Ha gazdiként találkoztunk már a gyomorégés vagy reflux kellemetlen tüneteivel, akkor pontosan tudjuk, mennyire fájdalmas, kellemetlen érzés tud lenni. Sajnos nem csak mi, de a kutyusunk is szenvedhet gyomorsav okozta megbetegedésektől. A kutya gyomorsav problémáinak hátterében leggyakrabban a túl kevés gyomorsav azaz Hypochlorhydria, vagy a refluxos megbetegedés állhat. De hogyan ismerjük fel ezt a két problémát és mit tehetünk ellenük?

Túl sok, vagy túl kevés a kutya gyomorsava?

Nagyon fontos kideríteni, hogy mivel állunk szemben, és érdemes tudni, hogy a kutyáknál gyakoribbak a túl kevés gyomorsav okozta panaszok. A túl kevés gyomorsav diagnosztizálása a kutya hányadék PH-értékének vizsgálatával történik. Amennyiben a hányadék lúgos, akkor egyértelműen túl kevés a gyomorsav. Ezt azért is szükséges eldönteni, mert Hypochlorhydria esetén kifejezetten káros például a kutya savlekötővel való etetése, hiszen ezzel még kevesebb gyomorsav termelődik.

A célzott kezelés mindkét esetben rendkívül fontos, mert a gondok hosszas fennállása további betegségeket, például az immunrendszer legyengülését vagy fekélyeket is okozhat. Lássuk, mi jellemző a különböző problémákra!

Hypochlorhydria: túl kevés gyomorsav

A túl kevés gyomorsav hátterében általában a helytelen etetés áll. A kutyák gyomorsava rendkívül erős, és ideális esetben teljesen átitatja a táplálékot. Ugyanakkor az emésztőrendszerük evolucionálisan napi egyszeri, maximum kétszeri táplálékfelvételhez alakult ki. Gyakoribb etetésnél nem tud elegendő gyomorsav termelődni az étkezések között, így a bevitt táplálék nem emésztődik meg. Az emésztetlen táplálék erjedésnek indul, gáz képződik és a nagy nyomás miatt a táplálék visszakerül a nyelőcsőbe.

A nem megfelelő és kiegyensúlyozott étrend, valamint az étrendváltás is vezethet gyomorsav alultermelődéshez. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az ilyen jellegű panaszok megelőzésében mekkora szerepet játszik a kutya megfelelő táplálása.

A túl kevés gyomorsav másik gyakori oka, hogy a kutya túl sok csontot kap. A csont emésztése ugyanis különösen sok gyomorsavat igényel, így a táplálék többi részének megemésztéséhez nem marad elegendő. Lehetőleg kerüljük a csonttal történő etetést, mert ez egyébként is sok bajt okozhat, például a belek elzáródásához, vagy átfúródásához is vezethet.
A felsoroltakon kívül még antibiotikum szedése, gyógyszeres kezelés, vagy féreghajtó is okozhat túl kevés gyomorsavat.

A gyomorsav alultermelés tünetei

 • A kutya gyakran hány, és a hányadékban emésztetlen táplálék darabokat találunk
 • Gyakori földevés: a földben található huminsav segíti az emésztést, ezért a kutya ösztönösen földet eszik

Mit tehetünk, hogy a kutya gyomorsav termelődése visszaálljon?

Első lépésben álljunk vissza a maximum napi kétszeri etetésre. Válasszunk olyan eledelt, amiben természetes tápanyagforrások megfelelő arányban vannak összeválogatva. Ezenkívül érdemes az étel mellé huminsavat adni, és probiotikus kezeléssel kiegészíteni.

A kutya refluxos megbetegedése

Az emberhez hasonlóan a kutya is szenvedhet refluxtól. Ilyenkor az emésztés során keletkező gyomorsav, emésztőnedvek visszajutnak a nyelőcsőbe, ami kellemetlen égő érzéssel párosul. A kezeletlen betegség veszélyes: gyulladáshoz, a nyelőcső elvékonyodásához, sőt hosszú távon szövetelhaláshoz is vezethet.
A tüdő is károsodhat, belégzéses tüdőgyulladás alakulhat ki. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ha refluxra utaló tüneteket tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz!

A kutya gyomorsav túltermelődése ritka, inkább a kevés a jellemző

A kutya refluxos megbetegedésének okai

Rekeszizomsérv: egy veleszületett rendellenesség

A reflux egyik gyakori oka egy veleszületett rendellenesség, a rekeszizomsérv. Ilyen esetben a hasüregi szervek betüremkedhetnek a mellkasüregbe. A gyomor rendellenes állásának következménye pedig túlzott gyomorsavtermelést, vagy a záróizmok nem megfelelő működését okozhatja. A rekeszizom sérvet röntgennel és egyéb képalkotó eljárásokkal lehet diagnosztizálni, kezelése pedig műtéti úton történik. A műtét minimálisan invazív endoszkópos technológiával történik, a felépülés pedig általában gyors és teljes.

A gyomor és a nyelőcső közti záróizmok hibás működése

Normális esetben a kutya gyomorsava a gyomorba halad, azonban ha a záróizmok túl gyengék vagy nem működnek megfelelően, akkor a gyomorsav visszakerülhet a nyelőcsőbe, ami irritációt okoz. Kölyökkutyáknál a záróizomzat még fejletlenebb, ezért náluk nagyobb az esély a reflux kialakulására.

Gyógyszerszedés, betegség, ételallergia miatti gyakori hányás

A gyakori hányás a záróizmok gyengüléséhez vezet. A krónikus hányás számos állapot következménye lehet, emiatt, ha ismeretlen az oka, mindenképp szükséges kivizsgáltatni. A kutya hányásról itt írtunk bővebben.

A kutya gyomorsav túltengése helytelen etetés miatt

A kutya gyomorsav túltengését okozza, ha nem megfelelő táplálékot kap. Gyakori hiba, hogy fűszeres, zsíros ételeket adunk kedvencünknek. Ne tegyük! Ezek az ételek ugyanis felborítják a gyomor természetes egyensúlyát és irritálják azt. Az sem szerencsés, hogy késő este, közvetlenül alvás előtt etetjük kedvencünket, alvás közben ugyanis a záróizmok elernyednek, és a gyomorsav ebben az esetben is a nyelőcsőbe jut.

A kutya reflux egyéb okai

 • Túlsúly
 • Magas vérkalcium szint
 • Daganat a nyelőcsőben
 • A száj és torok megbetegedései
 • Túlzott habzsolás

A kutya reflux tünetei

Számos tünet utalhat arra, hogy a kutyusunk refluxban szenved. Fontos tudni, hogy a kutya viselkedése alapvetően normális, csak súlyos esetben jelentkezik láz vagy folyamatos levertség.

A kutya epét hány

A kutya sárga hányása az epe hányás jele. Amennyiben ez többször előfordul, akkor mindenképp vigyük állatorvoshoz. Míg 1-2 alkalom normálisnak tekinthető, a gyakoribb előfordulás már károsíthatja a nyelőcsövet.

Fájdalmas evés, nyelés, megszakítások evés közben

Árulkodó jel, ha a kutyának láthatóan nehezére esik a nyelés, esetleg nyüszög, sír közben. Ilyenkor az is előfordul, hogy evés közben és után a kutya láthatóan levert, az étvágya csökken a rossz élmény miatt. Gyakran inkább megszakításokkal eszik, idővel kedvetlenül vissza-visszatér az ételhez.

Különböző tárgyak rendszeres nyalogatása

Kedvencünk a nyáltermelés fokozásával próbálja enyhíteni a fájdalmat, ezért előfordulhat, hogy bútorokat, és egyéb tárgyakat nyalogat.

Egyéb tünetek

A következő tünetek is utalhatnak refluxos megbetegedésre:

 • Gyakori böfögés evés közben és utána
 • A szájszél sűrű nyalogatása
 • Folyamatos nyeldeklés
 • Nem rosszabodó, de krónikus köhögés
 • Fokozott nyáladzás
 • Zihálás

A kutya reflux betegségének diagnózisa

A pontos diagnózis felállításához állatorvos szükséges. Ilyenkor a kutyust bódítják, és endoszkópos vizsgálatot végeznek rajta. A vizsgálat során a nyelőcsövet kamerával végignézik, esetleges sérülések és elváltozások után kutatva. Az endoszkópos vizsgálatot szükség esetén kiegészítheti a teljes vérkép, vizeletvizsgálat, esetleg biokémiai labor, CT vagy MRI is.

Mi szükséges az állatorvosnak?

Az állatorvosi vizsgálat előtt érdemes összeírni, hogy pontosan mit és mikor tapasztalunk. Fontos információ, hogy mit adunk enni kedvencünknek, és mikor jelentkeznek a tünetek. Jegyezzük fel, hogy fogyott-e a kutya, megváltoztak-e a táplálkozási szokásai.

A kutya reflux kezelése

A kezelés célja természetesen a kiváltó okok és nem csupán a tünetek megszüntetése. A kezelés része általában rövid koplaltatás után napi többszöri, kis adagokban való etetés, különösen odafigyelve a táplálék összetételére. Túlsúly esetén mindenképpen szükséges, hogy a kutya rendszeresen mozogjon, és diétázzon.

A kutya savlekötővel, antibiotikummal és egyéb gyógyszeres kezelése

Orvosi tanácsra adható savlekötő, vagy savcsökkentő gyógyszer, például az egyébként emberi fogyasztásra szánt Quamatel kutyának is. Az adagolást beszéljük meg az állatorvossal.
Fekély esetén pedig szükséges lehet antibiotikumos kezelés is, amit célszerű probiotikummal is kiegészíteni, a bélflóra helyreállításának érdekében.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kutya gyomorsav okozta megbetegedéseit?

 • A legfontosabb, amit egy gazdinak meg kell tennie, hogy jó minőségű és kiegyensúlyozott táplálékot biztosítson a kedvencének.
 • Kerüljük el a zsíros, fűszeres ételeket
 • Válasszunk kizárólag természetes összetevőkből készült, kifejezetten a kutya igényet kielégítő kutyaeledelt, vagy ha magunk készítjük, figyeljünk az összetevők helyes arányára
 • Biztosítsunk folyamatosan friss vizet kedvencünknek!
 • Maximum napi kétszer etessünk, és az utolsó etetés ne közvetlenül lefekvés előtt történjen.

Gyomorsav problémákkal küzdő kutyáknak ajánlott az alma, cékla, brokkoli és gyógynövények közül a gyermekláncfű, gyömbér, kakukkfű étrendbe illesztése. Jó választás lehet a Petchef Háztáji bárány kutyaeledele, amely brokkolit tartalmaz és hipoallergén, vagy az Ünnepi Malac eledel, ami kifejezetten érzékeny gyomrú kutyák számára készült.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

Jozsi Doboz Badge New Small 1

Mi a PetChef?

A Petchef frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos tanácsai alapján, kizárólag természetes és emberi fogyasztásra alkalmas friss alapanyagokból készülnek. Összetevőik között olyan, rostokban különösen gazdag zöldségeket és gabonákat találunk, mint például a quinoa, a erdei áfonya, a sütőtök vagy az édesburgonya.

Ezek a prémium minőségű kutyaeledelek minden szempontból megfelelnek a kutya igényeinek. A PetChef frissen készült házi kutyaeledelei egytől egyig megbízható forrásból származó, természetes és akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek. A friss, lassú főzésnek köszönhetően más kutyaeledelekkel szemben megőrzik a hasznos tápanyagokat és vitaminokat. Sem tartósítószert, sem pedig ízfokozókat nem tartalmaznak.

A recepteket gondosan, állatorvosi segítséggel állítottuk össze, úgy, hogy azok tökéletesen megfeleljenek a kutya tápanyagszükségletének.

Kutyaeledeleinkre Tiszta Tányér Garanciát is vállalunk: amennyiben bármi oknál fogva nem ízlik kutyusodnak valamelyik PetChef eledel, kicseréljük egy általad választott másik ízre, vagy akár visszatérítjük a teljes árat! Tégy minket próbára!

Ha pedig bizonytalan melyik ízlene kutyusodnak, kipróbálhatod kóstolócsomagunkat is, mely minden eledelünket tartalmazza.

kutyaeledel

Mennyei kenguru

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Erdei nyúl

4 290 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Háztáji bárány

4 090 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Ünnepi malac

3 390 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Tanyasi marha

3 790 Ft-tól /heti adag

kutyaeledel

Szüreti pulyka

3 390 Ft-tól /heti adag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük