve bámul ránk, gondoljunk arra, hogy számára éppen annyira nem való a mi ételünk, mint amennyire számunkra az övé.

A kölyökkutyák számára ideális táplálék tulajdonságai:
 • kiváló minőségű, ellenőrzött alapanyagokból készül,
 • könnyen emészthető, nem terheli meg a tápcsatornát,
 • monoprotein: kizárólag egyféle állat húsából készül,
 • kevés vagy zéró mennyiségű a mesterséges adalékanyag-tartalma (nincs benne tartósítószer, állományjavító, színezék, aroma),
 • a kutya növekedéséhez elegendő energiát tartalmaz,
 • a kölyökkutya számára megfelelő arányban és mennyiségben találhatók benne a szükséges zsírok, fehérjék, szénhidrátok, rostok, ásványi anyagok és vitaminok,
 • erősíti az immunrendszert,
 • elősegíti a csontok és az izmok fejlődését.

A kölyökkutyák esetében is igaz, hogy a legjobb számukra a frissen főzött, házi jellegű kutyaeledel – amennyiben érvényesek rá az említett jellemzők. Természetesen minél tovább tart az anyatejes táplálás, annál jobb. Amennyiben a kutyust 7-8 hetes koráig táplálja az anyja, utána fokozatosan áttérhetünk a főtt kutyaeledelre. Ha a szoptatás korábban véget ér, két hónapos koráig a kutya etetése száraztáppal vagy nedves kutyaeledelekkel is történhet.
A kutya etetése természetesen házilag is lehetséges, hiszen a friss, jó minőségű alapanyagokból főtt táplálék ideális a fejlődésben lévő kiskutyák számára. Feltéve, ha legalább kétnaponta tudunk főzni a kutyusnak friss eledelt, és az megfelelő arányban tartalmazza a számára szükséges tápanyagokat.
Ha azonban erre nincs időnk, érdemes fokozatosan átváltani a PetChef friss alapanyagokból készülő, ellenőrzött színhúsból és szuperélelmiszerekből álló, kíméletes eljárással főzött kutyaeledeleire.

A PetChef minden terméke megfelel a fenti listában olvasható tulajdonságoknak. Ötféle kutyaeledelünk közül azonban kimondottan ajánljuk a kölykökkutyák táplálásához Tanyasi Marha és Szüreti pulyka eledelünket.

Tanyasi marha – az energiabomba, amitől új erőre kap a kutyusod

Petchef Tanyasi Marha Kutyaeledel 14

Tanyasi Marha

megnézem
 • Marhahúsos ragu színhúsból és májból, szuperélelmiszerekkel körítve.
 • 100% marhából, barnarizs-ágyon, sütőtökkel, édesburgonyával és erdei áfonyával.
 • Kiváló minőségű komplex fehérjeforrás.
 • Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban különösen gazdag, ezért ideális kölykökkutyák etetésére.
 • Kifejezetten ajánlott a magas energiaigényű fejlődésben lévő, kutyusoknak.

Szüreti pulyka – könnyen emészthető fogás a hízékony kutyáknak

Petchef Szureti Pulyka Kutyaeledel 14

Szüreti pulyka

megnézem
 • Pulykahúsos ragu színhúsból és májból, szuperélelmiszerekkel körítve.
 • 100% pulykából, barnarizs-ágyon, sárgarépával, édesburgonyával, és zöldborsóval, valamint chiamaggal.
 • Zsírszegény, könnyű és kímélő fogás.
 • A benne lévő szénhidrátok és a pulykahús is rendkívül könnyen emészthetőek.
 • A chiamagban található omega-3-, illetve omega-6-zsírsavak számos más kedvező tulajdonságuk mellett szintén segítik az emésztést.
 • Kiváló energiaforrás, miközben megóvja a kölyökkutyákat a túlzott energiabeviteltől.

Az egyes eledelek nevére klikkelve meg is rendelhető az adott termék. Az adagok mennyisége azonban függ a kutya testtömegétől. Ennek meghatározásához az oldal alján megadható a kutya testsúlya.

Ez tulajdonképpen egyfajta idézőjeles kutya etetési kalkulátorként is felfogható. Mivel a kalkulátor felnőtt kutyákra lett méretezve, a kölyökkutyák fokozott tápanyagigénye miatt érdemes az állat valódi súlyánál eggyel nagyobb kategóriát megjelölni.

A kiskutya etetése életkor szerint

A fejlődésben lévő kiskutyák esetében hetek, hónapok alatt sokat változik a kutya teste, szervezete és emésztésének sajátosságai. Ennek megfelelően az egyes életszakaszokban más és más az etetés ideális módja.

A 3 hetes kiskutya mit ehet?

A kiskutya etetése 3 hetes korában, mint már említettük, a legideálisabb anyatejjel. Amennyiben ez valamiért nem lehetséges, szerezzünk be a kiskutyáknak kifejlesztett tejpótló tápszert. Tehéntejjel ne etessük a kiskutyát, ennél ideálisabb például a kecsketej, a szükséges mikrotápanyagokkal kiegészítve.

A 6-8 hetes kölyökkutya etetése

Az elválasztás után a legjobb a kölyökkutya táplálása friss, sem túl meleg, sem túl hideg, lágy, pépes étellel. Kezdetben akár naponta négyszer is kaphat enni a kiskutya, majd ahogy növekszik, de legkésőbb 3-4 hónapos korában áttérhetünk a napi háromszori étkezésre.

Amennyiben a kölyökkutya idősebb korban kerül hozzánk, kezdetben érdemes ugyanazzal az eledellel táplálni, amivel az előző gazdája. Az új eledelre való átszoktatás fokozatos legyen.

Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy korábban szárazeledelt kapott, nálunk pedig PetChef eledelt fog kapni. Ebben az esetben az átszoktatás ideális üteme a következő:

1-3 nap

1/4 PetChef -3/4 régi eledel

4-6 nap

1/2 PetChef – 1/2 régi eledel

7-10 nap

3/4 PetChef – 1/4 régi eledel

A 4 hónapos kölyökkutya etetése

A kiskutya etetése során megfelelő mennyiségű és jó minőségű kutyaeledellel tápláljuk kedvencünket.

Ahogyan a kutya idősebb lesz, fokozatosan emeljük az étel mennyiségét (ehhez segítségül lásd a táblázatunkat lentebb). Ekkor már a darabosabb, szilárdabb ételt is kínálhatunk a kiskutyának. A kutya ilyenkor igen intenzíven fejlődik, étvágya és tápanyagigénye testsúlyához képest kiemelkedő, minimum kétszerese a felnőttkorinak. Kistestű kutyák esetében 4 hónapos, közepes és nagytestű fajtáknál pedig 6 hónapos kortól áttérhetünk a napi kétszeri etetésre.

A 4-15 hónapos kölyökkutya etetése

A kistestű kutyák étvágya 7-10 hónapos korban már csökkenhet, a közepes és nagytestű fajtáké azonban még ilyenkor is nőhet. Ebben az időszakban a napi kétszeri etetés az ideális.

A napi kétszeri etetés felnőtt korban maradhat, de akár egyszeri étkezésre is válthatunk. Adódik a kérdés, hogy mikor érik el a kutyák a felnőttkort.

Ez a kutya méretétől függ:

 • A kistestű kutyák esetében 8-10 hónapos,
 • a közepes testűeknél 12,
 • a nagytestűeknél 15,
 • az óriástestű fajták esetében pedig 18-24 hónapos koruk környékén beszélhetünk a felnőtt kor eléréséről.

A kölyökkutya etetése táblázat alapján

A folyamatos fejlődés időszakában nem mindig egyszerű eldönteni, mennyit egyen a kutya. Ha túletetjük őket, csontozatuk és ízületeik fejlődése nem biztos, hogy követni tudja a hirtelen testsúlynövekedést. Így már korán kialakulhatnak ízületi betegségek vagy a csontrendszert érintő problémák. Ugyanakkor a túl kevés tápanyag bevitele is gondot okozhat, hiszen visszavetheti a kutyákat a fejlődésben.

Ebben segíthet, ha a kutyaetetés táblázat alapján történik. Az alábbi táblázat természetesen inkább csak támpontot jelent a kiskutyák etetése kapcsán, illetve az ehhez szükséges mennyiségek meghatározásakor. Ugyanakkor ezen a téren hasznos segítséget nyújthat.

A kölyökkutya súlya A kiskutya etetése
(Ajánlott adag PetChef eledelekkel)
1-4 kg 280g
5-7 kg 400g
8-12 kg 600g
13-18 kg 800g
19-26 kg 1000g
27-34 kg 1400g
35+ kg igény szerint

A kiskutyák etetése az állatorvosi közreműködéssel készülő PetChef eledelekkel

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kölyökkutyák igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei a lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A kölyökkutya etetése táblázat segítségével, PetChef eledelekkel is lehetséges.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kiskkutyák tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatunk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Ismerd meg a PetChefet!

Kutyaeledeleinket frissen főzzük, emberi fogyasztásra alkalmas, természetes és friss alapanyagokból. A hagyományos tápokhoz képest sokkal nagyobb arányban maradnak meg az ételekben a hasznos tápanyagok és vitaminok a lassú főzési eljárásnak köszönhetően.

A kutyák jó étvággyal, és szívesen fogyasztják és már az első héten pozitív változás figyelhető meg a közérzetükben és egészségi állapotukban: több energia, allergia enyhülés, jobb emésztés, fényesebb bunda és egészséges testsúly.

 • A recepteket dr. Varga József állatorvos állította össze akár azoknak a kutyusoknak is, akik különleges táplálkopzási igénnyel rendelkeznek: hipoallergén, máj- és vesekímélő, energizáló hatású és érzékeny gyomrú kutyáknak is van ajánlott menü
 • Teljesen tartósítószer és adalékanyagmentes
 • Rendkívül kényelmes a rendelés, szállítás
 • Ügyfélszolgálatünk közvetlenül elérhető telefonon, bármilyen kérdésben szívesen adunk tanácsot

Kutyaeledeleinkre visszavásárlási garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Kutyaeledelek

Erdei nyúl

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Ünnepi malac

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Háztáji bárány

5 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Szüreti pulyka

4 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Tanyasi marha

5 690 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Mennyei kenguru

6 990 Ft-tól / heti adag

Kutyaeledelek

Atlanti lazac

5 990 Ft-tól / heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.